Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Βαρουφάκης στον Observer: Αν καταδικαστώ για εσχάτη προδοσία, θα τους ξεσκεπάσω

Βαρουφάκης: Αν καταδικαστώ για εσχάτη προδοσία, θα τους ξεσκεπάσωΜιλώντας στον Observer, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας τη νύχτα του δημοψηφίσματος αποφάσισε όχι μόνο να παραδοθεί στην τρόικα αλλά και να εφαρμόσει τους όρους της παράδοσης. Εκτιμά ότι με το που αρχίσει η εφαρμογή των πολιτικών είναι απαράδεκτο να λες "περνάω αυτόν τον νόμο από τη Βουλή ακόμα και αν πιστεύω ότι είναι τοξικός. Σε κάποιο σημείο είτε παραιτείσαι είτε αρχίζεις να πιστεύεις ότι ο νόμος δεν είναι τόσο άσχημος. Αυτή τη μετάλλαξη την έχω δει. Όσοι από το κόμμα το υπέμειναν, στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον εκείνων που αρνήθηκαν να μεταλλαχθούν. Το αποτέλεσμα ήταν μια διάσπαση του κόμματος που ο λαός μας, οι θαρραλέοι ψηφοφόροι μας που ψήφισαν "όχι" δεν άξιζαν".
Πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πέσει θύμα των συμβούλων και του εγώ του και θέλει να γίνει "ο νέος Ντε Γκολ ή Μιτεράν πιο πιθανό". Οι αιφνιδιαστικές εκλογές, όπως σημειώνει, είναι ένα μέσο για τον καθαρισμό του κόμματος από τους διαφωνούντες.

Σε ό,τι αφορά την ποινική έρευνα εναντίον του, λέει ότι δεν τον ενοχλεί στο παραμικρό. ο ενδεχόμενο να καταδικαστεί για εσχάτη προδοσία, επισημαίνει ότι θα είχε ενδιαφέρον.

"Αν διωχθώ και καταδικαστώ για εσχάτη προδοσία θα είχε ενδιαφέρον. Για ποιο πράγμα; Που είπα όχι σε μια συμφωνία που και η τρόικα θεωρεί μη βιώσιμη; Ή για το γεγονός ότι προσπάθησα να καταλήξω σε ένα αμυντικό σχέδιο κατά των απειλών που δεχόμασταν;

Κατά μία έννοια θα μου άρεσε πολύ αν ερχόταν γιατί θα μπορούσα να τους ξεσκεπάσω για αυτό που είναι".  Δεν φαίνεται να πρόκειται να ενταχθεί στο νέο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά ούτε και να του επιτεθεί. Δεν απέκλεισε την επιστροφή του στην κυβέρνηση, με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου να σημειώνει πως εξαρτάται από την κυβέρνηση.

Πηγή: Observer