Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Συμβούλιο Αρχηγών: Ομαδικό «όχι» σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ - Συνένοχο σε κόλπα δεν θα έχετε

Συνένοχο σε κόλπα δεν θα έχετε
Βατερλό για τον κ. Τσίπρα αποδείχθηκε η μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Την οδό που ο ίδιος έδειξε πεντακάθαρα το βράδυ της εκλογικής νίκης του Σεπτεμβρίου ότι επιθυμεί να ακολουθήσει, με μοναδικό συνοδοιπόρο του τους Ανεξάρτητους Eλληνες του Πάνου Καμμένου, θα συνεχίσει να πορεύεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Eχοντας ραπίσει κάθε μήνυμα συνεννόησης και συναίνεσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις ημέρες που προηγήθηκαν της κίνησης-εσωκομματικό ξεκαθάρισμα των πρόωρων εκλογών, ο κ. Τσίπρας βίωσε το προσωπικό του Βατερλό στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Εάν στόχος του ήταν τώρα που ενώπιον του Μεγάρου Μαξίμου ανοίγονται οι μαύρες τρύπες του ασφαλιστικού και του φορολογικού των αγροτών να αναζητήσει σανίδα σωτηρίας στη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων, τα μηνύματα που έλαβε στη μαραθώνια σύναξη του Προεδρικού Μεγάρου κατέστησαν σαφές πως… χτυπά σε κλειστές πόρτες. Ο πομπός του προεκλογικού μηνύματος «να τους τελειώσουμε» αντιλήφθηκε πως θα ανέβει, μαζί με άλλους 152 βουλευτές, το Γολγοθά των επόμενων σκληρών μέτρων, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να… τρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή και τους πιστωτές να πιέζουν για άμεση προώθηση όλων των μεταρρυθμίσεων του πρώτου αριστερού Μνημονίου.

Το όλο μοτίβο της σχεδόν εξάωρης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ήταν ιονισμένο για τον πρωθυπουργό και το συγκυβερνήτη του, πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., κ. Καμμένο, ήδη από την αρχή. Οι βολές που ακολούθησαν, μέσω δηλώσεων και αιχμών, με το τέλος της συνεδρίασης επιβεβαίωσαν απλά ότι ο κ. Τσίπρας πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο για να ζητήσει στήριξη σε… tabula rasa. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, η πρόεδρος της ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κάρφωσαν τον πρωθυπουργό πως εμφανίστηκε χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις επάνω στο καυτό ζήτημα του ασφαλιστικού. Παράλληλα, του πέταξαν το γάντι. Να φέρει τις όποιες εισηγήσεις της κυβέρνησής του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου εκεί θα συζητηθούν τα πάντα. Κατά το κοινώς λεγόμενο, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και την ψήφιση των μέτρων που θα περιλαμβάνονται σε αυτό θα το… κουβαλήσουν στις πλάτες τους οι Κοινοβουλευτικές
Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Διόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται και η συγκυρία, την οποία επέλεξε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, να στείλει το δικό του μήνυμα προς υποψήφιους… αντάρτες. Ο κ. Κοντονής κάλεσε όσους βουλευτές της Κουμουνδούρου τυχόν διαφωνήσουν με τη λύση που θα δοθεί στο ασφαλιστικό και δεν πρόκειται να την υπερψηφίσουν να παραδώσουν και δη εγκαίρως τις έδρες τους στο κόμμα.

Στα του Προεδρικού Μεγάρου, στο μόνο που φάνηκε μια αχτίδα συνεννόησης ήταν η πρόθεση (πλην της Νέας Δημοκρατίας) για αλλαγή του εκλογικού συστήματος από την παρούσα Βουλή. Στα υπόλοιπα της ατζέντας, το μικρό καλάθι που κρατούσε έτσι κι αλλιώς ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε και αυτό τεράστιο.

Το αρνητικά φορτισμένο κλίμα αποτυπώθηκε στη δήλωση του κ. Τσίπρα, μετά το τέλος της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον κ. Παυλόπουλο. Ο πρωθυπουργός, μόνος καταμεσής του πελάγους και με τους δανειστές να αναμένουν άμεση εφαρμογή των υπεσχημένων του Αυγούστου, έδειξε να χάνει την ψυχραιμία του, όταν επιβεβαιώθηκε πως όλα όσα στόχευε πήγαν… περίπατο. «Δυστυχώς, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης ούτε την αναγκαία σοβαρότητα. Αντιλαμβάνομαι ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε δομική και διαρκή κρίση και έχει να διαχειριστεί τις καθόλου εύκολες εσωκομματικές της διαδικασίες. Το σέβομαι απόλυτα. Ωστόσο, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει...


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e-typos.com