Με το πρώτο «δύσκολο» νομοσχέδιο που η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή, αυτό που ρυθμίζει τα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η κυβερνητική πλειοψηφία έπεσε από τους 155 βουλευτές στους 153, ενώ ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εγκατέλειψε την έδρα του. Πραγματικό σύνολο απωλειών, τρεις βουλευτές.
Την επομένη, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε έντρομος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήθεν για να τον ενημερώσει για το ταξίδι του στην Τουρκία και την υλοποίηση του προγράμματος.
Κι’ εκεί που του μιλούσε για το «φρύδι του βουνού» (που λένε, όπως είπε, και στην πατρίδα του, εννοώντας την άνοδο στην πιο ψηλή ανηφόρα, ώστε να αρχίσει η κάθοδος – η κατηφόρα για την ακρίβεια, αν μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ), του ανέφερε (του Προέδρου) και την ανάγκη για ύπαρξη μιας «στοιχειώδους πολιτικής συνεννόησης».
Και δεν έμεινε εκεί ο κ. Τσίπρας. Ζήτησε από τον Πρόεδρο «από τη θέση του και το κύρος του και τον πολιτειακό του ρόλο, να συμβάλει σ’ αυτήν την προσπάθεια».
(Φυσικά, επειδή πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι, την ώρα ακριβώς που ο κ. Τσίπρας ζητούσε την προεδρική διαμεσολάβηση, φρόντισε και πάλι να επιτεθεί σ’ αυτούς από τους οποίους ζητά πολιτική συνεννόηση, λέγοντας: «Αυτοί οι οποίοι έριξαν το κάρο από την κορυφή στους πρόποδες, τώρα κάθονται στη γαλαρία και κάνουν κριτική σ’ αυτούς που προσπαθούν να το ανεβάσουν ξανά)!
Είναι προφανές πως όταν ο κ. Τσίπρας θυμάται αρτινές εκφράσεις περί «φρυδιού του βουνού», εννοεί τον δικό του Γολγοθά να διατηρήσει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του.
Οι γνωστοί προπαγανδιστές, ωστόσο, θεώρησαν πως όλα αυτά μπορούν να περάσουν απαρατήρητα – ο κίνδυνος για νέα αστάθεια και απώλεια και άλλων βουλευτών στην πορεία, η έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κλπ.
Και αμέσως οι γνωστές «κυβερνητικές πηγές» μιλώντας (μιλάμε δηλαδή για… ομιλούσες πηγές, δηλαδή για… πηγές λαλέουσες) στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι «η κυβέρνηση διαθέτει την κοινοβουλευτική και κοινωνική στήριξη που χρειάζεται, για να υλοποιήσει τον άμεσο και τον μακροπρόθεσμο πολιτικό της σχεδιασμό, χωρίς κανενός είδους υπαναχωρήσεις» και να απορρίψουν τα «σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, που, όπως ήταν φυσικό, είχαν στο μεταξύ ανάψει.
Μίλησαν (σ.σ. οι… λαλέουσες πηγές) και για «ευσεβείς πόθους συγκεκριμένων κέντρων, που θα ήθελαν να ελέγξουν την κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα στα ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς».
Και για την «προσήλωση» της κυβέρνησης στο επόμενο στόχο, που είναι η πρώτη αξιολόγηση.
Πέραν του γεγονότος ότι πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά και για πολλούς μήνες μετά, διακήρυσσαν όλοι μαζί πως δεν πρόκειται να δεχθούν καμιά αξιολόγηση και τώρα την έχουν μετατρέψει σε κεντρικό τους στόχο, προφανώς και δεν πρόκειται περί αυτού: Το μυαλό τους το έχουν χωρίς αμφιβολία στις επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή για ασφαλιστικό, αγροτικά κλπ.
Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τις ίδιες τις «λαλέουσες πηγές», που αναφέρουν:
«Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της να υπάρξει πολιτική συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στα σημαντικά Εθνικά Θέματα, το Προσφυγικό, καθώς επίσης και τις κρίσιμες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και την Παιδεία. Η επιδίωξη συνεννόησης δεν εκφράζει τίποτα περισσότερο από την αντίληψη διαλόγου και επικοινωνίας που η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να χαρακτηρίζει ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα».
Άρα, δεν ζητούν συνεννόηση γενικά, αλλά για συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με επόμενα νομοσχέδια.
Στο ίδιο (προκλητικό για τη νοημοσύνη μας και τα γεγονότα) κλίμα και ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, το περασμένο Σάββατο, στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Προσπαθώντας να ξορκίσει τα επερχόμενα κοινοβουλευτικά δεινά, δήλωσε:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ έχει σαφές πλαίσιο και σχέδιο, εγκεκριμένο πρόσφατα από τον λαό. Η πλειοψηφία είναι καθαρή και έχει ισχυρό κορμό που μπορεί να εγγυηθεί λύσεις».
Όπως είπε, «στα μυαλά ορισμένων αμετανόητων είναι ακόμα ζωντανή η θεωρία της αριστερής παρένθεσης» - εννοώντας προφανώς ότι και η μείωση των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ο κίνδυνος για περαιτέρω μείωσή τους στο ορατό μέλλον, είναι αποκυήματα της φαντασίας όλων των υπολοίπων.
Φυσικά, δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, καθώς έχουν διαψευσθεί όλες οι πολιτικές αναλύσεις από πέρσι τον Δεκέμβριο ως σήμερα και έχουν επιβεβαιωθεί όσοι φώναζαν πως με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ περίοδος ηρεμίας και σταθερότητας.
Στην αρχή, έλεγαν (οι διάφοροι εμβριθείς αναλυτές προκειμένου να πείσουν τον κόσμο να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ), ότι ο Τσίπρας, μόλις γίνει πρωθυπουργός, θα την κάνει την κωλοτούμπα του και αυτός μεν θα κυβερνήσει κανονικά, εμείς δε θα συνεχίσουμε να ζούμε κανονικά.
Μύθος! Ο Τσίπρας οδήγησε την χώρα εκτός προστασίας, στα capital controls, στο δημοψήφισμα και τελικά σε τρισχειρότερη συμφωνία.
Μετά έλεγαν πως ο Λαφαζάνης θα κάνει την κωλοτούμπα του.
Μύθος κι’ αυτός! Ο Λαφαζάνης δεν έκανε την κωλοτούμπα του και η κυβέρνηση έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της και oδήγησε τη χώρα σε νέες εκλογές.
Και τέλος είπαν ότι ο Τσίπρας θα κάνει εκλογές για να «καθαρίσει» το κόμμα του και να μπορέσει πλέον να κυβερνήσει κανονικά.
Κι’ άλλος μύθος! Ο Τσίπρας κατασκεύασε στην κυριολεξία μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα μέσω διορισμών από την λίστα και πάλι έχασε δύο βουλευτές αυτός και έναν ο Καμμένος.
Το πρόβλημα επομένως δεν είναι η αριστερή παρένθεση. Είναι ότι οι ίδιοι αποτελούν κυβέρνηση εντός εισαγωγικών!
Με τον ΣΥΡΙΖΑ το μάθαμε κι’ αυτό: Υπάρχουν κυβερνήσεις και «κυβερνήσεις»!
elzoni.gr