Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Ο πρόεδρος της Τυνησίας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο πρόεδρος της Τυνησίας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ο Πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι κήρυξε σήμερα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να αποκτήσει η κυβέρνησή του έκτακτες εξουσίες, μετά την αιματηρή επίθεση ενός ένοπλου ισλαμιστή σε παραλιακό ξενοδοχείο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 38 ξένοι τουρίστες, κυρίως Βρετανοί.

Ο τυνησιακός νόμος περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερη εκτελεστική ευελιξία και περισσότερες εξουσίες στον στρατό και την αστυνομία, ενώ περιορίζει ορισμένα δικαιώματα, όπως αυτό του συνέρχεσθαι.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία αναφέρεται πως ο Εσέμπσι θα εκφωνήσει ομιλία στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), η οποία θα μεταδοθεί από τη δημόσια τηλεόραση, για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η επίθεση στις 26 Ιουνίου στην παραλία της πόλης Σους, ενός δημοφιλούς τουριστικού θερέτρου, πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια ένοπλη επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στο μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας. Επρόκειτο για δύο από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στη σύγχρονη ιστορία της Τυνησίας, οι οποίες έπληξαν σοβάρά την τουριστική βιομηχανία της. Την την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Τυνήσιοι αξιωματούχοι υποτηρίζουν πως και οι τρεις ένοπλοι που πραγματοποίησαν αυτές τις δύο επιθέσεις είχαν εκπαιδευθεί ταυτόχρονα σε στρατόπεδα τζιχαντιστών στη Λιβύη, όπου η σύγκρουση ανάμεσα σε δύο αντίπαλες κυβερνήσεις έχει επιτρέψει στις ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις να κερδίσουν έδαφος.
 
e-typos.gr