Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Προσέρχονται οι ευρωπαίοι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής - Τσίπρας: Είμαι εδώ έτοιμος για έντιμο συμβιβασμό




Σύνοδος Κορυφής Live - Τσίπρας: Είμαι εδώ έτοιμος για έντιμο συμβιβασμό - Μέρκελ: Έχει χαθεί το πιο σημαντικό νόμισμα που είναι η εμπιστοσύνη!Μετά από σχεδόν τρεις ώρες συνεδρίασης, το Eurogroup για την Ελλάδα ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του και τώρα αναμένεται το κοινό ανακοινωθέν.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal στο προσχέδιο του Eurogroup, μετά από απαίτηση της Γερμανίας, θα περιλαμβάνεται η πρόταση του Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε για πενταετές Grexit της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι!
Νωρίτερα, το Reuters δημοσίευσε προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup, από το οποίο απουσίαζε η πρόταση για πενταετές Grexit. Σύμφωνα με το Reuters, το Eurogroup ζητά πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, πληρη συμμόρφωση στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2018, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, εκτέλεση όλων των προτάσεων της εργαλειοθήκης το ΟΟΣΑ, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αλλαγές στα εργασιακά.
Η ανταποκρίτρια των Financial Times στο Παρίσι, πάντως, μετέδωσε νωρίτερα πως αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε ότι το Plan B, δηλαδή το Grexit, δεν είναι στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής...
Η ίδια επιβεβαίωσε πως το Eurogroup ζήτησε από την ελληνική πλευρά να νομοθετήσει μέσα στην εβδομάδα για συγκεκριμένα μέτρα και μόνο τότε θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Αυτό σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξει και νέο Eurogroup μέσα στην εβδομάδα και δεν αποκλείεται να γίνει νέα Σύνοδος Κορυφής το Σαββατοκύριακο!
Και ενώ ο Σόιμπλε μοιάζει αμετακίνητος, πληθαίνουν οι φωνές που καλούν την Άνγκελα Μέρκελ να σταματήσει κάθε συζήτηση για Grexit ώστε να μην καταστραφεί η Ευρώπη. Πρώτα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μετά το καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου!
Είμαι δω για έναν έντιμο συμβιβασμό. Το χρωστάμε, συνέχισε, στους λαούς της Ευρώπης που επιθυμούν να είναι ενωμένοι και όχι διχασμένοι. Αν όλες οι πλευρές το θέλουν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σήμερα είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής.
Έχει χαθεί το πιο σημαντικό νόμισμα που είναι η εμπιστοσύνη είπε η Άνγκελα Μέρκελ. Πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις απόψε θα είναι σκληρές και πρόσθεσε πως δεν θα έχουμε συμφωνία με κάθε κόστος. "Απόψε θα κρίνουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα πρόγραμμα στον ESM για την Ελλάδα. Η Ελλάδα θα είναι δύσκολη"
Σταθερά υπέρ της Ελλάδας ο Φρανσουά Ολάντ, είπε πως η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για την επίτευξη συμφωνίας απόψε.

Δήλωση Γιούνκερ
Θα εργαστούμε ως το τελευταίο δευτερόλεπτο, έχουμε όρεξη και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε. Εγώ θα πολεμήσω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για μια συμφωνία


Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ προσέρχονται σταδιακά στο κτίριο του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες για να λάβουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει στις 17.00 ώρα Ελλάδας