Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Εκλογές στη Νέα Δημοκρατία: Λίγες σκέψεις επί της διαδικασίας


Γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας

Η φωτογραφία προφίλ του χρήστη Vasileios BalafasΛίγες σκέψεις για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, ελπίζω να σας φανούν λίγο διαφορετικές από όσα πολλά και ενδιαφέροντα έχετε ήδη διαβάσει :

1.Είναι γνωστό ότι γραπτώς και προφορικώς έχω διαφωνήσει με τη διαδικασία αυτή, ήδη από το 2009, ωστόσο σέβομαι τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Θεωρώ ότι η ΝΔ το 2009 μαϊμούδισε μια διαδικασία που έφερε ο ανερμάτιστος ΓΑΠ, διαδικασία που ακόμα και στο ΠΑΣΟΚ όταν έγινε, ούτε ποτέ ελέγχθηκε ως προς τον πραγματικό αριθμό, ούτε κανείς τη θεώρησε ιδιαίτερα σοβαρή (στην Κορινθία ειδικά, ξέρουμε πρόσωπα και πράγματα και ανθρώπους που σήμερα το "παίζουν" ΝΔ, αλλά τότε είχαν γίνει μέλη - φίλοι - επισκέπτες).

2.Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς από τους υποψηφίους Προέδρους δεν θέλησε να συνεχιστεί η διαδικασία χωρίς "on line" τσεκάρισμα ψηφοφόρων γιατί όλοι είχαν στο νου τους (έστω και αν δεν το λένε) τί έγινε το 2009 (και αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει κάποια στιγμή στη ΝΔ).

3.Είναι παγκόσμιο φαινόμενο να γίνονται εκλογές χωρίς εκλογικούς καταλόγους, χωρίς μέλη, χωρίς κάτι που να διακρίνει τις εκλογές ενός "οργανισμού" από ψηφοφορίες τύπου "X-Factor" κτλ (ακόμα και εκεί διατηρεί μεγαλύτερη βαρύτητα η άποψη της επιτροπής).

4.Ήδη από το 2009 έλεγα ότι σε μια τέτοια διαδικασία αν θέλουν να την κάνουν πρέπει να εξασφαλίζεται 99,99 % διαθεσιμότητα συνδεσιμότητας με μηδενική ανοχή λαθών. Όπως και να το κάνουμε αυτό δεν μπορεί να διασφαλιστεί με κυψελωτές επικοινωνίες. Είχα προτείνει τη λύση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ και τότε και τώρα.

5.Οι υπεύθυνοι της σημερινής κατάστασης είναι συγκεκριμένοι. Οι θέσεις επιφέρουν και ευθύνη, όχι μόνο το δικαίωμα της "ράβδου" των αποκλεισμών. Στοιχειώδης υπευθυνότητα επιβάλλεται να επιδειχθεί έστω και όταν κάτσει ο κουρνιαχτός.

6.Για άλλη μια φορά στελέχη και ψηφοφόροι της ΝΔ επέδειξαν τρομερή ψυχραιμία. Στις 7 το πρωί όλοι ήταν στις θέσεις τους για να γίνουν οι εκλογές (Πρόεδροι, εφορευτικές, χειριστές). Οι ψηφοφόροι αντιμετώπισαν ψύχραιμα την αναβολή (δεν έκαναν το ίδιο όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι).

7.Η πικρία είναι μεγάλη. Είτε για όσους αποφάσισαν να δώσουν άλλη μια ευκαιρία και να ξανασχοληθούν, είτε για όσους ασχολήθηκαν πρώτη φορά, είτε για όσους αποφάσισαν να συμμετάσχουν ως ψηφοφόροι. Αυτή η πικρία θα πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να διοχετευθεί δημιουργικά και εκεί η ευθύνη ανήκει σε όλους ανεξαιρέτως.

8.Προτεραιότητα της παράταξης και τώρα θα πρέπει να είναι η χώρα και το "Εθνικό". Δεν πληγώνονται οι ιδεολογίες και οι ιδέες επειδή αστόχησε ένα ηλεκτρονικό σύστημα. Όποιος θέλει πραγματικά να προσφέρει μπορεί να το κάνει και απλώς γράφοντας στο χαρτί τις προτάσεις του. Η χώρα όμως έχει μπροστά της δύσβατα μονοπάτια που δεν περπατιούνται "εικονικά" ή "ηλεκτρονικά".

9.Θα κλείσω με ένα απόσπασμα από πρόσφατη συνέντευξη της Μαριέττας Γιαννάκου : "Άπαξ και η Νέα Δημοκρατία προχώρησε κατά την εκλογή του προηγουμένου προέδρου σε διαδικασία εκλογής από τους πολίτες, παραβιάζοντας το καταστατικό τότε, δεν μπορεί σήμερα να παραβιάζει πάλι το καταστατικό για λόγους σκοπιμότητας. Προσωπικά η διαδικασία αυτή με έβρισκε αντίθετη το 2009 όταν αποφασίστηκε, δεν θυμάμαι όμως να διαμαρτυρήθηκαν άλλοι οι οποίοι τότε ξιφουλκούσαν υπέρ του δικαιώματος οποιουδήποτε πολίτη να εγγράφεται επιτόπου και να ψηφίζει για πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Σίγουρα οι «πρωτότυπες» αυτές διαδικασίες δεν συναντώνται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.".

10.Ο απλός συνεπής Νεοδημοκράτης δεν έχασε ούτε την τσόχα, ούτε τα ραφτικά. Η σκληρή καθημερινότητα μας περιμένει όλους, όπως κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.

Καλή εβδομάδα.


Βασίλης Μπαλάφας