Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Η Άγκυρα μπορεί να ελπίζει: Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τις «επιστημονικές» της απόψεις

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Το γεγονός ότι οι απόψεις περί Ποντιακής Γενοκτονίας του κ. Φίλη αποτελούν απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ – άλλο τώρα που υποδύονται την (ο Θεός να την κάνει) κυβέρνηση και μιλούν για «επίσημες απόψεις της ελληνικής Πολιτείας», (που, όπως προκύπτει από τον τρόπο που απαντούν, αναγκαστικά δέχονται – χωρίς ωστόσο να ενστερνίζονται -  λέγοντας ξεκάθαρα ή αφήνοντας να υπονοηθεί ότι διατηρούν τις απόψεις τους) – αποδεικνύεται και από την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση κατά του Γ. Κουμουτσάκου.
Όπως σε όλες τους τις δηλώσεις (βλέπε Γεροβασίλη, βλέπε Σκουρλέτη, βλέπε διάφορους υπουργούς και βουλευτές), στην καταδίκη τους βάζουν πάντα ένα «ναι μεν, αλλά).

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, με διάφορες ευκαιρίες, μέσα στη Βουλή και με συνεντεύξεις της, υποστήριξε πως τα στελέχη της ΝΔ που αντέδρασαν στις δηλώσεις Φίλη το έπραξαν «για να κινητοποιήσουν εθνικιστικά αντανακλαστικά, προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ»!
Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας – δεν πρέπει να δίνουμε τέτοιες διαστάσεις, υπάρχει μια άποψη σε επίπεδο ετών, η Βουλή ομόφωνα το έχει αναγνωρίσει (σ.σ. η Βουλή, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ), κύκλοι προσπαθούν να αποδράσουν από τα πολιτικά τους αδιέξοδα, κλπ. κλπ.
Ειδικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ της 5ης Νοεμβρίου βρίθει από τέτοια «ναι μεν, αλλά», αλλά και (αυτό δεν είναι είδηση) ψεμάτων.
Πραγματικά, κάθε λέξη αυτής της ανακοίνωσης (πέρα από την αρχική φράση καταδίκης) αποτελεί είτε ένα ψέμα, είτε μια αμφισημία.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τη θρασύτατη επίθεση από φασιστοειδή στο Βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο».
Και αμέσως μετά, έρχεται το «ναι μεν, αλλά»: «Η επίθεση αυτή αναδεικνύει το πόσο επικίνδυνο είναι το ακροδεξιό παιχνίδι που παίζει η ΝΔ τις τελευταίες ημέρες».
Υποστηρίζουν δηλαδή πως ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία με το «ακροδεξιό παιχνίδι» της προκάλεσε την επίθεση.
Ισχυρίζονται περίπου πως το συλλαλητήριο οργανώθηκε από τη… Νέα Δημοκρατία και όχι από όλα τα ποντιακά σωματεία.
Εκτός κι’ αν θέλουν να μας πουν πως η Νέα Δημοκρατία… ελέγχει τα ποντιακά σωματεία (κάτι που μόνο ανόητος και άσχετος με τον χώρο θα μπορούσε να ισχυριστεί)!
Και συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Προσπαθώντας να αναδείξουν σε μείζον πολιτικό θέμα μια προσωπική θέση του Ν. Φίλη που εκφράστηκε, μάλιστα, προ διετίας, κατάφεραν να ανασύρουν στο προσκήνιο τις δυνάμεις του μίσους και της ακροδεξιάς βίας».
Υποστηρίζουν δηλαδή ότι δεν αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα το γεγονός ότι υπουργός της κυβέρνησης εξέφρασε δημόσια την άποψη πως δεν συνέβη η Γενοκτονία των Ποντίων – ενώ όλοι γνωρίζουμε πως μια τέτοια άποψη, εκφρασμένη από επίσημα, υπουργικά χείλη, θα αξιοποιηθεί (και ήδη αξιοποιείται) από την Τουρκία.
