Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Γερμανικά σενάρια τρόμου για μισθούς & συντάξεις Ιουνίου: Δεν θα πληρωθούν, λέει η FAZ – Διαψεύδει η κυβέρνηση

Την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα δεν έχει χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Ιούνιου κάνει η σε δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσής της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Όπως τονίζει, σύμφωνα με εσωτερικούς υπολογισμούς των δανειστών, το κενό στα δημόσια ταμεία για τον Ιούνιο ανέρχεται από 2 έως 3,6 δισ. ευρώ,
γεγονός το οποίο, κατά την εφημερίδα, σημαίνει ότι η χώρα μας όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τη δόση των 1,6 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά ούτε να πληρώσει ολόκληρους τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιουνίου. Όπως τονίζει η FAZ η κυβέρνηση μόνο μερικώς μπορεί να καταβάλει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ακόμη και αν υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων τις επόμενες ημέρες, το πρόβλημα θα παραμείνει, καθότι δεν θα είναι δυνατό να εκταμιευθούν χρήματα στήριξης έως ότου να υπάρξει η απαραίτητη επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια.
Διαψεύδει ο Μάρδας 
Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας διέψευσε κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι «εμείς με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας επιδιώκουμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας και σύμφωνα με αυτά καλύπτονται μισθοί και συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις που έχει το κράτος».
Για την πληρωμή του ΔΝΤ είπε πως «ο Πρωθυπουργός έχει συνδέσει την πληρωμή του ΔΝΤ με το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πριν λίγες ημέρες πληρώσαμε 300 εκατ. στην ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, ως εκ τούτου δεν είναι θέμα ρευστότητας. Είναι και θέμα πολιτικής απόφασης».
Στρατούλης: Βρόμικη προπαγάνδα
Ακόμη πιο πέρα προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος μιλώντας στον Real Fm 97,8 έκανε λόγο «για βρόμικη προπαγάνδα, εκβιαστική προπαγάνδα σε βάρος της χώρας μας, εκφοβιστική προπαγάνδα σε βάρος του λαού μας λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι όλες οι συντάξεις θα καταβληθούν από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στην ώρα τους. «Μάλιστα για να αποφύγουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο κάποιοι να επικαλούνται τεχνικά προβλήματα στο διατραπεζικό σύστημα, στις τράπεζες θα μπουν και πριν από την ώρα τους αυτά τα χρήματα. Από τη σύσκεψη που κάναμε την Παρασκευή προέκυψε ότι δεν αντιμετωπίζουμε κανένα ταμειακό πρόβλημα για να χορηγούμε τις συντάξεις, ούτε αυτόν τον μήνα, ούτε τον επόμενο, ούτε τους επόμενους μήνες του χρόνου, ούτε για τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.