Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και με τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους του κόμματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ευ. Μεϊμαράκης: Σήμερα έχουμε και πολιτικά και νεοδημοκρατικά ζητήματα. Πολιτικά γνωρίζετε ότι ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις με την ανάγνωση που θα κάνει ο Πρωθυπουργός το απόγευμα και νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα πει. Ήδη είχαμε μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων και του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας για να δούμε πως θα πορευθούμε, πως θα κινηθούμε κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, που θα διαρκέσουν αυτό το τριήμερο. Και πρέπει να σας πω ότι αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων θα υπάρξει ευρύτερη σύσκεψη, όπως συναποφασίσαμε, του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το οποίο αποτελείται από τους τρεις Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τους έξι συντονιστές, οι οποίοι συντονίζουν τους συναδέλφους βουλευτές που συμμετέχουν στις επιμέρους επιτροπές και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κατά τη διάρκεια τη μεταβατική, μέχρι να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος του κόμματος, θα κινηθούμε με τη διαδικασία, με την οργανωτική δομή, με τα πρόσωπα που είχαμε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία.

Ως προς τα κομματικά: Σήμερα, ανακηρύσσονται οι υποψήφιοι, άρα μπαίνουμε σε μια νέα φάση. Οι υποψήφιοι θα μετέχουν δια αντιπροσώπων τους και του αναπληρωτού τους στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και θα προχωρήσουμε στη λήψη των ουσιαστικών αποφάσεων του πως και πότε θα γίνει και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επ’ αυτού, θέλω να σας πω ότι τη διαδικασία την οργανωτική, την έχει αυτόνομα η ΚΕΦΕ και τη διαδικασία την Κοινοβουλευτική την έχω εγώ, μαζί με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα είναι μια συλλογική ηγεσία, όπως θα είναι και για τη διαδικασία. Για αυτό ακριβώς επικοινώνησα με όλους τους υποψηφίους με πρωτοβουλία μου, ώστε να τους ενημερώσω για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε. Συναποφασίσαμε να προχωρήσουμε με αυτό τον τρόπο. Συμφώνησε και ο κ. Τζιτζικώστας. Ταυτόχρονα, πρέπει να σας πω, ότι υπάρχει το συνέδριο του ΕΛΚ στα μέσα Οκτωβρίου, στο οποίο ζήτησα να είναι σύνεδροι και οι συνυποψήφιοι, να μπορούμε να  μετέχουμε στις πολύ σοβαρές διαδικασίες του συνεδρίου του ΕΛΚ.

Δημοσιογράφος: Το αποδέχτηκαν;

Ευ. Μεϊμαράκης: Αποδέχτηκαν και οι τέσσερις ότι θα είμαστε εκεί. Ζήτησα επίσης και από τον κ. Τζιτζικώστα, εφόσον θέλει να εκφράσει άποψη - γιατί πρέπει να τη γνωρίζουμε - να συμμετέχει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να εκφράσει τη δική του άποψη για το τι θέλει να γίνει στην ψηφοφορία για τις προγραμματικές, αλλά και για τις ψηφοφορίες στους διάφορους νόμους που έρχονται, που είναι πάρα πολύ σοβαροί. Και πρέπει και εμείς να γνωρίζουμε τις δικές του απόψεις, αλλά και αυτός να γνωρίζει τις δικές μας απόψεις. Θεωρώ ότι όλοι μαζί μπορούμε να συνεννοηθούμε μέσα σε ένα πολύ καλό κλίμα, στο οποίο θα συνεργαστούμε για το καλό της Νέας Δημοκρατίας.

Δημοσιογράφος: Πώς μπορεί να συμμετέχει;

Ευ. Μεϊμαράκης: Αφού καλείται, όπως συμμετέχει κάποιος σύμβουλος ή οποιοσδήποτε. Ο κ. Τζιτζικώστας διατηρεί την πρωτοβουλία να μας πει τι θα κάνει. Από ό,τι ξέρω απεδέχθη να έρθει στο συνέδριο του ΕΛΚ. Από εκεί και πέρα θεωρώ πάρα πολύ δημοκρατικό όταν κάποιος είναι υποψήφιος, να έρθει να μας πει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για αυτές τις πολύ σοβαρές αποφάσεις που κοινοβουλευτικά έχουμε να λάβουμε στο μεταβατικό στάδιο – το οποίο, δεν ξέρω και πόσο θα διαρκέσει - να ξέρουμε τι θέλει. Να έχουμε τα επιχειρήματα του καθενός, να έχουμε τα αντεπιχειρήματα. Ο καθένας, λοιπόν, εφόσον είναι υποψήφιος, κατά τη γνώμη μου, διεκδικεί δημοκρατικά δικαίωμα λόγου. Δεν θα έχει; Αφού την απόφαση θα την πάρει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Δημοσιογράφος:  Άρα δεν θα σας έχει απαντήσει καταλαβαίνω…

