Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Απίθανο το ενδεχόμενο συμφωνίας κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας

Απίθανο το ενδεχόμενο συμφωνίας κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας
Μπορεί η κυβέρνηση και η εταίροι να μιλούν για μια κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, παρόλα αυτά οι πιθανότητες για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας παραμένουν ιδιαίτερα μικρές.

Αυτό, τουλάχιστον, διαφαίνεται μέσα από τις τελευταίες τοποθετήσεις κορυφαίων πολιτικών εκπροσώπων τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από αυτή της Ευρωζώνης.

Σε χθεσινό δημοσίευμά της, η Tageszeitung του Βερολίνου τόνιζε ότι «δεν γίνεται πλέον λόγος για συμφωνία» ενώ τονίζει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραπονέθηκε την Πέμπτη ότι σημειώθηκε μόνο «περιορισμένη πρόοδος»  στις διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα, η εφημερίδα τονίζει ότι η νευρικότητα εντείνεται όχι μόνο εξαιτίας της στενότητας των κρατικών ταμείων στην Αθήνα και των αργών συνομιλιών στις Βρυξέλλες. «Μεγάλη ένταση προκαλεί και μία απόπειρα της ελληνικής κυβέρνησης να επιρρίψει την ευθύνη για πιθανή αποτυχία στους δανειστές» τονίζει το εν λόγω δημοσίευμα. 

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες για τη συνάντηση της Δευτέρας και πως υπάρχει ακόμα «δρόμος» μέχρι να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών. Έτσι, το πιθανότερο σενάριο είναι να μην υπάρξει συμφωνία πριν από τον Ιούνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ώστε να συζητηθούν όλες τις τελευταίες διαπραγματευτικές εξελίξεις.

«Η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν θα είναι καθοριστική αλλά έχουμε καταλάβει όλοι -και εμείς και η Ελλάδα - ότι η κατάσταση είναι επείγουσα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup μετά από πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde την Πέμπτη, o κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «δεν είναι ταμπού» αλλά είναι αδύνατον να διαγραφεί η ονομαστική του αξία ύψους περίπου 320 δισ. ευρώ.