Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Συνέντευξη του Προέδρου του ΠΕΔιΣ Καθηγητή Π.Σκλιά για το 2ο Συνέδριο και το Τμήμα στη Real.gr

Ποιες είναι οι βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα κράτη και πώς κάποια από αυτά επωφελούνται από τις παγκόσμιες εξελίξεις; Πώς διαμορφώνονται οι πολιτικές μέσα από τις ιδέες και αντίστροφα, πώς η πολιτική πρακτική παράγει και αναπαράγει ιδέες;

Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο ποιά είναι η σημασία του πολιτισμού και ο ρόλος των εθνικών ταυτοτήτων και πως μπορεί να συμβάλει η ακαδημαϊκή έρευνα στη διαμόρφωση ενός κόσμου με περισσότερη δημοκρατία, με βιώσιμη ανάπτυξη και με κοινωνική δικαιοσύνη;

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (ΠΕΔΙΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θέτοντας αυτά και άλλα ερωτήματα ανοίγει για μια ακόμη φορά ένα σύγχρονο πεδίο προβληματισμού και συζήτησης μέσα από το 2ο τακτικό συνέδριό του με τίτλο: «Αλλάζοντας την Ελλάδα και τον Κόσμο: Ιδέες και Πολιτική», που θα λάβει χώρα στις 11-13 Δεκεμβρίου στο Λουτράκι (Club Hotel Casino).

Την κεντρική ομιλία του συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα δώσει ο Christopher Hill, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων (Sir Patrick Sheehy Professor) του Πανεπιστημίου Cambridge, o οποίος νωρίτερα θα αναγορευτεί σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος, ενώ θα εισηγηθεί και η ερευνήτρια του Πορτογαλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Nova της Λισαβόνας και Πρόεδρος της Πορτογαλικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, Raquel Vaz-Pinto.

Ανάμεσα στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Ξυδάκης, ο Πρέσβης ε.τ. και Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεννηματάς, ο Αντιπρόεδρος του Συμβούλιου της Επικρατείας κ. Αθανάσιος Ράντος, ο Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Στέλιος Χιωτάκης, ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ναπολέων Μαραβέγιας κ.α.

Διευκρινίσεις για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, αλλά και πληροφορίες για τη γενικότερη λειτουργία του ΠΕΔΙΣ δίνει ο πρόεδρος του τμήματος κ. Παντελής Σκλιάς.

-Εκατόν είκοσι πέντε εισηγήσεις σε 15 θεματικές συνεδρίες, σε ποιους απευθύνεται αυτό το συνέδριο κύριε Πρόεδρε;
«Το συνέδριο απευθύνεται τόσο σε μελετητές της Πολιτικής Επιστήμης και των Διεθνών Σχέσεων, όσο και σε ερευνητές «συγγενικών» γνωστικών πεδίων όπως είναι η πολιτική οικονομία, οι σπουδές πολιτισμού, η ανάλυση κινδύνων και η λήψη αποφάσεων, το δίκαιο, η φιλοσοφία και η σύγχρονη ιστορία. Πρόκειται για μία προσπάθεια, υψηλού επιπέδου, διεπιστημονικής προσέγγισης σχετικά με ιδέες για την Πολιτική και τις πολιτικές. Στη θεματολογία, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται η δημοκρατία και η αντιπροσώπευση της στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, η δημόσια διοίκηση, οι δημόσιες πολιτικές και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ανάπτυξη, η οικονομία της αγοράς και η παγκοσμιοποίηση, το σύγχρονο κοινωνικό κράτος και η οργανωμένη κοινωνία πολιτών, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η διακυβέρνηση, η εθνική κυριαρχία και η υπερεθνικότητα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι κοινωνικές εξεγέρσεις και τα κινήματα σε διεθνή προοπτική, ο ανταγωνισμός, η σύγκρουση και η συνεργασία στη διεθνή Πολιτική, κ.α.»

-Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΠΕΔΙΣ) είναι το μοναδικό με αυτό το γνωστικό αντικείμενο όχι μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και στον Ελλαδικό χώρο. Τί είναι αυτό που το καθιστά ανταγωνιστικό;«Είναι σημαντικό ότι σε μόλις οκτώ έτη λειτουργίας, το τμήμα έχει καταφέρει να γίνει πλήρως ανταγωνιστικό των αντίστοιχων τμημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να προσφέρει γόνιμες και αποδοτικές σπουδές. Κι αυτό γιατί στηρίζεται σε ένα στέρεο επιστημονικό υπόβαθρο, επιδεικνύει μια σταθερή και ιδιαίτερα δυναμική πορεία, αναγνωρισμένη από έγκριτους εξωτερικούς αξιολογητές (σύμφωνα με την Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματός όπως αυτή πραγματοποιήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔιΠ) του Υπουργείου Παιδείας), διακρίνεται από εξωστρέφεια, εξασφαλίζει σημαντικές συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού και προσφέρει ολοκληρωμένες και πρωτοπόρες Μεταπτυχιακές Σπουδές, με σημαντικές προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση».

-Ποιές είναι αυτή τη στιγμή οι προτεραιότητες του ΠΕΔΙΣ;«Η μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και η ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάλυσης και έρευνας με έμφαση στη διασύνδεση της θεωρίας με την εμπειρία στην Πολιτική Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις, είναι η βασική του προτεραιότητα. Και όπως φαίνεται, αυτό είναι κάτι που γίνεται αντιληπτό και εκτιμάται ιδιαίτερα, αν σκεφτεί κάποιος ότι το ΠΕΔΙΣ, για περισσότερο από το 60% των εισακτέων, αποτελεί 1η-5η επιλογή. Προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων που ενισχύουν την ικανότητα των αποφοίτων να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να διεκδικήσουν καλύτερες προοπτικές. Η προσέγγισή μας για την σύνδεση της ακαδημαϊκής διαδικασίας με την αγορά εργασίας στηρίζεται τόσο στις κατευθυντήριες γραμμές έγκυρων διεθνών οργανισμών, όσο και στα ειδικότερα προβλήματα που χαρακτηρίζουν την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Από την άλλη, οι διεθνείς συνεργασίες και η εξωστρέφεια αποτελούν επίσης άμεση προτεραιότητα του τμήματος.

Με τέσσερα μεταπτυχιακά προγράμματα ,ανάμεσα στα οποία ένα αγγλόφωνο, και σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως της Μπολόνια (Ιταλία), Inalco (Γαλλία), Yasar (Τουρκία), Νεάπολις Πάφου (Κύπρος), το ΠΕΔΙΣ προσφέρει έγκυρη θεωρητική γνώση, με ιδιαίτερη δυναμική στα βασικά γνωστικά πεδία της Πολιτικής Επιστήμης και των Διεθνών Σχέσεων. Επίσης, ενισχύει τη κινητικότητα των φοιτητών μέσα από το πρόγραμμα ERASMUS και ERASMUS PLUS, διευρύνει τον αριθμό των ιδρυμάτων με τα οποία συνεργάζεται (φέτος προστέθηκαν τα πανεπιστήμια Mykolas, Romeris University, Λιθουανία, Alexander Dubcek University of Trencin, Σλοβακία και Instanbul Esenyurt University, Τουρκία),ενδυναμώνει το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης με νέους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενημερώνει τους φοιτητές για τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα που τους απασχολούν μέσα από διαλέξεις, ενημερωτικές συναντήσεις, κ.ο.κ., ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις και εργαλεία προσομοίωσης καθώς και σε ερευνητικές ομάδες του τμήματος, ενισχύοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους με το πραγματικό περιβάλλον και με τις σύγχρονες τεχνικές επικοινωνίας, διαπραγμάτευσης, έρευνας, αναγνώρισης συνθηκών, κλπ».


