Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Καίγεται η Αθήνα - Τεράστιες καταστροφές Μολότοφ και κρότου λάμψης μετά την πορεία για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

 
Πριν από επτά χρόνια, ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός στα Εξάρχεια από αστυνομικά πυρά, με την δολοφονία αυτή να προκαλεί άνευ προηγουμένου επεισόδια και συγκρούσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας τις επόμενες ημέρες.
Η Αθήνα είχε σχεδόν... κατεδαφιστεί, με τις συμπλοκές να είναι καθημερινό φαινόμενο για κάποιες μέρες, κάτι που δυστυχώς επαναλαμβάνεται και τα τελευταία χρόνια.
Ήδη χθες, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, τα Εξάρχεια μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών, ενώ για κακή τους τύχη στο "μάτι του κυκλώνα" βρέθηκαν και τέσσερις τουρίστες, εκ των οποίων ο ένας τραυνματίστηκε.

Ωστόσο και το βράδυ της Παρασκευής τα στενά των Εξαρχείων έγιναν... γης μαδιάμ, με τους νεαρούς που συμμετείχαν στα επεισόδια να ρίχνουν δεκάδες βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απαντούσαν με χρήση χημικών, για να διαρκέσει τελικά αυτός ο "πόλεμος" αρκετές ώρες.

Τώρα  έκρυθμη είναι η κατάσταση στην περιοχή των Εξαρχείων, κυρίως γύρω από το Πολυτεχνείο, όπου σημειώνονται επιθέσεις νεαρών με μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και έχουν ανάψει φωτιές στους δρόμους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περίπου 500 άτομα βρίσκονται στην πλατεία Εξαρχείων, από όπου εξαπολύουν επιθέσεις προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ.
Σε 25 ανήλθαν οι προσαγωγές που έχουν γίνει μέχρι αυτή την ώρα από την περιοχή των Εξαρχείων, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρά επεισόδια μεταξύ ομάδων αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων.
 
Οι αντιεξουσιαστές συνεχίζουν να ρίχνουν μολότοφ και πέτρες στις διμοιρίες των ΜΑΤ, αλλά και να βάζουν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, ενώ η περιοχή των Εξαρχείων θυμίζει «πεδίο μάχης». Σημειώνεται ότι το πρωί βρέθηκαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας περίπου 100 βόμβες μολότοφ έτοιμες για χρήση στην περιοχή του λόφου του Στρέφη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την αστυνομία, επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο στην οδό Στουρνάρη, έξω από το Πολυτεχνείο, όπου νεαροί επιχείρησαν να πυρπολήσουν ένα ΙΧ αυτοκίνητο, αλλά η φωτιά σβήστηκε από τους αστυνομικούς.
Άλλες ομάδες αντιεξουσιαστών έχουν ανάψει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων σε διάφορα σημεία των Εξαρχείων.
Ταυτόχρονα νεαροί επιτίθενται με πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, που βρίσκονται παντού και οι οποίες απαντούν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Ένταση δημιουργήθηκε και στην Ομόνοια, όπου σύμφωνα με την αστυνομία βρίσκονται 300 άτομα, ενώ συγκεντρωμένα άτομα υπάρχουν και στα Προπύλαια.

Νωρίτερα οιι νεαροί έβαλαν φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Εμμανουήλ Μπενάκη, ενώ συνεχίζεται η ένταση και σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο έβαλαν φωτιά σε ΙΧ αυτοκίνητο στα Εξάρχεια.
Συνεχίζεται ο πετροπόλεμος και η ρίψη μολότοφ, φωτοβολίδων και βεγγαλικών στην οδό Τοσίτσα, στα Εξάρχεια, όπου πολλά αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές.
Κάποιες ομάδες βρίσκονται στο Σύνταγμα, ενώ ένα μέρος της πορείας κινήθηκε προς τα Προπύλαια.
Νωρίτερα, κατά την έναρξη της πορείας ένταση προκλήθηκε όταν νεαροί πέταξαν μία βόμβα μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
Νωρίτερα μαθητές, φοιτητές, εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΜΛ-ΚΚΕ και άλλων παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς συμμετείχαν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Η πορεία, που ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι από τα Προπύλαια, ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια, εκτός από δύο μικροπεριστατικά. Συγκεκριμένα, νεαροί πέταξαν πέτρες εναντίον των ΜΑΤ στην οδό Ακαδημίας χωρίς να υπάρξει συνέχεια και λίγο αργότερα έβαλαν φωτιά στην τέντα περιπτέρου στην οδό Σταδίου, η οποία σβήστηκε αμέσως.
Ο σταθμός του Μετρό Πανεπιστήμιο είναι κλειστός από τις 3 το μεσημέρι, ενώ και ο σταθμός του Συντάγματος έκλεισε στις 5 το απόγευμα. Και οι δύο θα ανοίξουν μετά το πέρας της συγκέντρωσης.
Κλειστές παραμένουν η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Βασιλίσσης Σοφίας, η Αμαλίας και όλοι οι δρόμοι γύρω από τα Εξάρχεια.