Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ ΕΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ




Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,  επισκέφθεικε σήμερα Παρασκευή, 21 Αυγούστου και ώρα 10:00, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο πλαίσιο της παροχής διερευνητικής εντολής.
Μια εντολή που όπως είπε είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει και να εξαντλήσει όλα τα μέσα για το σχηματισμό κυβέρνησης ακόμη και με επικεφαλής άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ "αφού ο κ. Τσίπρας δεν θέλει".  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε θερμά τον πρόεδρο της ΝΔ. Άλλωστε η γνωριμία και η συνεργασία τους πάει... πολλά χρόνια πίσω. Αφού αγκαλιάστηκαν και ασπάστηκαν ο ένας τον άλλο, πέρασαν στο... δια ταύτα.


Εξ αρχής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια τυπική συνάντηση. "Οι εκλογές είναι η ύστατη λύση και δεν βοηθούν τη χώρα" είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά το διάλογο που είχαν οι δυο άνδρες μπροστά στις κάμερες, ενώ υπογράμμισε ότι ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο, η απόφαση για εκλογές "να υποκρύπτει συμφέροντα και πολιτικές διαπλοκές".

Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι θα ζητήσει άμεσα συνάντηση από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει εμπιστοσύνη σε όποια μορφή κυβέρνησης.

«Θα εξετάσουμε κατά πόσο υπάρχει ανοχή ή εμπιστοσύνη για συγκρότηση κυβέρνησης με πρωθυπουργό άλλο στέλεχος από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας δεν θέλει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας ευτύχημα για τη χώρα την παρουσία του κ. Παυλόπουλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα
.



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντησή του με Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και αφού έλαβε διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Όπως γνωρίζετε, συναντήθηκα ήδη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μου έδωσε την τριήμερη εντολή να διερευνήσουμε αν μπορεί η παρούσα Βουλή να δώσει εμπιστοσύνη στο σχηματισμό κυβέρνησης. Γι’ αυτό ακριβώς θέλω να επισκεφθώ και την Πρόεδρο της Βουλής, να τη ρωτήσω για τη δύναμη των κομμάτων, να την παροτρύνω να κάνει μια συνάντηση κι αυτή με αρχηγούς κομμάτων, να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια ουσιαστική σοβαρή πολιτική λύση, από την παρούσα Βουλή, ώστε να αποφύγουμε, αυτή τη στιγμή, όλα αυτά τα αρνητικά τα οποία μπορεί να προκαλέσει, για πάρα πολύ χρόνο, η εκλογική αυτή διαδικασία, η οποία -κατά την γνώμη μου- δεν βοηθάει σε τίποτα.
Οι αρχηγοί των κομμάτων, αυτή τη στιγμή, εκπροσωπούν το σύνολο των βουλευτών τους, αλλά ταυτόχρονα και οι βουλευτές να μπορούν να εκφραστούν και να έχουν άποψη. Ήδη, έχουμε μια σοβαρή σημαντική εξέλιξη και αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας, ενώ μιλούσε, ως αρχηγός 148 ή 140 όσους είχε βουλευτές, 149 βουλευτές, δεν εκπροσωπούσε αυτούς. Νομίζω ότι επειδή είναι ένα πρωτόγνωρο πολιτικό, πολυσύνθετο σκηνικό, θα πρέπει αυτό να διερευνηθεί σε βάθος, ακόμα περισσότερο, και να δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να πάρουν το λόγο και να εκφραστούν δημοσίως. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε μια λύση, δεν είναι ούτε πρόσκληση, όπως κάποιοι είπαν σε αποστασία ή οτιδήποτε. Είναι ένα στοίχημα με τις ευθύνες μας, για το μέλλον του τόπου. Και οφείλουμε με πολύ σύνεση, ψυχραιμία, σοβαρότητα, να ψάξουμε να βρούμε αυτές τις λύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα δείτε την Πρόεδρο της Βουλής; Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εξυπηρετεί, μπορεί να εξυπηρετεί συμφέροντα. Τι συμφέροντα είναι;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κάλεσα τον Πρωθυπουργό να απαντήσει σ’ αυτά, να εξηγήσει πειστικά, γιατί δεν πάει σε ψήφο εμπιστοσύνης. Και γιατί τελικά φεύγει και παραιτείται. Στις προθέσεις μου είναι να τον καλέσω στο γραφείο μου, να τον ρωτήσω και να συζητήσω μαζί του, τόσο  το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, όσο και για μετά τις εκλογές τι προτίθεται να κάνει. Εφόσον είναι δεύτερος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιόν Πρωθυπουργό;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα θέμα που μπορούμε να το συζητήσουμε. Όπως είδατε, η Νέα Δημοκρατία δεν θέτει θέματα προσώπων. Πάντως, πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμα και από το ΣΥΡΙΖΑ; Θα κοιτούσατε εσείς για Πρωθυπουργός;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε τον κ. Δραγασάκη. Καταρχήν, τον είπα γιατί είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, μπορεί να τον εμπιστευτεί η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής και της κοινωνίας. Γνωρίζει τα οικονομικά και είναι ένας συνεργάσιμος και συνεννοήσιμος άνθρωπος. Αν ο κ. Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται και θέλει κάποιον άλλον να προτείνει. Θα τον καλέσω στο γραφείο μου να μου πει. Εγώ θέλω να επισημάνω στην κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα παραπάνω από τα βασικά και στοιχειώδη. Να μη ξεχνά ότι είναι υπηρεσιακή από χθες. Είναι στο απόλυτο μικροσκόπιο όλων μας. Και να προσέξει πάρα πολύ. Και ταυτόχρονα θα διερευνήσουμε ποιες σκοπιμότητες υπηρετεί αυτή η κίνηση κι αν υπάρχει και διαπλοκή από πίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα εξαντλήσετε το τριήμερο της διερευνητικής εντολής;

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μπορεί ναι μπορεί και όχι. Θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει. Καταρχήν, νομίζω ότι είναι τρεις μέρες συνεχόμενες, δεν ξέρω αν είναι μόνο εργάσιμες και πάμε μέχρι την Τετάρτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε ζητήσει ραντεβού με την κα Κωνσταντοπούλου ή προτίθεται;…

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Προτίθεμαι να συζητήσω. Ως 3η πολιτειακή παράγοντας οφείλει να έχει άποψη. Να μας την πει - και μάλιστα δημοσίως. Και πολύ περισσότερο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανεξάρτητα με το τι μας χωρίζει με όλους, οφείλουμε να βρούμε τη λιγότερη επώδυνη λύση για την κρίσιμη στιγμή που περνά ο τόπος. Και γι’ αυτό ακριβώς, με πολύ υπευθυνότητα, με σύνεση, με τις διαφορές μας σε ένταση, λόγω και προεκλογικής περιόδου, μπορούμε και να συνεννοούμαστε. Μπορούμε και να συζητάμε. Μπορούμε και να πετύχουμε τη μεγάλη εθνική συνεννόηση, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει ο ένας για τον άλλο και το πόσο μεγάλες διαφορές, μπορεί να έχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχετε συζητήσεις σήμερα με την κα Γεννηματά…

Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Θα τα δούμε, θα τα δούμε...