Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ



http://www.enikos.gr/images/resized/590_7e0028d4d962f03e9b29607756656f70.jpg
Θα ήθελα να συμβάλω στη συζήτηση με το εξής: Αυτό το οποίο μας φέρνει η κυβέρνηση, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν στις προηγούμενες θητείες, είχαμε αντικαταστήσει τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών των  οποίων είχε λήξει η θητεία. Την θητεία που ήμουν Πρόεδρος της Βουλής, στη Διάσκεψη των Προέδρων είχαμε συμφωνήσει, αλλά ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όχι, δε συμφωνώ, γιατί είναι προεκλογική περίοδος».

 Η Βουλή εκείνη την περίοδο, προσπάθησε  να έχουν απαρτία οι Ανεξάρτητες Αρχές- γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο το ΕΣΡ, αφορά και την ΑΔΑΕ και το ΑΣΕΠ. Το θέμα  είχε τεθεί στη διάρκεια της δικής μου θητείας στα δύο χρόνια που είχαν λήξει οι θητείες αρκετών μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών. Σε ορισμένες πετύχαμε τα 4/5. Είναι όμως μια πάρα πολύ δύσκολη συνταγματική απαίτηση αυτό και δε μπορούσαμε να προχωρήσουμε στις αλλαγές, παρότι συζητήσαμε για όλες μαζί τις Ανεξάρτητες Αρχές και είχαμε κάπως καταλήξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναιτιολόγητα όμως επειδή φαινόταν ότι θα πηγαίναμε για εκλογές, απεσύρθη από τη συζήτηση. Και είχαμε βρει και στο ΑΣΕΠ τον Πρόεδρο και τα μέλη και είχαμε συζητήσει και για το ΕΣΡ και για τις τέσσερις.
Ευλόγως ο κ. Παππάς ίσως δε γνωρίζει το θέμα. Ο κ. Κατρούγκαλος μας μίλησε χωρίς να έχει διαβάσει τη διάταξη. Και τώρα μας λέει ότι τη διάβασε και, πράγματι, είναι όπως το λέμε εμείς. Να αποσυρθεί η διάταξη, να δούμε αν μπορούμε τα κόμματα στη Διάσκεψη να συμφωνήσουμε και αν υπάρξει συμφωνία, θα συμφωνήσουμε και στην αλλαγή των μελών των επιτροπών. Αν προταθούν άτομα τα οποία είναι προσωπικότητες,  έχουν τα κριτήρια της αντικειμενικότητας και είναι γνωστοί στην ελληνική κοινωνία και διατηρούν και μια ανεξαρτησία γνώμης απέναντι στα κανάλια ή απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη επιτροπή, τότε θα συμφωνήσουν τα κόμματα στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Κατά συνέπεια, προτείνω, κ. Πρόεδρε, να αποσυρθεί η διάταξη, γιατί και αν ψηφιστεί, θα φύγουν - που δε θα φύγουν, κατά τη γνώμη μου- και θα μείνουν αριθμητικά κολοβές. Επομένως, αποσύρετέ το, κ. υπουργέ, να τελειώνουμε. Γιατί τώρα το συζητάμε από τις εφτά η ώρα, είπαμε ότι θα κάνουμε την ψηφοφορία. Είναι οκτώ και συζητάμε για μια τροπολογία που πρόχειρα, χωρίς να την έχετε μελετήσει, μας τη φέρατε τελευταία στιγμή. Μα, δε νομοθετούμε έτσι! Κι ο ένας υπουργός μας λέει «Αυτή είναι η τροπολογία» κι ο άλλος υπουργός μας λέει «Δεν τη διάβασα καλά» κι ο τρίτος μας λέει… Δεν είναι εμφάνιση αυτή η οποία πρέπει να έχει η κυβέρνηση σε τόσο σοβαρά ζητήματα Ανεξαρτήτων Αρχών. Καταλάβαμε ότι έχετε πρόβλημα με τις Ανεξάρτητες Αρχές. Πιθανόν, όλες οι κυβερνήσεις να μην τις πολύ-θέλουν τις Ανεξάρτητες Αρχές. Αλλά δεν έδειξε και καμία αυτή τη διάθεση την οποία δείχνετε εσείς. Μια με τη Γενική Γραμματέα Εσόδων, μια με το ΕΣΡ, μια με την ΑΔΑΕ. Επιτέλους! Ας υπάρξει, λοιπόν, κ. Πρόεδρε, η απόσυρση, να προχωρήσουμε στην ψηφοφορία. Εδώ είναι η κυβέρνηση. Την άλλη βδομάδα το ξαναφέρνουν.


ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ

Κύριε Πρόεδρε, αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω στον εκλεκτό Πρόεδρο της Βουλής, με όλο τον σεβασμό και την εκτίμηση που του έχω και την καλή συνεργασία που είχαμε όταν ήμουν Πρόεδρος και ήταν Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και που πιστεύω ότι και τώρα θα συνεχιστεί. Λοιπόν, για να καταλάβει το Σώμα ακόμα καλύτερα το ζήτημα: Το πρόβλημα είναι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι το Σύνταγμα προβλέπει πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αφ’ ης στιγμής στη Βουλή βρίσκονται πάνω από τέσσερα κόμματα. Αυτό το Σύνταγμα ψηφίστηκε και επειδή θέλει να δώσει ιδιαίτερο κύρος και ένα υπερκομματικό –αν θέλετε- χαρακτήρα σε όλους αυτούς οι οποίοι θα απαρτίζουν τις Ανεξάρτητες Αρχές αποφασίστηκε τα 4/5. Λέει, λοιπόν, ο κ,. Βούτσης ότι παρέλαβε τώρα ως Βουλή το πρόβλημα αυτό. Όχι. Εγώ το παρέλαβα διότι ήταν η πρώτη επτακομματική Βουλή η οποία δημιουργήθηκε. Και είχαμε δύο κόμματα τα οποία «με το καλημέρα» έλεγαν ότι «εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτήν τη συζήτηση όποιον και να προτείνετε. Και κάποιον από εμάς να προτείνετε παρών ψηφίζουμε». Άρα, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξουν τα 4/5. Ο κ. Καραβοκύρης εξελέγη τελικά διότι το ΚΚΕ ψήφισε και τον πρότεινε που σε όλες τις άλλες διαδικασίες έλεγε ότι «εγώ εκ πεποιθήσεως, όχι για τα πρόσωπα, ψηφίζω λευκό».
Τώρα, πράγματι, επροτάθη ο κ. Μακρυδημήτρης, όπως λέει ο κ. Πρόεδρος της Βουλής. Πότε; Δύο μέρες αφότου έφυγε από την ΕΡΤ. Με μία επιστολή -απαράδεκτη κατά τη γνώμη μας-  που χαρακτηρίστηκε ως επίθεση στον Πρωθυπουργό τότε, και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και μας πρότεινε κάποιον που ήταν σίγουρο ότι η κυβέρνηση δεν θα συμφωνούσε. Δεν υπήρχε κανείς άλλος για τον οποίο θα είχατε περισσότερη σιγουριά ότι η κυβέρνηση δεν θα συμφωνούσε, αφού δυο μέρες πριν είχε δώσει μια επιστολή στη δημοσιότητα ότι υπήρξε παρέμβαση στο έργο του και ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει και φεύγει από την ΕΡΤ. Άρα, λοιπόν, είναι σαν να σας λέω και εγώ τώρα να προτείνουμε την κα. Σαββαΐδου να την βάλετε Πρόεδρο στο ΕΣΡ. Θα το δεχτείτε; Δεν γίνονται αυτά. Θα σας το πούμε λοιπόν: Αν θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο συμβάλλετε θετικά εκείνη τη στιγμή στο συγκεκριμένο ζήτημα επιτρέψτε μου να σας πω ότι έχετε λάθος εκτίμηση.
Τώρα, παραμένει το ζήτημα κ. Υπουργέ. Είτε περάσετε τη διάταξη είτε δεν την περάσετε το ζήτημα παραμένει. Αυτό μπορεί να λυθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων και μπορούμε καλοπροαίρετα να βρούμε προσωπικότητες με βάση τις οποίες μπορούμε να συμφωνήσουμε. Και εγώ θα σας έλεγα αυτό να γίνει για όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές με σεβασμό από όλα τα κόμματα και από την κυβέρνηση. Διότι το Σώμα συνολικά τοποθετήθηκε τότε στο να επεκτείνει την χρονική διάρκεια των μελών. Δεν το κάναμε ούτε εν κρυπτώ, ούτε νύχτα, ούτε τίποτα. Συζητήθηκε. Δεν υπήρχε άλλη διαδικασία. Έχετε δίκιο για το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο επειδή ακριβώς λόγω σύνθεσης του ΕΣΡ πολλές από τις αποφάσεις τις έχει κρίνει ότι δεν είναι ορθές, αλλά αυτό δεν «θεραπεύεται» με τον τρόπο τον οποίο έρχεστε σήμερα να το κάνετε. Εσείς πιστεύω ότι έχετε καταλάβει περισσότερο από ό,τι ο Υπουργός Επικρατείας. Αποσύρετε την διάταξη να προχωρήσουμε.