-Ποιές καινοτόμες δράσεις ενδυναμώνουν την επιστημονική παρουσία του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου;
«Στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό τμήμα λειτουργούν καινοτόμα και πρωτοποριακά ερευνητικά κέντρα και ερευνητικές ομάδες (π.χ. Κέντρο Μεσογειακών Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ), Ερευνητική Ομάδα Πολιτική Τεχνολογία, Σχολείο «Σχεδιασμός, Υλοποίηση και Αξιολόγηση Ανθρωπιστικών Προγραμμάτων»κ.ά). Μάλιστα τη χρονιά που πέρασε ιδρύθηκαν δύο εργαστήρια, το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ), και το Κέντρο Ανάλυσης Πολιτικής (ΚΑΠ. Στο δε, πλαίσιο της λειτουργίας του ΚΑΠ συστήθηκε Ερευνητική Ομάδα Μελέτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Southeast European Research Unit (SEER-Unit, με σκοπό την παρακολούθηση των σύγχρονων πολιτικών και κοινωνικό-οικονομικών εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στη διαχείριση των χρονιζόντων προβλημάτων ασφάλειας που ταλανίζουν την περιοχή και στην πορεία ένταξης όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Επίσης συνεχίζονται οι δράσεις του Consortium Ελληνοκινεζικών Σχέσεων και του Ελληνικού Δικτύου Αφρικανικών Σπουδών – ΕΔΑΣ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΠΕΔΙΣ φιλοξενεί και αρκετούς Επισκέπτες Ερευνητές, κατόχους διδακτορικού διπλώματος με συγκεκριμένη ερευνητική ατζέντα (συγκεκριμένα φιλοξενεί επισκέπτες ερευνητές με διδακτορικά από το University of Cambridge, το University of Kent, τη Σορβόννη και το ΕΚΠΑ). Το Τμήμα συνεργάζεται επίσης με think tanks και ερευνητικά κέντρα, όπως τα Institut de Perspective Economique du Monde Mediterraneen, German Council on Foreign Relations (DGAP), Centre for Eastern Christianity, University of London και το Prince Al Waleed Bin Talal Bin Abdulaziz Al Saud Center for American Studies (CASAR), ενώ γνωμοδοτεί στο ελληνικό κράτος και σε ΜΚΟ».

-Τι εικόνα έχετε όσον αφορά την απορρόφηση των αποφοίτων σας στην αγορά εργασίας;«Το τμήμα έχει υιοθετήσει έναν μηχανισμό παρακολούθησης της πορείας των αποφοίτων του ΠΕΔΙΣ και έχει εντατικοποιήσει την εξωστρέφεια των ΠΜΣ μέσα από τη σύναψη διεθνών συνεργασιών,τη δημιουργία κοινού ΠΜΣ, καθώς και την υλοποίηση του ΠΜΣ "Μεσογειακές Σπουδές" αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα.Την ίδια ώρα συνεχίζει να ενισχύει την εξωστρέφεια στο Πρόγραμμα Εκπόνησης Διδακτορικών Διατριβών και να εισάγει προγράμματα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης με σκοπό τη σύνδεση με την αγορά εργασίας και τη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων γνώσεων. Μεταξύ άλλων λειτουργικών χαρακτηριστικών του μηχανισμού παρακολούθησης, υπάρχει ένας ειδικευμένος ιστότοπος με δυνατότητα εγγραφής μελών και ειδικευμένη βάση δεδομένων μέσω της οποίας ενισχύεται η δικτύωση των αποφοίτων ατομικά και επαγγελματικά. Ταυτόχρονα γίνεται διαχείριση ειδικευμένης επικοινωνίας με τους αποφοίτους, συντονισμός συναφών εκδηλώσεων κ.α.».

-Με ποιό τρόπο το ΠΕΔΙΣ υποστηρίζει έμπρακτα τη σχέση του όχι μόνο με την τοπική κοινωνία, αλλά και με τη κοινωνία γενικότερα;«Η σχέση του τμήματος με την τοπική κοινωνία ενδυναμώνεται με την αξιοποίηση τοπικού ανθρώπινου δυναμικού, με τη διάχυση γνώσης για θέματα του γνωστικού αντικειμένου του τμήματος στην τοπική κοινωνία, με την παροχή εξειδικευμένης – εφαρμοσμένης γνώσης και με τη δημιουργία και παροχή ευκαιριών στην τοπική κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποίησαμε φέτος, για δεύτερη χρονιά, τη δράση «Ημέρες ΠΕΔιΣ» που στοχεύει στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του και τις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων μέσα από τη διενέργεια επισκέψεων του διδακτικού προσωπικού στα σχολεία του Νομού Κορινθίας. Επίσης,το ΠΕΔΙΣ ξεκίνησε από φέτος τη λειτουργία του «Πανεπιστημίου της Κοινωνίας», ενός κύκλου διαλέξεων που απευθύνονται δωρεάν στο ευρύ κοινό. Κάθε ενδιαφερόμενος, οποιουδήποτε μορφωτικού επιπέδου, μπορεί να παρακολουθεί ελεύθερα τις διαλέξεις που δίνονται από επισκέπτες ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες του τμήματος, καθημερινές στις εγκαταστάσεις του τμήματος στην Κόρινθο.