Και βέβαια, επιμένουν στα της «προσωπικής άποψης», ενώ είναι γνωστό ότι ο υπουργός παύει να έχει προσωπικές απόψεις – και πάντως δεν τις διατυπώνει δημόσια.
Και λένε και ένα ψέμα: Ότι πρόκειται για άποψη που εκφράστηκε προ διετίας – ο ίδιος ο κ. Φίλης είπε πως την άποψη αυτή διατύπωσε σε άρθρο του στην «Αυγή» πριν από έξι-επτά χρόνια.
Στην πραγματικότητα, το άρθρο «Παλαιοκομματισμός και “Γενοκτονία”», δημοσιεύθηκε στις 20 Αυγούστου 2014 – και αυτό δεν αποτελεί «διετία».
Και καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του: «Ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι το φλερτ με την πατριδοκαπηλία ούτε μπορεί να τους βγάλει από το πολιτικό τους αδιέξοδο, ούτε αρμόζει σε  πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να ονομάζονται δημοκρατικές».
Τα ίδια και χειρότερα είχαμε και στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ της 7ης Νοεμβρίου. Αναφέρουν:
«Οι προσωπικές απόψεις που εξέφρασε ο Νίκος Φίλης, αναφερόμενος σε παλιό άρθρο του, σχετικά με τη διάκριση μεταξύ "αιματηρής εθνοκάθαρσης" και "γενοκτονίας" των Ποντίων ξεσήκωσε έναν ορυμαγδό εθνικιστικών δηλώσεων, στο πλαίσιο μιας μικροπολιτικής προσπάθειας πατριδοκαπηλίας. Οι επιθέσεις στον Υπουργό Παιδείας δεν προέρχονται μόνο από τη ΝΔ, αλλά και από βουλευτές και στελέχη άλλων κομμάτων.
Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις, που εξελίχτηκαν και σε πράξεις βίας κατά του βουλευτή του Κοινοβουλίου κ. Κουμουτσάκου από ακροδεξιά στοιχεία και εκφράζει τη συμπαράστασή της στο Νίκο Φίλη».
Δηλαδή, δέχονται (και μάλλον συμφωνούν) με τις «προσωπικές απόψεις» Φίλη και τον στηρίζουν ωσάν να μην συνέβη τίποτε!
Οπότε, ερχόμαστε πάλι στο αρχικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ: Θεωρεί ότι όποιος ασχολείται με τα εθνικά θέματα και ενδιαφέρεται γι’ αυτά, είναι πατριδοκάπηλος!
Περί «υστερικού τύπου πατριδοκαπηλίας» μίλησε και ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος επίσης μίλησε για ύπαρξη επίσημης άποψης, χωρίς ωστόσο να την επαναλάβει και χωρίς να ξεκαθαρίσει αν την ενστερνίζεται ο ίδιος.
Με λίγα λόγια, οι του ΣΥΡΙΖΑ την βρήκαν τη λύση: Μιλάνε για την ύπαρξη επίσημης άποψης, με τρόπο που οι ίδιοι αποστασιοποιούνται από αυτήν!
Στις 4 Νοεμβρίου, πριν από την εμφάνισή του στη Βουλή, ο ίδιος ο κ. Φίλης, μιλώντας σε εκδήλωση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (υπουργός Παιδείας γαρ), είπε ότι «συνεχώς ορθώνονται παλαιότερα και νέα στερεότυπα». Στην ίδια εκδήλωση, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κ. Σία Αναγνωστοπούλου, είχε την ευκαιρία να καταθέσει (και αυτή) τις «επιστημονικές» της απόψεις: «Παρατηρούμε φαινόμενα που φτάνουν στα όρια του χουλιγκανισμού όταν τολμήσει κάποιος, από έναν απλό πολίτη ως κάποιον με θεσμικό ρόλο, να πει κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για περαιτέρω συζήτηση».
