Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Η ώρα της αλήθειας Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα


Οι ηγέτες των «19» της Ευρωζώνης πήραν τη σκυτάλη από τους υπουργούς Οικονομικών για την πλέον καθοριστική Σύνοδο Κορυφής που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης όπως την γνωρίζουμε έως σήμερα. «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, όμως μεγάλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν ενημερώσει τους ηγέτες.
Σταθερά υπέρ της Ελλάδας ο Φρανσουά Ολάντ, είπε πως η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για την επίτευξη συμφωνίας απόψε. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως το διακύβευμα είναι αν η Ελλάδα αύριο θα είναι στην Ευρωζώνη ή όχι. "Σημασία είναι να δούμε ποια είναι η αντίληψή μας για την Ευρώπη" είπε και πρόσθεσε πως η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει σήμερα συμφωνία και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εφόσον το θέλει και η ίδια.
Παράλληλα, απάντησε ουσιαστικά και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το περιβόητο σχέδιό του: "Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit, υπάρχει ή Grexit ή παραμονή στην Ευρωζώνη". Επεσήμανε ότι η Ελλάδα ή θα παραμείνει στην Ευρωζώνη ή δεν θα είναι μέλος της Ευρωζώνης, και σε αυτήν την περίπτωση η Ευρώπη οπισθοχωρεί και αυτό η Γαλλία δεν το θέλει.

Η Ελλάδα, σημείωσε, πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να αποδείξει τάχιστα τη δέσμευσή της και τότε η Ευρώπη θα την υποστηρίξει.
Σε δήλωσή του ο κ. Σουλτς δήλωσε: Πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία σήμερα. Δεν μπορούν να το αναλάβουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Θα καλέσω τους αρχηγούς να αποφασίσουν. Δεν είναι ένα τυχαίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρώπης!
 Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Mega, ο Αλέξης Τσίπρας είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, στον οποίο όπως είπε η συμφωνία είναι εφικτή αρκεί να το θέλουν όλοι
Δε θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν από το σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει εξουσιοδοτηθεί να ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωζώνης στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν προφορικά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι προσπαθούν ακόμη να συμφωνήσουν επί του προσχεδίου που θα κατατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Σημειώθηκε πρόοδος αλλά κάποια μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά, δήλωσε μετά το πέρας του Eurogroup, o επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Όπως ανέφερε, τώρα θα ενημερωθούν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα κληθούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, συμφώνησε πως εναπόκειται πλέον στους ηγέτες της Ευρωζώνης να αποφασίσουν. «Αυτό που επιθυμεί η Κομισιόν είναι να προχωρήσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις και να παραμείνει στην Ευρωζώνη» σημείωσε ο Γάλλος Επίτροπος.
Ή θα προχωρήσουμε μαζί ή θα διαλυθούμε δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο πλαίσο συνέντευξης Τύπου που παραθέτει στις Βρυξέλλες. Για πρώτη φορά στα χρονικά, πρόεδρος της Ευρωβουλής καλείται σε Σύνοδο Κορυφής των 19.
 Το Grexit δεν είναι επιλογή. Ούτε το προσωρινό Grexit είναι είπε ο Μάρτιν Σουλτς, καλώντας τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης να βρουν λύση αλλιώς "θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην Ελλάδα". Μίλησε για προθυμία για συμβιβασμό και τόνισε πολλά εξαρτώνται από το πως θα αντιδράσει η Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας στις προτάσεις που θα του γίνουν. Εδώ πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δυνατότητα που έχει να λύνει τα εσωτερικά της πρόβλήματα, τόνισε ο Σουλτς. Η ευθύνη είναι και στις δυο πλευρές, σημείωσε.
Αναφερόμενος στην πρόταση να δημιουργηθεί ένα ταμείο στο Λουξεμβούργο, στο οποίο θα κατατεθούν 50 δισ. που θα πάρει η Ελλάδα από την πώληση περιουσιακών της στοιχείων (σ.σ. προβλέπεται στην πρόταση Σόιμπλε μαζί με το προσωρινό Grexit) ο Μάρτιν Σουλτς έθεσε ερωτήματα για το ποιος θα το χειρίζεται. Και όπως είπε είναι μάτι ανάλογο με ό,τι έγινε όταν ενώθηκε η Γερμανία και σημείωσε πως η Ελλάδα δύσκολα θα το δεχτεί.
Πρέπει να αποφύγουμε την ταπείνωση της Ελλάδας. Πρέπει να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας, να μη ζητήσουμε πολλά. Αλλά και οι Έλληνες όσα δεσμευτούν πρέπει να τα κάνουν, τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς.
 Η πλειοψηφια των κρατών μελών της ευρωζώνης δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας. Απόψε πρέπει να βρουμε μια φόρμουλα να είμαστε ικανοποιημένοι όλοι.
Δεν γίνεται να βάλουμε τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα σε ένα ταμείο που δεν θα ανήκει στην Ελλάδα! Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την Ελλάδα από τον έλεγχό του. Αυτό είναι αδιανόητο είπε ο Μάρτιν Σουλτς, απορρίπτοντας ξανά την πρόταση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ.
"Αν ένας υπουργός εκφράζει μια άποψη, δεν σημαίνει ότι και το κράτος έχει την ίδια άποψη" είπε ο Μάρτιν Σουλτς, με την φράση του αυτή να ερμηνεύεται ως καρφί για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ίσως και για τον Φινλανδό ομόλογό του Αλεξάντρ Στουμπ
Ο Μάρτιν Σουλτς επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός για την Ελλάδα σήμερα και αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες που θέλουν να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.
«Αρνούμαι να φανταστώ μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα», δηλώνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, η οποία θα προβληθεί αργότερα απόψε.