Οι συμμετέχοντες, με τη συνδρομή νέων επιστημόνων κι ερευνητών και εντελώς δωρεάν, έχουν έτσι την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις και τον προβληματισμό τους για σύγχρονα ζητήματα της κοινωνίας, της πολιτικής και της οικονομίας και να λάβουν βεβαίωση συμμετοχής. Στην ίδια φιλοσοφία στηρίζεται και η λειτουργία του "Καλοκαιρινού σχολείου" του ΠΕΔΙΣ, όπου η ετήσια θεματολογία επιλέγεται σύμφωνα με την επικαιρότητα, παρέχοντας, ταυτόχρονα ένα στέρεο θεωρητικό - αναλυτικό υπόβαθρο στους τομείς της Πολιτικής Επιστήμης και των Διεθνών Σχέσεων. Το Καλοκαιρινό Σχολείο 2015 του ΠΕΔιΣ είχε ως αντικείμενο τις προσεγγίσεις του Ισλάμ στην οικονομία, το χρηματοοικονομικό και τραπεζικό σύστημα,με στόχο την ανάπτυξη γνώσης και την καθιέρωση της διεπιστημονικής προσέγγισης στα ζητήματα αυτά. Το Καλοκαιρινό Σχολείο είναι ανοικτό σε νέους επιστήμονες και φοιτητές από Πανεπιστήμια όλης της χώρας. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για την ενίσχυση των δράσεων του τμήματος που ωφελούν την τοπική κοινωνία».


Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εδώ και ένα χρόνο στεγάζεται, πλέον, σε ένα σύγχρονο κτήριο 1200 τ.μ. στο κέντρο της πόλης της Κορίνθου, επί των οδών Λ. Αθηνών & Αριστοτέλους και διαθέτει πέντε αίθουσες διδασκαλίας με σύγχρονο εκπαιδευτικό εξοπλισμό, Βιβλιοθήκη και ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Το ΠΕΔΙΣ υλοποιεί ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δημιουργήσει περίπου 140 νέες θέσεις εργασίας. Τα αμιγώς ερευνητικά προγράμματα έχουν προϋπολογισμούς που συνολικά ανέρχονται σε 1,2 εκατομμύριο ευρώ, ενώ σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι διδάκτορες και αρκετοί μεταπτυχιακοί φοιτητές συμμετέχουν σε αυτά.

Το τμήμα μέχρι τώρα έχει συνδιοργανώσει στην Αθήνα δύο διεθνή συνέδρια με τη συμμετοχή αρκετών ερευνητών από την Ευρώπη (International Development Assistance to Southeast Europe: Lessons for Donors and Recipients και Espace mediterraeen: Ecriture de l’ exile, migrances et discours postcolonial), έχει διοργανώσει ένα στο Λουτράκι τον Δεκέμβριο του 2013 (το 1ο τακτικό συνέδριο με τίτλο: "Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση στο σταυροδρόμι κρίσιμων εξελίξεων: Πολιτικές, Στρατηγικές Επιλογές και Προοπτικές"), ενώ έχει διοργανώσει ή συνδιοργανώσει πλήθος επιστημονικών ημερίδων, διαλέξεων και εκδηλώσεων με προσκεκλημένους γνωστούς ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τμήματος Καθηγητή Παντελή Σκλιά, με όλα τα παραπάνω ενδυναμώνεται περαιτέρω η επιστημονική παρουσία του τμήματος ΠΕΔΙΣ το οποίο και σιγά-σιγά καθίσταται πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον ιστότοπο του ΠΕΔΙΣ επισκέπτονται ετησίως περισσότερα από 30.000 άτομα από 50 χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://pedis.uop.gr/

Πηγή : Real.gr