Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ BLOOMBERG



http://static.in.gr/webstatic/370E257D127242ECDA9BE09BE57137AE.jpg
Συνέντευξη
του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη
στον τηλεοπτικό σταθμό Bloomberg


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα πρέπει οι ξένοι επενδυτές και οι πιστωτές να αναμένουν από εσάς, αν κερδίσετε τις εκλογές;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Τα τελευταία 6 χρόνια που ήταν ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, εμείς έχουμε αλλάξει 7 πρωθυπουργούς. Αυτή η αστάθεια και αβεβαιότητα ήταν επιζήμια για στην προσπάθεια της χώρας να ανακάμψει.
... Αν έχουμε μια εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση, και επειδή πιστεύουμε ότι τα προβλήματα και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τόσο σύνθετα, αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και θεσμικών δυνάμεων, έτσι ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι με την πολιτική σταθερότητα και τη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων που πρόκειται να χτίσουμε, η χώρα βάζει το σπίτι της σε τάξη, ότι είναι σοβαρή, είναι υπεύθυνη, είναι μετριοπαθής, και θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, για την ισχυρή πολιτική βούληση της να υλοποιήσει το πλαίσιο πολιτικών που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Είναι όλα σχετικά με την πολιτική σταθερότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητες σας, αν κερδίσετε τις εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου;


ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση στην οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα είναι παρούσες, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, που διαπραγματεύτηκε, συζήτησε και, στη τελική, υπέγραψε την παρούσα συμφωνία διάσωσης. Και γνωρίζει τον πλήρη κατάλογο των δεσμεύσεων. Ξέρουμε τι έχουμε υποστηρίξει εμείς οι ίδιοι στο Κοινοβούλιο, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλες δεσμεύσεις που απορρέουν τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Έτσι, η πρώτη προτεραιότητα είναι να προσπαθήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα συνασπισμό με όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.
Η δεύτερη προτεραιότητα είναι να δημιουργηθεί μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία θα έχει την εντολή να διαπραγματευθεί με τους ομολόγους, κάθε φορά που υπάρχει μια αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης.
Η τρίτη προτεραιότητα είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία θα καταλήξει σε ένα σχέδιο ανάπτυξης για τη χώρα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε για τις βασικές παραμέτρους αυτής της προσπάθειας. Θα είναι ένα τομεακό και περιφερειακό πρόγραμμα, το οποίο θα υποβληθεί στους πιστωτές μας, ώστε να γνωρίζουν όλες τις θέσεις μας με κάθε λεπτομέρεια.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υποβάλουμε έναν προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, που θα είναι δημοσιονομικά πειθαρχημένος, και μέσα στο πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει.
Στη συνέχεια, θα εφαρμόσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει στο σχέδιο διάσωσης μας, όπως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Όπως γνωρίζετε, είμαστε μια μεταρρυθμιστική πολιτική δύναμη.
Αν κάνουμε όλα τα παραπάνω, από το Πάσχα το 2016, θα έχουμε στείλει ένα μήνυμα προς την Ευρώπη, στους επενδυτές ότι η χώρα κινείται προς τα εμπρός, χάρη στην ισχυρή πολιτική μας βούληση. Και τότε, οι οικονομικοί δείκτες θα βελτιωθούν με γεωμετρική πρόοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι, ακόμα κι αν κερδίσετε τις εκλογές, θα εξακολουθείτε να ζητάτε από το  ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσετε συμμαχία;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι σωστό, και ελπίζω ότι οι τηλεθεατές να πάρουν το μήνυμα. Επειδή πιστεύω στη συναίνεση και τη συνεργασία ...
Έχουμε προσφέρει εγγυήσεις, ακόμη και στην αντιπολίτευση, ότι θα επιδιώξουμε τη συναίνεση, όπως υποστηρίξαμε μια επώδυνη συμφωνία που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε διαπραγματευθεί και είχε πολιτικό κόστος για εμάς, γιατί θέλαμε να στηρίξουμε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τι θα γίνει αν χάσετε; Θα μπείτε σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τον Τσίπρα στο τιμόνι της;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Θα κερδίσουμε. Δεν πρόκειται να χάσουμε, αφού όμως με ρωτάτε ένα αντίθετα υποτιθέμενο σενάριο. Αν φτάσουμε ποτέ σε αυτό, εμείς θα το εξετάσουμε.
Έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια πως όταν είναι για το καλό της χώρας, για τη διασφάλιση της θέσης της στη Ζώνη του Ευρώ, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε. Η προϋπόθεση είναι ότι αυτή η συνεργασία θα μας κρατήσει στη Ζώνη του Ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι, αυτή είναι η μόνη προϋπόθεση;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι προφανές. Και επίσης αν μας θέλουν, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θέλει τη συνεργασία μας.
Οι άνθρωποι δεν μας ψηφίζουν, για να μιλάμε ευγενικά, να κάνουμε παρέα ο ένας με τον άλλον, και να βγούμε έξω για δείπνο. Μας ψηφίζουν για να κυβερνήσουμε τη χώρα. Αυτοί νοιάζονται ελάχιστα για το λεξιλόγιό μας.
Ο Τσίπρας μας έχει αποκαλέσει δολοφόνους της κοινωνίας, προδότες, έχει χρησιμοποιήσει υποτιμητικές εκφράσεις εναντίον μας. Και παρ 'όλα αυτά, εμείς τον υποστηρίξαμε όταν θεωρήσαμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ήταν σε κίνδυνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές, αν ό,τι κι αν συμβεί, εσείς υποστηρίξετε την εφαρμογή της διάσωσης, ακόμη και αν είναι ο Τσίπρας  στην ηγεσία μιας κυβέρνησης, που έχει πλέον υπογράψει τη συμφωνία με τους πιστωτές;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Υποθέτω ότι με ρωτάτε γιατί δεν έχετε δει ότι λέω το ίδιο πράγμα: ότι δεν υπήρχε ανάγκη να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Ο κ Τσίπρας οφείλει μια εξήγηση για τη θέση της χώρας σε αυτή την περιπέτεια. Αυτός οφείλει να εξηγήσει γιατί αποφάσισε να φέρει αβεβαιότητα και αστάθεια κατά την πιο κρίσιμη στιγμή της υλοποίησης του προγράμματος. Περιμένω μια απάντηση. Ακριβώς πριν από ένα μήνα, πήρε 251 ψήφους, που τον στήριξαν για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία. Αυτή είναι άνευ προηγουμένου στήριξη. Επομένως, γιατί πήγε σε εκλογές; Νομίζω ότι είναι καταστροφική η διεξαγωγή εκλογών κάθε έξι μήνες.
Πιστεύω στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Οι πολίτες ψηφίζουν για να λύσουμε τα προβλήματα. Ο κ Τσίπρας ζητά από τους ανθρώπους να αποφασίσουν γι 'αυτόν κάθε φορά που έχει ένα πρόβλημα. Αχ, έχω αυτό το θέμα, θα πρέπει να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα, αχ, έχω το άλλο πρόβλημα, ας διενεργήσουμε εκλογές. Αυτό σημαίνει, ότι δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη.
Θα διακυβευόταν κάτι στις εκλογές, αν δεν είχε υπογράψει τη συμφωνία. Αλλά ο λαός είπε να μην υπογράψει, και στη συνέχεια υπέγραψε, και το αποκορύφωμα είναι η διεξαγωγή εκλογών. Η τρέλα είναι πλήρης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και υπάλληλοι επικρότησαν την απόφαση να διενεργηθούν εκλογές, λέγοντας ότι θα ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση, ώστε να είναι καθησυχαστική για την προοπτική μιας ακόμη ψηφοφορίας.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είπαν ότι πρέπει να το αφήσουμε καλύτερα στους Έλληνες να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο γι' αυτούς, και να σταματήσουν τόσο προφανώς να υποστηρίζουν τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Και καλύτερα να διαβάσουν τι είπαν τα 53 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έμειναν στο κόμμα και στήριξαν τον Τσίπρα. Στην ουσία, λένε τα ίδια πράγματα με τους αντάρτες της Αριστερής Πλατφόρμας που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αν ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, -το οποίο δεν θα γίνει- θα αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα εσωτερικής διαφωνίας κάθε φορά που θα φέρνει ένα νόμο για την εφαρμογή της συμφωνίας. Και έτσι αυτός μπορεί να μας οδηγήσει και πάλι σε εκλογές. Και τότε θα ακούσουμε τους ίδιους ανθρώπους να λένε ότι η ψηφοφορία θα αποσαφηνίσει την κατάσταση. Δεν υπήρχε τίποτα λάθος με την κατάσταση, καμία κυβέρνηση δεν απολάμβανε ποτέ τόσο μεγάλη υποστήριξη στο Κοινοβούλιο.
