Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την παραχώρηση του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Δερβενίου στο Δήμο

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgLbrF-JCQok_XIWALCUiMEZn1twwi3r_VoAqweKYOpHa0UAkHzKXkiSznCyQwQzqn-8wz1yk3dy4aSQgsaFoG-dsuBVDOZcvnNo3H3ekEgV1CpYk4J63C_rubcCzYhXQDFZJfQNZfRrE/s1600/eirinodikio+kor+orizontes.jpg 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας με πρωτοβουλία του Γιώργου Ψυχογιού, δικηγόρου, προχώρησαν σε μια πρώτη συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλο. Τέθηκαν διάφορα ζητήματα του Νομού Κορινθίας που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου. Καταρχάς, επιδόθηκε το ομόφωνο αίτημα του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης βάσει της υπ’αρ.: 115/2013 απόφασης του Δ.Σ. για την παραχώρηση του κτιρίου του τεως Ειρηνοδικείου Δερβενίου στο Δήμο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς πολιτιστικούς και διοικητικούς σκοπούς.
Επίσης, αναδείχτηκε η ανάγκη στελέχωσης των Γραμματειών κυρίως των Ειρηνοδικείων του Νομού μας λόγω της μείωσης του προσωπικού που επήλθε από τις μνημονιακές ποιλιτικές των τελευταίων ετών αλλά και την αυξημένη ύλη που έχει μεταφερθεί στην αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, συζητήθηκαν καθημερινά ζητήματα της Δικαιοσύνης και του δικηγορικού κλάδου, όπως το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και της υγειονομικής κάλυψης των δικηγόρων, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (23%) στις παρεχόμενες υπηρεσίες και το αυξημένο κόστος για την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.
Από την πλευρά του Υπουργού Δικαιοσύνης, τονίστηκε η πρόθεσή του να εξετάσει το θέμα του Ειρηνοδικείου Δερβενίου, ενώ επισήμανε ότι για θέματα στελέχωσης και οργάνωσης των δικαστηρίων λειτουργεί στο πλαίσιο του Υπουργείου σχετική Επιτροπή, η οποία θα καταθέσει τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της εως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
Τέλος, αναφέρθηκε στο Ν/Σ των 100 δόσεων που έδωσε την δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόεθσμων οφειλών και πρόσβασης σε παροχές υγείας για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ, όπως οι δικηγόροι, αλλά και στην προωθούμενη διάταξη που τους επιτρέπει να επιλέξουν για την ασφάλισή τους ως και 3 ασφαλιστικές κλίμακες χαμηλότερα  ώστε να περιορίσουν την επιβάρυνσή τους από τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Εξάλλου, πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας σχετικά με τα αιτήματα και τις προτάσεις που θέτει ο κλάδος για τα ζητήματα του ΦΠΑ και της μεωίσης του κόστους πρόσβασης στη Δικαιοσύνη.