Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Ο Γιώργος Ψυχογιός εκπροσώπησε την Βουλή στη Διακοινοβουλευτική Συνάντηση στη Ρώμη για θέματα Σένγκεν και μετανάστευσης



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOH1gGNvu4iYZbA5VehfOb05NDdlRWv6hQY5Mevsbn3aujhc0wAUuAARwrmH6pfJLeNQZ_CuXP1OUO3qfgWtdMgsnjxkhY3OnO7E_3-ZWE7p13ar6SSr9AyiWrFulQGEYBjTTjpy6wOSTK/s1600/PIC_1085-660x400.jpg 
Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη Διακοινοβουλευτική Συνάντηση για θέματα Σένγκεν και μετανάστευσης με αφορμή τα τελευταία τρομοκρατικά γεγονότα στην Ευρώπη. Στη Συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμοδίων Επιτροπών από τα Κοινοβούλια της Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Λιθουανίας, Νορβηγίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Ισπανίας, Σουηδίας και Αυστρίας. Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο κ. Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, ως  μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Κατά την εισήγησή του, κ. Ψυχογιός ενημέρωσε καταρχάς τους συναδέλφους του για τις επίσημες θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης όσον αφορά στις δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι ενέργειες θα πρέπει να επικεντρωθούν τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στην αποτελεσματικότητα των ελέγχων ασφαλείας, με παράλληλη όμως διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βέβαια με την απαραίτητη χορήγηση πρόσθετων πόρων προς τον σκοπό αυτό εκ μέρους της Ε.Ε. Επιπροσθέτως, καταστέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει διαπιστωμένη συστηματική διασύνδεση μεταξύ μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών και τρομοκρατίας.
Ο βουλευτής τόνισε στη συνέχεια ότι η εγκατάλειψη της Συνθήκης Σένγκεν δεν αποτελεί λύση στο υπάρχον πρόβλημα, αφού μία ενδεχόμενη επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα. Σχετικά με τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν αποσαφήνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ενώ δεν έχει υπήρξε καμία σχετική επίσημη αναφορά στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.
Έπειτα, ο κ. Ψυχογιός αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας: Εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε συνεργασία με τρίτες χώρες, αποτελεσματική αντιμετώπιση της εισροής προσφύγων μέσω των κομβικών σημείων (hotspots) και των μετεγκαταστάσεων (relocations) στις χώρες της Ε.Ε, καθώς και περαιτέρω στελέχωση της Frontex υπό την καθοδήγηση των ελληνικών αρχών.
Στην ομιλία του υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη για αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ούτως ώστε να καταστεί εφικτός ο δίκαιος επιμερισμός των υποχρεώσεων μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. Υπερθεμάτισε, επίσης, για την υλοποίηση ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, καθώς η μέχρι στιγμής ανταπόκριση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα είναι απογοητευτική.
Τέλος, ο Έλληνας βουλευτής ολοκλήρωσε την παρέμβασή του αναφερόμενος στο παράδειγμα αλληλεγγύης των κατοίκων της Τήλου, οι οποίες  ζήτησαν από την ελληνική Κυβέρνηση να φιλοξενήσουν 100 Σύρους πρόσφυγες με τις οικογένειές τους δείχνοντας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη για την επίλυση του ζητήματος.
Κόρινθος, 17.12.2015
Το Γραφείο Τύπου