Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Spiked: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ηγηθεί, δεν μπορεί να ηγηθεί


Με ένα σκληρό άρθρο εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ το βρετανικό Spiked αποδομεί τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ο «ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ηγηθεί, δεν μπορεί να ηγηθεί». Ωστόσο θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι η ομάδα του αποτελούν τα αποδεκτά πρόσωπα των ευρωπαίων τεχνοκρατών.

Το άρθρο παρουσιάζει εκτενώς τα όσα έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ στις προεκλογικές του εξαγγελίες για τα όσα επρόκειτο να κάνει ότι θα κάνει –άνοιγμα θέσεων εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, φραγμό στις ιδιωτικοποιήσεις, προστασία των συντάξεων, και αλλαγή των σκληρών όρων του μνημονίου-, επισημαίνοντας ότι «παρά την ανάληψη της εξουσίας μετά της εκλογές του Ιανουαρίου και την λαϊκή στήριξη των πλάνων εναντίον της λιτότητας, ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπας δεν είχαν συνειδητοποιήσει στο ελάχιστο το πολιτικό τους πρόγραμμα». «Αντ 'αυτού» συνεχίζει το spiked, «έπαιξαν ένα ατέρμονο πόκερ με την Τρόικα, απειλώντας τη, πριν τελικώς αποφασίσουν να παραιτηθούν των ευθυνών τους να ηγηθούν και να προκηρύξουν δημοψήφισμα, ως απάντηση στην πρόταση που έγινε από τους πιστωτές. Και πάλι, οι Έλληνες είπαν «όχι» στο καθεστώς λιτότητας της ΕΕ, και για μια ακόμα φορά ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του φάνηκε ανίκανη να ακολουθήσει την λαϊκή εντολή».
 «Στις 16 Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας είπε όχι μόνο ναι στο τελευταίο πακέτο, αλλά και με σκληρότερους όρους από αυτούς που είχαν απορρίψει οι έλληνες με το δημοψήφισμα» αναφέρει το Spiked, επισημαίνοντας επιγραμματικά τις αλλαγές που επιφέρει το νέο σκληρό πακέτο –νέα συνθήκη των Βερσαλλιών, όπως την αποκάλεσε ο Γιάννης Βαρουφάκης-, την ψήφιση του στη Βουλή, τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας, την παραίτηση Τσίπρα και την προκήρυξη των εκλογών.   
Το Spiked, επικαλούμενο τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προκηρύσσοντας τις εκλογές (Η ψήφος σας θα καθορίσει αν σας εκπροσωπήσαμε με θάρρος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και αν η συμφωνία θα μας βγάλει από την κρίση), εκτιμά ότι αποτελούν περισσότερο αίτημα για νομιμοποίηση. «Η προσφυγή του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες δεν αποτελεί μόνο το μέσο να πάρει αναδρομικά την ευλογία του εκλογικού σώματος. Ίσως πιο σημαντικά αποτελεί προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες από τους κυβερνώντες τους κυβερνωμένους. Επιτρέπει σε όσους κατέχουν ηγετικές θέσεις, αυτοί που έχουν εκλεγεί δημοκρατικά να ηγηθούν, να το αποφύγουν, είτε ζητώντας από το λαό να πάρει αποφάσεις για λογαριασμό τους, είτε αποφασίζοντας να αρνηθούν να πάρουν την ευθύνη μεταθέτοντας τη λήψη της στο λαό με την προκήρυξη εκλογών» συνεχίζει το Spiked.

«H προδοσία των ελλήνων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί μόνο αποτυχία της ηγεσίας. Αποτελεί αποτυχία στις ιδέες» σημειώνει το βρετανικό ηλεκτρονικό περιοδικό,  ενώ σε άλλο σημείο, με το οποίο και κλείνει το εκτενές άρθρο τονίζεται ότι ο «Τσίπρας και οι σύντροφοί του αποτελούν τα αποδεκτά πρόσωπα της σιδηράς λογικής της νομισματικής ένωσης». Η άποψη αυτή ενισχύεται από τις δηλώσεις που έχουν κάνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ για να καταλήξει το Spiked ότι «ακόμη αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές, η πεποίθηση του Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση (στην Ευρωζώνη) έχει θριαμβεύσει».

spiked-online.com