Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Ομιλία Χρίστου Δήμα στη Βουλή για το σ/ν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (Video)


 Στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για το σχέδιο νόμου αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας υπογράμμισε πως η καταστροφική για την πατρίδα πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε σήμερα στο να χρειάζεται καινούργια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Είπατε ότι θα καταφέρετε να κάνετε ρωγμή στην Ευρώπη. Η πραγματικότητα είναι ότι κάνατε ρωγμή στην Ελλάδα και στους Έλληνες πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρίστος Δήμας. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν δίνει καμία απολύτως λύση για τα «κόκκινα» δάνεια και ότι η επιδείνωση τους οφείλεται στην επιβολή των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση. Σημείωσε επίσης πως η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων συνοψίζεται από το τρίπτυχο «φόροι, φόροι και άλλοι φόροι και την κάλεσε να ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξουν κρατικοποιήσεις τραπεζών.


Συγκεκριμένα στην ομιλία ο Χρίστος Δήμας ανέφερε:

Για μια ακόμα φορά συζητάμε σήμερα ένα πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

 
 Δύο τινά συμβαίνουν, είτε γνωρίζατε εδώ και πάρα πολύ καιρό, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έπρεπε να έρθει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είτε καθυστερήσατε αδικαιολόγητα, πράγμα και το οποίο πιστεύω, είτε δεν θέλατε να γίνει οργανωμένη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, πράγμα το οποίο δεν πιστεύω.


Σε κάθε περίπτωση, όμως, κύριε Υπουργέ, δεν το λες υπεύθυνη διακυβέρνηση αυτό.
Είχε πει ο Βίσμαρκ ότι τρεις καθηγητές αρκούν, ώστε να χαθεί η πατρίδα. Είμαι βέβαιος πως όσον αφορά αυτούς τους τρεις καθηγητές, τουλάχιστον ο Βίσμαρκ δεν είχε στο μυαλό του ούτε τον κ. Βαρουφάκη, ούτε τον κ. Τσακαλώτο, ούτε τον κ. Σταθάκη. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως οι τρεις συγκεκριμένοι καθηγητές Υπουργοί μαζί με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι σήμερα συζητάμε μία καινούργια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω, λοιπόν, ότι, όταν ήταν η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση, οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυξάνονταν και αυξάνονταν επειδή σε μεγάλο βαθμό είχε επανέλθει η πίστη στο τραπεζικό σύστημα από τους πολίτες. Η φυγή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014 και ως τον Ιούλιο του 2015 είχαν φύγει από το τραπεζικό σύστημα 42 δισεκατομμύρια ευρώ. Νομίζω ότι όλοι θυμόμαστε τι έγινε από τον Δεκέμβριο του 2014 και έπειτα. Να σας τα υπενθυμίσω, όμως.

Είμαι βέβαιος ότι θυμάστε και την πολιτική της δημιουργικής ασάφειας, θυμάστε και την περήφανη και αξιοπρεπή διαπραγμάτευση, θυμάστε και το δημοψήφισμα «φιάσκο». Μέχρι που φτάσαμε στον Ιούλιο, όπου η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου επέβαλε τον περιορισμό κεφαλαίων, τα περίφημα capital control. Λείπει ο κ. Σταθάκης, ξέρω όμως την ευαισθησία όλου του Υπουργικού Συμβουλίου για τα «κόκκινα» δάνεια. Να σας πω ότι είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε ότι, όταν επιβάλλεται ο περιορισμός κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται. Η τελευταία προτεραιότητα που θα έχει ένας πολίτης ή μία επιχείρηση είναι να πάει να πληρώσει τη δόση του δανείου. Άρα, περιμένουμε πολύ μεγάλη επιδείνωση στα «κόκκινα» δάνεια λόγω της επιβολής του περιορισμού κεφαλαίων. Εάν οι Κυβερνήσεις Τσίπρα-Καμμένου δεν είχαν επιδοθεί οκτώ μήνες σε αυτήν την αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική επιλογή, πολύ απλά δεν θα είχαμε σήμερα την ανάγκη για αυτήν την ανακεφαλαιοποίηση.

Η απόδειξη ότι η ανάγκη για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση γεννήθηκε από τις δικές σας αστοχίες έρχεται από την Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την κ. Nouy, η οποία δήλωσε στις 2 Ιουνίου ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν καλά κεφαλαιοποιημένες. Άρα, μέχρι τον Ιούνιο του 2015 δεν υπάρχει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης.