Δεν ξέρω αν οι κύριοι και οι κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ψηφίστηκαν για να βρίσκουν διάφορες… πηγές έμπνευσης.
Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι τέτοιες «πηγές έμπνευσης» είναι βούτυρο στο ψωμί του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών, που, τον Μάιο του 2011, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνονται κάθε χρόνο για την 19η Μαΐου, είχε εκδώσει ανακοίνωση αναφέροντας ότι «οι εκδηλώσεις για τη δήθεν γενοκτονία των Ποντίων που οργανώθηκαν και φέτος στην Ελλάδα», στηρίζονται σε «ισχυρισμούς που διαστρεβλώνουν την ιστορία».
Σ’ εκείνη την ανακοίνωση η Άγκυρα επεσήμανε ότι οι εκδηλώσεις «δεν εξυπηρετούν το σκοπό της ανάπτυξης των τουρκοελληνικών σχέσεων» και πρόσθετε: «Καταδικάζουμε και αρνούμαστε τις πρωτοβουλίες αυτές που στερούνται επιστημονικής βάσης και ηθικώς είναι προβληματικές. Στην πραγματικότητα το συμβατικό πλαίσιο του πρόσφατου κοινού μας παρελθόντος συνιστά απάντηση στους ισχυρισμούς αυτούς».
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που αντιδρούσε έτσι η Τουρκία, που προσπαθεί να αναγάγει το ζήτημα σε σημείο τριβής των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Και, όπως βλέπετε, και το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών μιλά για «πρωτοβουλίες που στερούνται επιστημονικής βάσης» - προφανώς… ενστερνιζόμενο τις απόψεις του κ. Φίλη, της κας Αναγνωστοπούλου και λοιπών (μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Βουλής που μίλησε για «ερίζοντα επιστημονικά και πολιτικά ζητήματα»).
Με λίγα λόγια, όποιος θέτει θέμα «επιστημονικού προβλήματος» λέει το ίδιο με το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών.
Αλλά και από το βήμα της Βουλής ο κ. Φίλης επέμεινε στις «επιστημονικές» του απόψεις. Όπως είπε «ως υπουργός υποστηρίζω την επίσημη θέση της πολιτείας για την γενοκτονία των Ποντίων τιμώ τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας στον Πόντο και σέβομαι τη μνήμη των απογόνων τους. (…) Σέβομαι την απόφαση της Βουλής ως υπουργός ανεξάρτητα από τις επιστημονικές μου απόψεις. Δεν υπάρχει στη δημοκρατία αναστολή άποψης. Είναι γενοκτονία άποψης να πούμε ότι βάζουμε τις απόψεις μας στον πάγο».
Επομένως, ακόμη και προσπαθώντας να ανασκευάσει, επέμεινε πως η άποψή του είναι πως δεν υπήρξε Γενοκτονία.
Και επομένως, η Άγκυρα γνωρίζει ότι την Ελλάδα κυβερνά ένα κόμμα που έχει διαφορετική άποψη από την άποψη της ίδιας της Πολιτείας που κλήθηκε να κυβερνήσει.
Διότι αυτό είναι τελικά το πρόβλημα: Ότι παρά τα διάφορα «συμμαζέματα» ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας έχει πει τελικά ποια είναι η επίσημη άποψή του – η δική του, όχι της «ελληνικής Πολιτείας» που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί.
Και αυτό συμβαίνει επειδή στην εξουσία έχει βρεθεί ένα κόμμα που δεν συμφωνεί με το 96% των Ελλήνων, αλλά το ψηφίζει το 35%!
Δηλαδή, άλλο πράγμα ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλο η «ελληνική Πολιτεία», ακόμη και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία.
Οπότε μπορεί να ελπίζει (η Άγκυρα) ότι οι «επιστημονικές απόψεις» του ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν και να επικρατήσουν κάποια μέρα – όπως άλλωστε επικράτησαν και τα ψέματά του!

elzoni.gr