Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ: Δεν υπάρχει συμφωνία με την Αθήνα, με διαφορετικές προτάσεις στο Eurogroup Ελλάδα και δανειστές

Live: Συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ: Δεν υπάρχει συμφωνία με την Αθήνα, με διαφορετικές προτάσεις στο Eurogroup Ελλάδα και δανειστέςΔραματικές είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες, καθώς σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας και οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία και έτσι θα σταλεί στο Eurogroup μια πρόταση των θεσμών. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στο Eurogroup με δική της πρόταση. Μια από τις βασικές διαφορές είναι η εξαίρεση των νησιών από το θέμα του ΦΠΑ

Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν τις επαφές τους τα ξημερώματα της Πέμπτης, με το ελληνικό ζήτημα να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Μετά τις βραδινές συναντήσεις, η ελληνική πλευρά τόνισε ότι η θέση της «παραμένει σταθερή».

Νωρίτερα, οι εταίροι έθεσαν τελεσίγραφο, ώστε ως τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης (11.00 ώρα Βελγίου) να υπάρχει προσχέδιο για την τελική διαπραγμάτευση, αφού ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας σε επίπεδο κορυφής κατέληξε σε ναυάγιο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν πετύχει συμφωνία μέχρι τις 12 που έληγε το τελεσίγραφο, τότε στο Eurogroup στις 2:30 το μεσημέρι θα κατατεθεί το σχέδιο των δανειστών στο Eurogroup. Η ώρα του «take it or leave it» φτάνει, σχολιάζει ο αρθρογράφος των FT, Πίτερ Σπίγκελ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για την Ελλάδα ενώ τόνισε ότι το μοναδικό έγγραφο που έχει παρουσιαστεί στο Eurogroup είναι η πρόταση των θεσμών. «Και δεν έχουμε συμφωνία από ελληνικές πλευράς σε αυτό» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
«Πραγματικά δεν γνωρίζω αν υπάρχουν πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία σήμερα» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ.
 Μοσκοβισί: Η πρόταση των θεσμών είναι συγκροτημένη, οικονομικά και κοινωνικά. Η λύση για το ζήτημα της Ελλάδας είναι πλέον χειροπιαστή 
Ξαφνική εμπλοκή στο Eurogroup! Αρκετοί υπουργοί Οικονομικών αρνούνται να εξετάσουν δυο προτάσεις
Μπορεί οι προηγούμενες πληροφορίες να ανέφεραν πως "το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές δεν είναι και τόσο μεγάλο" αλλά ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξ Στουμπ κινήθηκε στην τροχιά... Σόιμπλε και δήλωσε πως τα δυο κείμενα, το ένα της Ελλάδας και το άλλο των δανειστών, έχει "μεγάλες διαφορές"