Θυμάστε, όμως, τι έγινε από τον Ιούνιο του 2015 και μετά; Μήπως έγινε ένα δημοψήφισμα; Μήπως δεν πληρώσαμε και μία δόση στους πιστωτές μας;
Στις 20 Αυγούστου του 2015, η ίδια η κ. Nouy ανέφερε ότι πολιτικά γεγονότα έχουν κάνει πιο ευάλωτες τις ελληνικές τράπεζες. Υποθέτω ότι θυμάστε σε ποια πολιτικά γεγονότα αναφέρεται.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει εκείνο το διάστημα ότι υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα που προήλθαν από την αβεβαιότητα των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών της ελληνικής Κυβέρνησης το τελευταίο εξάμηνο.  Άρα, η δική σας καταστροφική για την πατρίδα πολιτική μας οδήγησε σήμερα εδώ, να χρειάζεται καινούργια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Και λίγη αυτοκριτική από την πλευρά σας είναι απολύτως απαραίτητη διότι μέχρι στιγμής φταίμε οι πάντες, ενώ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν φταίει ποτέ.

Είπατε ότι θα καταφέρετε να κάνετε ρωγμή στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι κάνατε ρωγμή στην Ευρώπη. Η πραγματικότητα είναι ότι κάνατε ρωγμή στην Ελλάδα και στους Έλληνες πολίτες.
Υποστηρίζετε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα είναι πετυχημένη, πράγμα το οποίο όλοι ευχόμαστε, επειδή θα δώσετε λύση για τα «κόκκινα» δάνεια. Πού είναι η λύση; Δεν κάνατε απολύτως τίποτα για τα «κόκκινα» δάνεια, απλώς κοροϊδεύετε.

Επίσης, να ξεκαθαρίσουμε κάτι για να συνεννοούμαστε. Η ανακεφαλαιοποίηση δεν γίνεται με νέα χρήματα, αλλά κατά κύριο λόγο με χρήματα που είχαν περισσέψει από την προηγούμενη. Δεν μας εξηγήσατε ποτέ, όμως, για ποιο λόγο και με ποια διαδικασία επέστρεψε η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων τα χρήματα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Απαντήστε, επίσης, στις εξής ερωτήσεις για να γνωρίζουμε όλοι: Θα κρατικοποιηθούν κάποιες τράπεζες; Αν ναι, ποιες; Γιατί ζητήσατε λίγες ώρες πριν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την παραίτηση του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του κ. Μποτόπουλου; Δεν θεωρείτε ότι η εμπειρία του στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν κρίσιμη σε μία τόσο σημαντική διαδικασία;

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι η πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων συνοψίζεται από το τρίπτυχο «φόροι, φόροι και άλλοι φόροι». Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω: Έχετε αυξήσει το ΦΠΑ στο 23%. Έχετε αυξήσει τους φόρους στα ξενοδοχεία. Έχετε αυξήσει την εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%. Έχετε μειώσει τα κίνητρα στους αγρότες και τους αυξάνετε τη φορολογία και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Έχετε αυξήσει την προκαταβολή του Φόρου Εισοδήματος στους πάντες, ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες, στο 100%. Αυξάνετε τις ασφαλιστικές εισφορές. Υποσχεθήκατε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο αντιθέτως επεκτείνατε. Επιβάλλετε ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Προσανατολίζεστε στην αύξηση τελών κυκλοφορίας για να καλύψετε τους λάθος οικονομικούς σας υπολογισμούς. Τώρα ακούμε και για το μοσχαρίσιο κρέας. Με τόση φορολογία έχετε κάνει το κράτος συνέταιρο σε κάθε επιχείρηση.

Διαμαρτύρεται μία κοινωνική ομάδα και υπόσχεστε κατευθείαν ισοδύναμο. Το ισοδύναμο αυτό που βρίσκετε πλήττει άλλη κοινωνική ομάδα. Μετά υπόσχεστε και σε αυτούς ισοδύναμο. Μιλάμε για το απόλυτο χάος. Καλύτερα να μην μιλάτε. Να μιλάτε πολύ λιγότερο, τουλάχιστον. Δεν καταλαβαίνετε ότι όσο μιλάτε προκαλείτε όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια και στους πολίτες και στις επιχειρήσεις και στην αγορά.

Πρέπει, όμως, να καταλάβετε ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί πλήρως. Το πρόγραμμά σας, δυστυχώς, δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην αποτυχία. Αλλάξτε ρότα όσο σας παίρνει. Συνειδητοποιήστε ότι αντί να φορολογείτε τους πάντες, ίσως ήρθε η ώρα να κόψετε από το σπάταλο κράτος.