Τη δήλωση ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Τόμας Βάλντε, ένας από τους δύο δημοσιογράφους που πήραν τη συνέντευξη.

Πολλή αναμονή για το... τίποτα. Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Κυριακής, το Eurogroup αρκέστηκε σε μια λιτή δήλωση συμπερασμάτων. Τα ουσιαστικά θα τα πει άλλωστε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη Σύνοδο Κορυφής. Άλλωστε, οι υπουργοί Οικονομικών έριξαν το μπαλάκι στους 19 ηγέτες.
Αναφέρει η δήλωση συμπερασμάτων του Eurogroup: Το Eurogroup συνέχισε τη συζήτηση επί του πρόσφατου αιτίηματος της Ελλάδας για χρηματική βοήθεια από τον ESM και για τις νέες ελληνικές προτάσεις για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, που κατατέθηκε στις 9 Ιουλίου. 
Το Eurogroup συζήτησε πολλές προτάσεις, οι οποίες θα εγκριθούν από τους ηγέτες της ευρωζώνης. (Σ.σ. καμία αναφορά σε προσωρινό Grexit, ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις στο Λουξεμβούργο). 
"Κάναμε πρόοδο αλλά κάποια μεγάλα θέματα είναι ακόμη ανοιχτα, οπότε θα τα θέσουμε στους ηγέτες για να αποφασίσουν" είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ μετά τη σύνοδο. 
Ο επικεφαλής του Eurogroup θα ενημερώσει τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης για την κατάσταση.
 Στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Eurogroup, υπάρχει η πρόβλεψη για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ όπως ήθελε ο Σόιμπλε!
Στο προσχέδιο του Eurogroup υπάρχει και αναφορά στο χρέος. Δεν προβλέπεται ονομαστικό κούρεμα αλλά δεν αποκλείεται η ελάφρυνσή του!
Προσωρινή διακοπή της Συνόδου Κορυφής μόλις μια ώρα μετά την έναρξή της. Έφτασε στα χέρια των 19 ηγετών το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup και τώρα θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις. Το ανακοίνωσε πρώτος ο πρωθυπουργός της Μάλτας!