Το τοπίο θα ξεκαθαριστεί μόνο όταν θα απομακρυνθούμε από τα ψέματα και το λαϊκισμό και φέρουμε πίσω την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία. Ο Τσίπρας εκπροσωπεί αυτό (ψέματα και λαϊκισμό), και εγώ πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα οι ξένοι, ενώ η υπευθυνότητα και η αξιοπιστία εκπροσωπείται από τη Νέα Δημοκρατία, ως επί το πλείστον, αλλά και από άλλα κόμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε εσείς νομίζετε ότι κάποια ευρωπαϊκή κυβέρνηση στηρίζει τον Τσίπρα;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Είναι  το χαϊδεμένο παιδί τους, για τον καθένα. Αλλά είναι άλλο πράγμα να είσαι καλό παιδί, και εντελώς άλλο να είσαι πολιτικός άντρας.
Ξέρετε, μια διαπραγμάτευση δεν θα πρέπει να αξιολογείται με βάση πόσο καιρό πήρε, και αν κάποιος ήταν καλό παιδί και πολέμησε σκληρά. Κρίνεται από τα αποτελέσματά της. Και ο Τσίπρας μας λέει ο ίδιος ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεών του είναι επώδυνο. Είναι αυτός που είπε ότι υποτίμησε τη σημασία των τραπεζών, είναι αυτός ο οποίος είπε ότι οι υπουργοί του, διαπραγματεύτηκαν, ενώ ήταν σχεδόν απροετοίμαστοι, είναι αυτός που άλλαξε δύο φορές τη διαπραγματευτική του ομάδα, είναι αυτός που αναγκάστηκε να αλλάξει τον υπουργό Οικονομικών του. Είναι αυτός που τώρα αναγνωρίζει ότι κάθε μήνας καθυστέρησης κοστίζει ακριβά στην οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε επικοινωνήσει τη διαμαρτυρία σας σχετικά με την υποστήριξη που ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν στον κ. Τσίπρα, όπως λέτε.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι, επειδή ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδα και είχε τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας. Αντιθέτως, είχα πει ότι λυπήθηκα όταν κάποιοι δεν έδωσαν το σεβασμό που έπρεπε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Αλλά επιτρέψτε μου να έχω το δικαίωμα της γνώμης μου, όπως αυτοί έχουν το δικαίωμα της δικής τους ...
Νομίζω ότι, αφού πήγε γονυπετής και κλαίγοντας να κλείσει μια συμφωνία, υπήρξε μια απότομη αλλαγή της θέσης τους προς αυτόν. Νόμιζαν ότι από τη στιγμή που υπέγραψε, θα μπορούσαν  να τον στηρίξουν. Αλλά επιτρέψτε μου να έχω τη δική μου άποψη ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν νομίζετε ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ασταθής, και βυθισμένη σε εσωτερικές διαφωνίες;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει περάσει, και αν καταλήξουμε σε μια ασταθή κατάσταση, οι κίνδυνοι αυτοί θα γίνουν πιο άμεσοι. Και επειδή δεν θέλουμε να παίζουμε παιχνίδια με την Ελλάδα, θέλουμε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ''

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα προσπαθήσετε να επαναδιαπραγματευθείτε τους όρους του προγράμματος;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Η συμφωνία τροποποιείται μετά από κάθε ανασκόπηση. Υπήρξαν ορισμένες δεσμεύσεις που έχουν γίνει πλέον νόμος του κράτους. Αυτοί οι νόμοι θα εφαρμοστούν και θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις αυτές. Αλλά υπάρχουν σημεία που μπορούν να συζητηθούν. Η συμφωνία περιλαμβάνει τους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής. Οι τρόποι για την επίτευξη των στόχων αυτών είναι θέμα εθνικής πολιτικής ... Σας εγγυόμαστε ότι θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι. Μπορούμε πάντα να προτείνουμε ισοδύναμα μέτρα, ή χάρη σε μια επιστροφή στην ανάπτυξη. Αν έχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, τα έσοδα θα αυξηθούν ...
Αυτό που έχει σημασία είναι η επίτευξη των στόχων μας, και την εφαρμογή των δράσεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της κάθε φάση διάσωσης. Αν έχουμε εκπληρώσει τους στόχους μας, τότε τα χρήματα εκταμιεύονται. Αν όχι, η δόση δεν εκταμιεύεται, και δικαίως. Δεν θέλω να προκαλέσω αναταραχή. Αντιθέτως, θέλω να οικοδομήσω σχέσεις εμπιστοσύνης. Εκείνοι που λένε ότι θα το έκανα, είναι αυτοί που έχουν έννομο συμφέρον το ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία.
Υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία, διότι ορισμένα από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα πλήξουν τα ελληνικά προϊόντα τα οποία είναι ανταγωνιστικά στην Ευρώπη. Είμαστε στην Ευρώπη, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τον υπόλοιπο κόσμο, όχι να ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον στην Ευρώπη. Γιατί λοιπόν να επιβάλει ΦΠΑ 23% για το ίδιο προϊόν σε μία χώρα, ενώ η άλλη έχει 9% ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε, υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα στην Ευρώπη που θέλουν τον Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν πάντα διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις, και τα κατεστημένα συμφέροντα είναι μια ισχυρή έκφραση. Αλλά μπορεί να υπάρχουν, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Τσίπρας σας κατηγορεί ότι είστε μέρος της κατάστασης, η οποία οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Το παλαιό καθεστώς. Οπότε πως μπορείτε να σώσετε την Ελλάδα;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Τα πολιτικά κόμματα στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες είναι παλαιά κόμματα. Στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο ... Οπότε τι σημαίνει καθεστώς; Έχετε δει κόμματα στην Ευρώπη να διαλύονται όλη την ώρα και να παίρνουν τη θέση τους νέα; Ηγεσίες αλλάζουν, οι εκπρόσωποι αλλάζουν, οι πολιτικές ιδέες προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις. Λοιπόν, τι θα συμβεί; Θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα παλαιό κόμμα σε 10 χρόνια, το οποίο θα πρέπει να διαλυθεί; Τότε ας το κάνει!
Η Νέα Δημοκρατία είναι 40 χρόνια κόμμα. Έχει έμπειρα στελέχη, αλλά και νέα μέλη, τα οποία είναι ενθουσιώδη. Πες μου ένα ευρωπαϊκό κράτος το οποίο δεν έχει καθιερωμένα κόμματα με μακρά ιστορία; Είναι το CDU τριών ετών; Τι γίνεται με τους Συντηρητικούς στη Βρετανία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές, χωρίς ολοκληρωτική πλειοψηφία, και ο ΣΥΡΙΖΑ πει ότι θα υποστηρίξει την κυβέρνησή σας, μόνο αν δεν είστε στο πηδάλιό της, ως πρωθυπουργός. Θα δεχτείτε;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και τι έγινε; Το σημαντικό πράγμα είναι να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα σώσει την Ελλάδα. Κανείς δεν νοιάζεται για τα πρόσωπα τόσο πολύ. Εάν ένα κόμμα κερδίσει τις εκλογές, ειδικά με μεγάλη διαφορά, η δημοκρατική ηθική υπαγορεύει ότι ο ηγέτης της, θα πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός, ειδικά αν αυτός δεν έχει δοκιμαστεί ως πρωθυπουργός, όπως ο κ Τσίπρας έκανε, και απέτυχε. Αλλά δεν θέτω αυτό ως προϋπόθεση. Διότι εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η πορεία της χώρας, όπου ζω, και αυτό αποδεικνύει τον πατριωτισμό μου. Είτε ο Βαγγέλης, ο Γιάννης ή ο Κώστας θα είναι ο πρωθυπουργός είναι μικρής ανησυχίας για μένα, και για τους πολίτες.
Αν οι πολίτες στις εκλογές αποφασίσουν να εμπιστευτούν ένα κόμμα και τον ηγέτη του είναι λογικό να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως υπαγορεύει το Σύνταγμα. Αλλά εγώ δεν θα καταστρέψω τίποτα εξαιτίας αυτού. Αν ο κ Τσίπρας λέει ότι μόνο και μόνο επειδή τον είπα μικρό ψεύτη, εγώ δεν θα πρέπει να είμαι ο πρωθυπουργός, αν χρησιμοποιήσει αυτό το φτηνό επιχείρημα, τότε δεν θα είμαι. Το σημαντικό είναι να συμφωνήσουμε πάνω στις πολιτικές. Για να γίνει δεκτό αυτό που πρότεινε, και αυτό που υπέγραψε, θα είναι εκεί και για την εφαρμογή του, όλοι μας μαζί, και να το βελτιώσουμε. Στη συνέχεια, θα βρούμε ποιος θα είναι ο Υπουργός Οικονομικών ή οτιδήποτε άλλο.