Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015

Μήπως να τους υποβάλλουμε σε… ορό αλήθειας;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση με τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, δύο λύσεις υπάρχουν: Είτε πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως κάθε φορά που μιλούν λένε ψέματα, είτε να τους υποβάλλουμε σε… ορό αλήθειας κάθε φορά που ετοιμάζονται να μιλήσουν.

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ιταλία, μια… εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας θεώρησε ότι μπορούσε να αξιοποιήσει και για να λύσει τα προβλήματα Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας!

Δεν περιμέναμε, βέβαια, να περιοριστεί στη συνάντηση με τον ομόλογό του υφυπουργό Γκότζι – ως γνωστόν συναντήθηκε και με εκπροσώπους της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα», της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» και του κινήματος «Possibile», κάτι ανάλογο των «Podemos», αν κρίνουμε από την ονομασία τους.


Μετά, έδωσε και μια συνέντευξη στην εφημερίδα «Il Manifesto», όπου κάλεσε τη Σοσιαλδημοκρατία να σταματήσει να κοιτάζει προς τα δεξιά της και να στραφεί προς τις συμμαχίες με την Αριστερά.

Αλλά αυτές είναι απόψεις και πολιτική στάση. Αλλού βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα.

Μιλώντας, στις 4 Δεκεμβρίου, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnsamed, ο κ. Παππάς δήλωσε:

«Δεν ζητήσαμε την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διότι θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να λύνει μόνη της τα προβλήματά της». Επίσης:

«Την παρουσία του ΔΝΤ την θέλησαν οι χώρες εκείνες οι οποίες αντιτάσσονται σε μια ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά εμείς θεωρούμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά μεταρρυθμίσεις που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές». Και επίσης… επίσης:

«Φαντάζεσθε ένα πρόγραμμα σαν το ελληνικό να είχε εφαρμοσθεί σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα; Θα ήταν απόλυτα καταστρεπτικό. Γι' αυτό και χρειάζεται μια σειρά μεταρρυθμίσεων, για να αποφύγουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».

Εδώ δεν πρόκειται για προσωπικές απόψεις. Εδώ πρόκειται για θέση της κυβέρνησης που εκφράζεται μέσω του υπουργού Επικρατείας. Ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν ζήτησε την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Και τα δήλωσε την ημέρα ακριβώς που την Αθήνα επισκεπτόταν ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Τζον Κέρι, είχε συναντήσεις με τους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά, είχε δηλώσει στα ελληνικά «οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα» και ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας είναι αδιάσπαστες» και ενώ είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ είναι το μακρύ χέρι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και στο Ταμείο οι ΗΠΑ έχουν τον αποφασιστικότερο ρόλο και δικαίωμα βέτο.

Προφανώς, δεν έγινε ορός αλήθειας!

Διότι η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που εδώ και μήνες κυνηγάει το ΔΝΤ (Ο κ. Τσακαλώτος, τον περασμένο Οκτώβριο, έφθασε ως τη Λίμα του Περού για να… εντοπίσει, στις 11 του μήνα, την κ. Λαγκάρντ και να της υποβάλει σέβη και διαπιστευτήρια).

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που στις 7 Νοεμβρίου 2014, διαμαρτυρόταν επειδή το ΔΝΤ παρέμενε στο «πίσω μέρος του καθίσματος»! Αλλά ούτε ο κ. Τσακαλώτος υποβάλλεται σε ορό αληθείας!

Βέβαια, τον περασμένο Ιούνιο, όταν έκαναν τα ηρωικά τους, άφηναν τη χώρα εκτός προστασίας, την οδηγούσαν στο κλείσιμο των τραπεζών και οργάνωναν το καταστροφικό δημοψήφισμα, όλοι τους πανηγύριζαν που δεν πληρώθηκε η δόση στο ΔΝΤ, που το ΔΝΤ έφυγε από το πρόγραμμα, ενώ μας ρωτούσαν: «Αυτό δεν θέλαμε; Να φύγει το ΔΝΤ;».

Και στις 24 Ιουνίου, ο κ. Παππάς είχε δηλώσει στο Μέγκα: «Θα πρέπει να σκεφθούμε το μέλλον χωρίς ΔΝΤ»!

Εκείνη την περίοδο όλοι έβαλλαν εναντίον του ΔΝΤ. Ο κ. Τσακαλώτος έλεγε πως είναι πολύ σκληρό, ο κ. Τσίπρας ότι απέτυχε το πρόγραμμά του και έχει… εγκληματικές ευθύνες (δεν ξέρω αν τα είπε αυτά τις προάλλες στον κ. Κέρι) και στις 10 Ιουλίου, στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας είπε πως το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος!

(Βέβαια – δεν τους προλαβαίνουμε, βλέπετε – νωρίτερα, στις 22 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με την κ. Λαγκάρντ, ο κ. Τσίπρας της είπε «σας θέλουμε και πρέπει να είστε»).

Αυτά, όλα, βέβαια, ο κ. Παππάς τα «ξέχασε»!

Και το κυριότερο: Δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ζήτησε από το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό έχει ζητηθεί επισήμως και με τη βούλα: Στις 24 Ιουλίου, ο υπουργός των Οικονομικών κ. Τσακαλώτος έστειλε, με την υπογραφή του, επιστολή προς την κ. Λαγκάρντ, ζητώντας «μια νέα δανειακά διευκόλυνση από το ΔΝΤ» και καταλήγοντας: «Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο»!

Πώς λέει τώρα ο κ. Παππάς ότι δεν ζητήθηκε η συμμετοχή του Ταμείου;

Προφανώς επειδή πιστεύει ότι κανείς δεν θα θυμηθεί πως έχει σταλεί κοτζάμ επιστολή του ίδιου του υπουργού των Οικονομικών!

Και βέβαια, επειδή δεν υπάρχει διαδικασία για να υποβληθεί σε ορό αλήθειας…

elzoni.gr