Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Χωρίς σκορ και θέαμα έληξε το αθηναϊκό ντέρμπι, του ΠΑΟ με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο

Με κίνηση `ματ`, ο Πογιέτ `έσβησε` τον Παναθηναϊκό! Χωρίς σκορ και θέαμα 
 Το αποτέλεσμα που δεν βόλευε καμία ομάδα και ιδιαίτερα τον γηπεδούχο Παναθηναϊκό ήταν αυτό που «σφράγισε» τις προσπάθειες των «πρασίνων» και της ΑΕΚ στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Το τελικό 0-0 στο ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής της Super League ικανοποίησε μόνο τον Ολυμπιακό, που άφησε 8 βαθμούς πίσω τον «αιώνιο» αντίπαλό του και 10 την Ένωση, διαφορά που αν και είναι νωρίς να χαρακτηριστεί «ασφαλείας», δίνει σαφές προβάδισμα τίτλου στους «ερυθρόλευκους».
Το ντεμπούτο του Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο της Ένωσης συνοδεύτηκε από θετικό αποτέλεσμα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η ομάδα προερχόταν από ισάριθμες ήττες στα δύο προηγούμενα ντέρμπι που έδωσε με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ έδειξε σαφώς καλά στοιχεία, ιδιαίτερα στο μεσοαμυντικό της κομμάτι, σε αντίθεση με το «τριφύλλι» που στο δεύτερο κρας τεστ που έδωσε στο πρωτάθλημα (προηγήθηκε το ματς με τον ΠΑΟΚ) δεν έδειξε πολλά πράγματα και δεν πήρε αυτό που ήθελε. Ενδεικτικό της απογοήτευσης του κόσμου ήταν οι αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του Γιάννη Αναστασίου με το σφύριγμα της λήξης από τον Μάνταλο.

Απόλυτα δίκαιο μπορεί να χαρακτηριστεί το τελικό αποτέλεσμα στο «Απόστολος Νικολαΐδης. Ήταν ένα άκρως ισορροπημένο ματς, με ελάχιστες φάσεις, αλλά με δύναμη και πάθος μέχρι το τελευταίο του λεπτό.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε περισσότερο για τη νίκη, αλλά δεν ήταν ουσιαστικός στην τελική προσπάθεια. Είχε τη μεγάλη φάση με τον Μπεργκ στο 46΄, πίεσε στην επανάληψη, χωρίς να τα καταφέρει απέναντι σε μια ομάδα που ήρθε για να μην χάσει και πέτυχε απόλυτα το στόχο της.

Η ουσία είναι ότι στο δεύτερο ντέρμπι της χρονιάς (μετά τον ΠΑΟΚ) η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου έδειξε ότι χρειάζεται περισσότερα πράγματα στο παιχνίδι της για να παίρνει τη νίκη και, πλέον, η υπόθεση τίτλος απομακρύνεται πάρα πολύ για το «τριφύλλι».

Με τρία νέα πρόσωπα σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια παρέταξε τον Παναθηναϊκό ο Γιάννης Αναστασίου.

Ο τεχνικός των «πρασίνων» έβαλε από την αρχή τους Νίνη και Λουντ επιβραβεύοντάς τους για την καλή εμφάνιση στο ματς κυπέλλου με τον Λεβαδειακό, τον Σάντσεθ στην θέση του τραυματία Τελάντερ, ενώ στο αριστερό άκρο της άμυνας έδωσε φανέλα βασικού στον Πράνιτς αντί του υστερήσαντα στο ντέρμπι της Τούμπας, Νάνο.

Από την άλλη ο Γκουστάβο Πογέτ ακολούθησε τα… βήματα του προκατόχου του και παρέταξε την ομάδα του με 4-3-2-1, με τον Κριστάντους στην κορυφή αντί του τραυματία, Αραβίδη.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε δυνατά στο ματς και στο 2ο λεπτό απείλησε με τον Μπεργκ, ο οποίος μπήκε στην περιοχή από αριστερά έπιασε το δυνατό σουτ και η μπάλα έφυγε κόρνερ μετά την κόντρα που έβαλε ο Γκάλο.

Το ματς είχε πολύ γρήγορο ρυθμό στο ξεκίνημά του με την ΑΕΚ να πιέζει ψηλά και να δημιουργεί προβλήματα στην πράσινη άμυνα. Ετσι στο 6΄ από το λάθος του Λαγού, ο Κρισάντους έδωσε στον Μάνταλο το σουτ του οποίου από το ύψος της περιοχής έφυγε άουτ.

