Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Στον «αέρα» ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση - Κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι το μέτρο αναστέλλεται μέχρι τον...Νοέμβριο!

Τσίπρας: Αναστολή του ΦΠΑ στα ιδιωτικά για εξεύρεση ισοδύναμων «Πυροτέχνημα» αποδείχτηκαν οι διαρροές κυβερνητικών στελεχών που ισχυρίζονταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων ανέφερε ότι το εν λόγω μέτρο αναστέλλεται μέχρι τον…Νοέμβριο! Για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός άφησε να…αιωρείται το ζήτημα της αύξησης της φορολόγησης, καθώς το μέτρο ούτως ή αλλιώς είχε παγώσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου με εγκύκλιο της Κατερίνας Σαββαΐδου. Ουσιαστικά λοιπόν έδωσε άλλο ένα μήνα…παράταση στην αγωνία χιλιάδων γονέων και επιχειρηματιών, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως να ενημερωθούν για το εάν το μέτρο θα εφαρμοστεί ή όχι.
«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοέμβρη, που θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός ώστε να αναζητηθούν ισοδύναμα» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας τις αποδοκιμασίες των βουλευτών.  «Αν έχετε ισοδύναμα να προτείνετε, είμαστε εδώ να τα ακούσουμε» είπε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη: «Μιλάμε εδώ και καιρό. Εύχομαι να είστε εσείς που θα μου προτείνετε ισοδύναμα».
Όσον αφορά την αποκατάσταση της πληγωμένης ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τσίπρας περιορίστηκε σε αοριστολογία αναφέροντας ότι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης είναι η «αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, η επιστροφή στην ανάπτυξη, η ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η πάταξη της διαφθοράς».
«Ο στόχος μας είναι τους επόμενους 20 μήνες, ως το πρώτο εξάμηνο του 2017 να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής με μισή ώρα καθυστέρηση. Για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει από το λαό «ισχυρή εντολή τετραετίας» και πως έχει «σαφή εντολή να ξεφύγουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το βάσανο της Επιτροπείας».
Παρότι ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι η συμφωνία με τους εταίρους, την οποία ο ίδιος υπέγραψε, περιλαμβάνει δύσκολα σημεία επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η προηγούμενη κυβέρνησή του διαπραγματεύτηκε σκληρά για να την επιτύχει και ισχυρίστηκε πως «εγγράφει την αντίσταση του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης».  «Η νέα περίοδος που εισήλθε η χώρα μετά τη διαπραγμάτευση και μετά τις εκλογές θα είναι μια δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μια ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος γεμάτη προκλήσεις για την Οικονομία, την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος προανήγγειλε και τη συγκρότηση ειδικού δημόσιου φορέα προσέλκυσης επενδύσεων. Όπως δήλωσε ο ίδιος, ο φορέας αυτός θα έχει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για τη δημιουργία του αναγκαίου πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής και την ενίσχυση δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων. 
Και ποια είναι τα τέσσερα «ανοικτά σημεία» της συμφωνίας για τα οποία θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση; Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, με προστασία της πρώτης κατοικίας, η αποτροπή της παράδοσής τους σε distress funds αλλά με λειτουργία ενδιάμεσου φορέα, η εκ νέου ρύθμιση της αγοράς εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, της μετενέργειας και σταδιακή αποκατάσταση του κατώτερου μισθού. Ψηλά στην «ατζέντα», όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι και η διαπραγμάτευση για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και το ΑΔΜΗΕ και η λειτουργία νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Για το ζήτημα του χρέους
Ως κεφαλαιώδους σημασίας προτεραιότητας προσδιόρισε απόψε ο πρωθυπουργός την απομείωση του χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη δημιουργία κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων.
Για την απομείωση του χρέους ο πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή με συγκεκριμένη στρατηγική, με συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις. Η κυβέρνηση θα προτείνει την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά επιτόκια. Θα προτείνει επίσης ρήτρα ανάπτυξης αλλά και μακρά περίοδο χάριτος ώστε να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και να υποστηριχθεί η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους και η επενδυτική δραστηριότητα. Από την έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καλύψει έτσι το χαμένο έδαφος της πενταετίας.
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο πρωθυπουργός είπε ότι η νέα συμφωνία προβλέπει κεφάλαια έως 25 δισ. ευρώ για να στηριχθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ίσως αυτή να είναι η τελευταία ευκαιρία για εξυγίανση, μια και οι προηγούμενες απέτυχαν παταγωδώς. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε πως όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα των κόκκινων δανείων ενώ διατηρήθηκαν και οι διοικήσεις που οδήγησαν τις τράπεζες στον γκρεμό. «Είναι και αυτό άλλο ένα επεισόδιο που αποδεικνύει τις σχέσεις διαπλοκής και εξάρτησης της πολιτικής εξουσίας από την οικονομική ολιγαρχία στον τόπο μας. Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι αυτή η αρνητική παγκόσμια πρωτοτυπία δεν θα επαναληφθεί. Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ. Η περίοδος των εξαρτήσεων έχει τελειώσει οριστικά», είπε ο πρωθυπουργός.
Για την προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί μεγάλο στοίχημα και θα υπάρξει συμπαγής σχεδιασμός και ενεργητικές πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή θα συγκροτηθεί ειδικός φορέας που θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία την εκπόνηση σχεδίου και τη δημιουργία αναγκαίου πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την δημιουργία και προστασία ελληνικών brands και την ενίσχυση της δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων. Για τις μεγάλες επενδύσεις η διαδικασία θα προχωράει είτε με έκδοση ΠΔ είτε με απευθείας κύρωση από τη Βουλή των όρων της σύμβασης.


