Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Στο 23% ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, στο 13% για βασικά είδη Αυτή είναι η νέα πρόταση των πιστωτών

Αυτή είναι η νέα πρόταση των πιστωτών
Διέρρευσε η νέα πρόταση των δανειστών, η οποία έχει ήδη αποσταλεί στο Eurogroup για να συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.



Σύμφωνα με το έγγραφο εννέα σελίδων που έδωσε στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, οι πιστωτές αποδέχονται να διατηρηθεί στο 6% ο ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία και το θέατρο –κάτι το οποίο δεν είχαν αποκλείσει στο προηγούμενο έγγραφό τους. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να θέλουν να αυξηθεί κατά 1% του ΑΕΠ ο ΦΠΑ, μέσα από διάφορες μεταρρυθμίσεις. Οι πιστωτές επιμένουν και στην κατάργηση του χαμηλότερου ΦΠΑ στα νησιά, μέτρο που οι ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα δεχτούν. Για τα βασικά είδη, ο ΦΠΑ προβλέπεται στο 13%. Αναλυτές τονίζουν ότι η πιο σημαντική παραχώρηση, όμως, των δανειστών είναι ότι αποδέχονται να μετατεθεί στο Δεκέμβριο του 2019 η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Όσον αφορά τα νησιά και τα ξενοδοχεία, οι πιστωτές επιμένουν ο ΦΠΑ να αυξηθεί στο 23%, παρότι αρκετοί έχουν ήδη δηλώσει ότι αυτό μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο σε θέσεις εργασίας. Ένα ενδιαφέρον σημείο, όμως, είναι ότι οι πιστωτές προσφέρουν να επανεξεταστούν αυτές οι αυξήσεις στον ΦΠΑ στο τέλος του 2016, εάν, φυσικά, η Αθήνα έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρει χρήματα στα δημόσια ταμεία μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις εισπράξεις του ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα, οι θεσμοί δεν αποδέχονται την πρόταση της Ελλάδας να αυξηθεί από το 26% στο 29% ο φόρος των επιχειρήσεων, που επιμένουν ότι πρέπει να διατηρηθεί στο 28%. Στο καλάθι των…αχρήστων πέταξαν, επίσης, και την πρόταση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας να επιβληθεί έκτακτη εισφορά 12% στα κέρδη των επιχειρήσεων, με τζίρο πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ.

Αποδέχονται, όμως, την αύξηση του φόρου πολυτελείας για γιοτ από 10 σε 13%.


Δείτε ολόκληρη την πρόταση ΕΔΩ 
e-typos.com