Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»



Ο Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, αναφορικά με την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και την επιχειρησιακή υλοποίηση του ΣΕΣ από την «πρώτη φορά Αριστερά», έκανε την ακόλουθη δήλωση:


              «Οι επιδόσεις της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και στην επιχειρησιακή υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, κρίνονται επιεικώς απογοητευτικές με πρωτοφανή αβελτηρία, αβουλία και αδράνεια.
              Το 2014 επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το ποσοστό απορρόφησης ανήλθε από 72% στα τέλη του 2013 σε πάνω από 85% (αύξηση 13%) και η Ελλάδα κατείχε την 4 θέση μεταξύ των 28 κρατών- μελών της ΕΕ από την 18η ( Ιούνιος 2012). Στο διάστημα των οκτώ μηνών της ‘’Πρώτη Φορά Αριστερά’’ η αύξηση μέχρι σήμερα μόλις και μετά βίας φθάνει το 5%! Επιπρόσθετα οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων για το ΕΣΠΑ ήταν μόλις 450 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2015 βάσει αιτημάτων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έναντι 1,4 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014. Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι πληρωμές του ΠΔΕ ήταν 1,1 δις ευρώ (17% του ετήσιου προϋπολογισμού) έναντι 2,3 δις ευρώ, το πρώτο εξάμηνο πέρσι όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Την ίδια στιγμή σε 116 από τους 325 Δήμους έχουν διακοπεί οι εργασίες σε 387 έργα, με συμβάσεις αξίας περίπου 600 εκατ. Ευρώ.
              Εξίσου απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην επιχειρησιακή υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 εγκρίθηκε (3ο κατά σειρά από τις 28 χώρες της ΕΕ) τον Ιούνιο του 2014. Το Νοέμβριο του 2014 εγκρίθηκαν τα 17 Επιχειρησιακά Προγράμματα-13 ΠΕΠ και 4 Τομεακά, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2014 είχε ψηφισθεί ο εφαρμοστικός νόμος Ν. 4314/2014. Το ύψος των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχεται σε 20,4 δις. ευρώ ενώ στην ίδια περίοδο θα δοθούν ενισχύσεις 15 δις. ευρώ στους αγρότες. Αυτά είναι τα 35 δις. ευρώ του πακέτου Γιουνγκέρ τα οποία ο κ. Τσίπρας βρισκόμενος σε σύγχυση παραπλανά σκοπίμως τους πολίτες κάνοντας αναφορά για ‘’φρέσκο χρήμα’’.
              Ενώ εδώ και 8 μήνες έχει ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος διαχείρισης των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας καθυστέρησε να εκδώσει τις σχετικές διοικητικές πράξεις που αφορούν στις νέες δομές των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης. Αποτέλεσμα: Υπηρεσίες να παραμένουν ακέφαλες, να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι διαδικασίες αξιολόγησης των στελεχών των δομών και φυσικά να μην έχει προχωρήσει η πιστοποίησή των δομών γεγονός ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για την Ευρ. Επιτροπή για την έναρξη των χρηματοροών των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014- 2020. Το αποτέλεσμα της επτάμηνης ολιγωρίας ήταν να συμπεριληφθεί στο Μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου (Ν. 4336/2015) διάταξη, σύμφωνα με την οποία “Όσον αφορά τα διαρθρωτικά ταμεία, έως τον Οκτώβριο 2015 οι αρχές θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο 4314/14 για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, θα εγκρίνουν όλες τις εξουσιοδοτικές πράξεις που απαιτούνται για την ενεργοποίηση των διαθέσιμων πόρων και θα εφαρμόσουν όλες τις προϋποθέσεις”. Η απελθούσα κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει το “αυτονόητο” σε μνημονιακή υποχρέωση.
              Η οκτάμηνη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέφερε καταστροφικές συνέπειες στα μεγάλα έργα υποδομών αλλά και τα μικρότερα συγχρηματοδοτούμενα έργα. 1214 έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν μπλοκάρει και μερικές εκατοντάδες στην Κρήτη. Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, το κλείσιμο των τραπεζών και η πολιτική της «ευγενικής απραξίας» και της «άγνοιας κινδύνου» του πρ. Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού - Κρητικού Βουλευτή, κ. Γιώργου Σταθάκη οδήγησαν αρχικά σε αναβολές, καθυστερήσεις και αναστολή εργασιών στα δημόσια έργα και εν συνεχεία στο πάγωμά τους, το κλείσιμο των εργοταξίων, τη διακοπή της χρηματοδότησης και τον κίνδυνο απένταξης πολλών έργων.
              Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν μπορούν να μιλήσουν πειστικά για ανάπτυξη και δεν μπορούν να φέρουν ανάπτυξη στον τόπο, κι αυτό γιατί τόσο οι ιδεοληψίες τους όσο και η εμπειρία διακυβέρνησής τους, δείχνουν ότι η ανάπτυξη για εκείνους είναι προϊόν προσλήψεων στο Δημόσιο.»