Για τον αγροτικό τομέα
Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους βασικούς άξονες για να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες του μνημονίου στον αγροτικό κόσμο.
Όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, οι εν λόγω άξονες αφορούν την αξιοποίηση πόρων ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ (2015-2021) με ταυτόχρονη δημιουργία και  διατήρηση περισσότερων από 50.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και τον επανακαθορισμό της έννοιας του «αγρότη κατά κύριο επάγγελμα» με στόχο τη διαφορετική φορολογική μεταχείριση.

Οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση
Για «εξορθολογισμό» του οργανογράμματος υπουργείων αλλά και την αξιολόγηση των εποπτευόμενων φορέων έκανε, λίγο αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει η νέα κυβέρνησή του στη δημόσια διοίκηση.
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για τον εξορθολογισμό του οργανογράμματος των υπουργείων, την αξιολόγηση των εποπτευόμενων φορέων, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, τον περιορισμό της προσωπικής επαφής πολίτη-δημοσίων υπηρεσιών, την θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και νέου πειθαρχικού δικαίου, την θέσπιση Εθνικού Μητρώου για τα επιτελικά στοιχεία της Δημόσιας Διοίκησης, τη θέσπιση ενός δυναμικού και ευέλικτου συστήματος εσωτερικής μετακίνησης στην δημόσια διοίκηση και την ανάπτυξη της ψηφιακής πολιτικής, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ευρυζωνικότητας.

Οι προτεραιότητες στην Υγεία

«Αόριστες» και γενικόλογες ήταν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και στον τομέα της Υγείας, καθώς παρουσίασε μια σειρά προτάσεων με κοινωνικό χαρακτήρα αλλά δεν εξήγησε τους που θα βρεθούν οι πόροι για να υλοποιηθούν και να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της ο «τσακισμένος» κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για:
• Την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά ποιοτικά ασφαλή φάρμακα
• Έμφαση σε δράσεις και πολιτικές που θα προάγουν τη βασική και κλινική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.
• Τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
• Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων που αυτή τη στιγμή εκκρεμούν. Πρόκειται για περίπου 1.100 προσλήψεις υγειονομικών μέσα στο 2015, ενώ θέσεις λοιπών επαγγελματιών υγείας θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.
• Άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς.
• Άμεση αξιολόγηση του συνόλου των διοικήσεων των νοσοκομείων και αντικατάσταση όσων κριθούν αναποτελεσματικές.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μεγάλος και εμβληματικός στόχος στον τομέα της Υγείας είναι και η δημιουργία ενός «νέο μοντέλου για την πρωτοβάθμια φροντίδα» που θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας και θα βασίζεται σε «μονάδες υγείας γειτονιάς, με ισότιμη και καθολική κάλυψη».

Για την παιδεία
Φιλόδοξη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έναν νέο χάρτη για την ανώτατη εκπαίδευση. Ο σχεδιασμός για την ειδική αγωγή, ήταν το σημείο που ο πρωθυπουργός απέσπασε θερμό χειροκρότημα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, η οποία άκουσε τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται ότι θα υπάρξει εκπαιδευτική υποστήριξη για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε πρώτα στην ανάγκη δημιουργίας ερευνητικής κουλτούρας και εξήγγειλε υποστήριξη της έρευνας, θεσμικά και με μέσα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να αφήσει το ίχνος μιας προοδευτικής διακυβέρνησης με μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνιες δυσλειτουργίες και παθογένειες.
«Έχουμε συνείδηση ότι η σταθερή πορεία προς ένα δημοκρατικό σχολείο, προϋποθέτει την αναγνώριση του κοινωνικού έργου των εκπαιδευτικών και γι’ αυτό, στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος ανάδειξης του έργου των σχολείων και των εκπαιδευτικών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει μεγάλος και συμμετοχικός διάλογος, προκειμένου με κλίμα κοινωνικής συναίνεσης να δομηθεί ένα σύγχρονο σύστημα για την ειδική αγωγή και την παροχή υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στόχος της νέας κυβέρνησης, είναι επίσης και ένα σύγχρονο πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και ένας νέος χάρτης για την ανώτατη εκπαίδευση. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε επίσης να υπάρξει μια παρέμβαση και για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Για το ασφαλιστικό
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας τις χρόνιες αρρυθμίες του ασφαλιστικού συστήματος που επιβαρυνθήκαν από τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και υπογραμμίζοντας ότι το κύριο πρόβλημα δεν συνίσταται στο ότι το σύστημα ξοδεύει πολλά, αλλά στο ότι δεν εισρέουν πόροι σε αυτό, πρόσθεσε ότι πέραν του εξορθολογισμού και της ενοποίησης ασφαλιστικών ταμείων και της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η κυβέρνηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση συνολικής μεταμόρφωσης του ασφαλιστικού ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και ενιαίο σύστημα κανόνων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πολιτικός διάλογος για αλλαγή του Συντάγματος
Άμεσα θα ανοίξει μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική - και η αναθεώρηση να προκύψει μέσα από την πιο πλατιά συμμετοχή των δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν και πήραν μέρος στην κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση, δεσμεύτηκε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αυτή ίσως θα είναι και η σημαντικότερη παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης» ισχυρίστηκε ο κ Τσίπρας.