Ευ. Μεϊμαράκης: Πιστεύω ότι θα είναι θετικός. Εσείς θα το ρωτήσετε. Κοιτάξτε, ένα λεπτό, αυτά δεν ενδιαφέρουν και κατά πολύ τους πολίτες, είναι εσωτερικά μας, έτσι; Λοιπόν, δεν είναι το ζητούμενο σήμερα αυτό. Τώρα επειδή ελέχθη ότι εγώ βιάζομαι και θέλω κλειστή διαδικασία, σας λέω ότι ισχύει το αντίθετο. Εγώ έθεσα ένα θέμα: Να προχωρήσει η διαδικασία η οποία εκ των πραγμάτων δημιουργεί μια μεταβατικότητα και μπορεί να δημιουργεί και πολλές φορές παρεξηγήσεις, οι οποίες κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχουν, αλλά με την υπερβολή ή όπως δίδονται από τους διάφορους μπορεί να δημιουργούνται. Για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι πρέπει μόλις η εταιρία η οποία θα αναλάβει τη διαδικασία, μας πει ότι είναι έτοιμη να γίνουν και οι διαδικασίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ θέλω επίσπευση. Όχι, όποτε θέλουν. Επειδή ακούω διαδικαστικά ζητήματα, θέλω να σας πω ότι δεν ασχολούμαι, δεν με ενδιαφέρουν. Όπως τα θέλουν, όποτε τα θέλουν. Θέλουν πολλές κάλπες; Μαζί τους. Θέλουν να μην πληρώνουμε τίποτα; Να μην πληρώνουμε τίποτα. Θέλουν να πάμε το Δεκέμβριο, θέλουν του χρόνου; Όποτε θέλουν. Εγώ για αυτά δεν συζητώ, δεν ασχολούμαι. Είπα την άποψή μου χωρίς να πω ημερομηνία. Είπα για μια διαδικασία όπως έγινε σε αυτό το χρονικό διάστημα. Από εκεί και πέρα ό,τι θέλουν, όπως το θέλουν.

Δημοσιογράφος: Κατά την κρίση σας, πότε πρέπει να γίνουν εσωκομματικές εκλογές κ. Πρόεδρε;

Ευ. Μεϊμαράκης: Κοιτάξτε, δεν πρόκειται εγώ να μπω στα διαδικαστικά, τα οποία δεν με ενδιαφέρουν. Σας επαναλαμβάνω: Η ΚΕΦΕ θα αποφασίσει και δεν έχει νόημα, γιατί δεν τσακωνόμαστε γι’ αυτά. Όποιος και να εκλεγεί, σας είπα, Νεοδημοκράτης θα ‘ναι και θα τον υπηρετήσουμε. Όποτε θέλουν λοιπόν. Και το ’16, δεν με νοιάζει.

Δημοσιογράφος: Ένα σχόλιο, γιατί είναι ένα μεγάλο θέμα στην επικαιρότητα για το 23% στην Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Ευ. Μεϊμαράκης: Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι και όταν ψηφίστηκε, αλλά και προεκλογικά εγώ είχα τονίσει ότι αυτή είναι εμπεδωμένη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ. Και είχα αναφέρει ότι περιέχεται στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και σας το είχα δώσει και τη σελίδα - αν θυμάμαι καλά, ήταν στη σελίδα 33 - όπου εκεί λέει ότι είναι μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης γιατί θα πληρώσουν οι πλούσιοι. Του ανέλυσα και προεκλογικά, ότι το μέτρο αυτό χτυπάει κυρίως τους αδύναμους. Ότι υπάρχει οδηγία από την Ε.Ε. που λέει ότι δεν υπάρχει  ΦΠΑ στην Παιδεία και ότι εν πάση περιπτώσει είναι ένα μέτρο το οποίο δεν πρέπει να προχωρήσει. Απάντησε στην προεκλογική περίοδο, ότι έκαναν λάθος –λες και δεν ήταν εμπεδωμένη η άποψή τους- και ότι θα κοιτάξει με ισοδύναμα να το πάρει πίσω. Ε, περιμένω να το πάρει πίσω.