Δύο λεπτά μετά η Ένωση έχασε τεράστια ευκαιρία να προηγηθεί με τον Βάργκας να βγαίνει απέναντι από τον Στιλ κι αν αντί να πλασάρει προτίμησε να πιάσει το δυνατό σουτ που έφυγε δίπλα από το δεξί δοκάρι.

Οι «πράσινοι» δε μπορούσαν να κρατήσουν τη μπάλα στη μεσαία γραμμή, όπου οι φιλοξενούμενοι τα κατάφερναν πολύ καλύτερα με τους Μάνταλο, Γιόχανσον και Σιμόες, ενώ από την άλλη ο Λουντ είχε αργές επιστροφές, ο Λαγός έχανε αρκετές μάχες και ο Νίνης προσπαθούσε μόνος τους να οργανώσει το παιχνίδι χωρίς συμπαραστάτες.

Από το 15΄ και μετά οι «πράσινοι» ισορρόπησαν το ματς, βρήκαν χώρους στη μεσαία γραμμή και ιδιαίτερα από αριστερά με τον Πράνιτς, αλλά επιθετικά ήταν ακίνδυνοι.

Το ίδιο και η ΑΕΚ, που ενώ οι μέσοι της έκλεψαν αρκετές φορές τη μπάλα και είχαν τις προϋποθέσεις για να βγουν απειλητικά προς την εστία του Στιλ, έκαναν αρκετά λάθη στην τελική πάσα με αποτέλεσμα εκτός από την φάση του 8ου λεπτού με τον Βάργκας να μην ανησυχήσουν άλλη φορά την εστία του τερματοφύλακα των «πρασίνων».

Πριν καλά-καλά ζεσταθούν οι δύο ομάδες στην επανάληψη, ο Παναθηναϊκός «άγγιξε»το γκολ με το σουτ του Μπεργκ έξω από την περιοχή να αποκρούει όσο χρειαζόταν ο Μπαρόχα και στη συνέχεια η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι.

Η ΑΕΚ στο 48΄ βγήκε από δεξιά με το Γκάλο να βγάζει τη σέντρα στο δεύτερο δοκάρι όπου ο Κρισάντους με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα δίπλα από το δοκάρι του Στιλ.

Η εξαιρετική κάθετη πάσα του Νίνη στο 52΄ βρήκε τον Καρέλη που έφυγε στην πλάτη της κιτρινόμαυρης άμυνας, αλλά το γύρισμα του διεθνούς επιθετικού προς τον Μπεργκ ήταν… απελπιστικό.

Ο Παναθηναϊκός πίεσε πάρα πολύ στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, είχε τον απόλυτο έλεγχο του ματς, αλλά δεν και πάλι ουσιαστικός. Κι όσο περνούσε η ώρα, τόσο περισσότερο οι παίκτες του αγχώνονταν, με αποτέλεσμα να υποπίπτουν σε λάθη.

Η ΑΕΚ από την άλλη ήταν προσηλωμένη στο παιχνίδι της και προσπαθούσε να βρει την κατάλληλη αντεπίθεση για να «κλέψει» το ματς. Στο 74΄ το δυνατό σουτ του Νίνη έφυγε λίγο άουτ, στην πρώτη καλή φάση των γηπεδούχων μετά το δοκάρι του Μπεργκ στο 46΄. Η τελευταία καλή φάση στο ματς ήταν η απόκρουση του Στιλ στο απευθείας φάουλ του Γκάλο στο 79΄.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γ.Αναστασίου): Στιλ, Λαγός (37΄ Ατζαγκούν), Μπεργκ, Ζέκα, Μαρινάκης, Λουντ (46΄ Κουτρουμπής), Καρέλης, Ταυλαρίδης, Σάντσεθ, Νίνης (85΄ Καλτσάς), Πράνιτς
ΑΕΚ
(Γκ.Πογέτ): Μπαρόχα, Λαμπρόπουλος, Μπαρμπόσα (84΄ Μπουονανότε) Σιμόες, Βάργκας (58΄ Κορδέρο), Γκάλο, Γιόχανσον, Μάνταλος, Ντιντάκ, Κολοβέτσιος, Κρισάντους.