Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Χρηματιστήριο: Η πιο "μαύρη" Δευτέρα μετά το 1987 - Γκρεμίστηκαν οι μετοχές των τραπεζών - Όλοι οι περιορισμοί για τους Έλληνες επενδυτές

Χρηματιστήριο: Η πιο `μαύρη` Δευτέρα μετά το 1987 - Γκρεμίστηκαν οι μετοχές των τραπεζών - Όλοι οι περιορισμοί για τους Έλληνες επενδυτές 
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το 1987 και τη «Μαύρη Δευτέρα» της 7ης Δεκεμβρίου 1987 (-15,03%) κατέγραψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, μετά την επαναλειτουργία της, ύστερα από πέντε εβδομάδες αργίας, λόγω των Capital controls.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 668,06 μονάδες, με δραματική πτώση 16,23%, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 8,4 δισ. ευρώ.

Η αγορά αποτιμά τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, κυρίως, στο χώρο των τραπεζών με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μία ειδικού τύπου συνεδρίαση.
Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε, μιλώντας στο Bloomberg, αναμενόμενη τη σημερινή πτώση των τιμών των μετοχών, μετά από πέντε εβδομάδες αργίας, ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση της αγοράς, αφού αφομοιώσει το όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα.
Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 615,22 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 22,88%, η οποία περιορίστηκε μερικώς στη συνέχεια.
Κλειδωμένος στο κατώτατο όριο διακύμανσης έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες να ξεπερνά τα 500 εκατ. μετοχές.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,660 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 16,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 16,03%.
Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-29,92%), της Υγείας (-28,48%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-24,62%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-19,42%).
Ανοδικά κινήθηκαν 9 μετοχές, 90 πτωτικά και 3 παρέμειναν σταθερές.
Με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές: Δρομέας+28,95%, Γ. Ε. Δημητρίου +20,00%, Αττικές Εκδόσεις +9,98%, Έλαστρον +9,79%, Αφοί Κορδέλλου +4,76%, Ευρωσύμβουλοι +2,78%,Κανάκης +2,16%), Ηρακλής +1,67% και Γαλαξίδι +0,18%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εθνική -30,00%, Πειραιώς -30,00%, Attica Bank -30,00%, J&P Αβαξ -30,00% και Ελλάκτωρ -29,95%.
  
Σημαντικοί περιορισμοί για τους Έλληνες επενδυτές
Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.
Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα, για να αγοράσουν μετοχές.
Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:
- Τα εμβάσματα από το εξωτερικό
- τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές
- τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους
- τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων, αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων
- τα κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin)
- τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, κ.α.
- τα κεφάλαια από πιστώσεις, προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου, κ.α.)

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