Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Σαμαράς: Η Ελλάδα οδηγείται σε νέο μνημόνιο και φοροεισπρακτική επιδρομή

Σαμαράς: Η Ελλάδα οδηγείται σε νέο μνημόνιο και φοροεισπρακτική επιδρομήΤην εκτίμηση ότι η χώρα οδηγείται σε μια φοροεισπρακτική επιδρομή και ένα νέο μνημόνιο που θα έχει ως συνεπακόλουθο τη δημιουργία ύφεσης και νέων ελλειμμάτων, διατύπωσε από το βήμα της δεύτερης προσυνδιάσκεψης του κόμματος, που διεξάγεται σήμερα στη Ξάνθη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

 H ομιλία του Aντωνη  Σαμαρά



Είναι χαρά και τιμή να βρίσκομαι στην όρθια, τη γαλάζια, την περήφανη, την αρχόντισσα της Θράκης, την Ξάνθη μας, ανάμεσα σε φίλους αγωνιστές, ανθρώπους που έδιναν την ψυχή τους κάθε μέρα για την Παράταξη. Θέλω να πω πολλά για εκείνα που είπαν νωρίτερα οι ομιλητές. Διεκτραγώδησε για παράδειγμα περιφερειάρχης τα προβλήματα όλης της περιοχής. Εγώ να πω μόνο ότι εδώ για την Ξάνθη γνωρίζω ότι έξι ,συγκεκριμένα, μεγάλες επενδύσεις, έτοιμες, τελικά ακυρώθηκαν. 

Βιοαέριο, αλουμίνιο, αγροτοβιομηχανικές επενδύσεις, καταργήθηκαν λόγω αυτής της άγονης, αδιανόητης ακινησίας, η οποία σήμερα κυριαρχεί στην οικονομία, όπου κανείς δεν κάνει τίποτα και όλοι περιμένουν. Να πω επίσης ότι σε σχέση με εκείνο που ελέχθη, οι αγρότες βλέπουν αυτή η ψυχή της πρωτογενούς παραγωγής μας, βλέπουν να τους παίρνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δικά τους χρήματα, 300 εκατομμύρια. Με το αιτιολογικό ότι θα πάνε να πάρουν παραπάνω επιτόκιο 2,5%, χωρίς να γνωρίζουν ότι επειδή αυτά τα λεφτά έχουν δοθεί ως προκαταβολή από την Ευρώπη, την όποια είσπραξη του επιτοκίου θα την πάρει η ίδια η Ευρώπη και όχι το κράτος. Μειώνοντας ,έτσι, τελικά αντί να το αυξήσουν, το ποσό το αρχικό των 300 εκατομμυρίων. Τόσο αδαείς και άσχετοι είναι. Και όμως το κάνουνε με την ευκολία ότι δήθεν είναι εκείνοι οι οποίοι, όπως λέει η προπαγάνδα τους, προστατεύουν τα συμφέροντα του Έλληνα αγρότη. Και ο υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων από την άλλη πλευρά ακούμε, ο καινούριος υπεύθυνος, ο κ. Τσακαλώτος μας είπαν ότι τελικά δεν ήταν έτοιμοι, δεν είχαν ιδέες, δεν είχαν προτάσεις… Ανοιχτά, παραδοχή.
            Και αν δεν ήταν έτοιμοι, γιατί φαγώθηκαν να πάνε σε αυτόν τον χρόνο το νωρίτερο των πρόωρων εκλογών;
Και για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Για τέσσερα χρόνια εκλεχτήκαμε. Και στα δυόμιση βγάλαμε τη χώρα από την εντατική. Στο τρίτο τρίμηνο του 2014 η άνοδος ήταν στην Ανάπτυξη για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια όχι μόνο θετική, αλλά και η μεγαλύτερη σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Η ανεργία είχε σταματήσει να ανεβαίνει, αντίθετα έπεφτε σταθερά, λίγο αλλά σταθερά κάθε μήνα. Το έβλεπες στην αγορά, το αισθανόσουν, η χημεία της αγοράς είχε αλλάξει, τα πράγματα καλυτέρευαν.
Και εκείνη την ώρα μπήκε η μεγάλη σφραγίδα της αριστερής προπαγάνδας. Διεκόπη η έξοδος από την κρίση.
Και τώρα το ομολογούν οι ίδιοι, ότι αυτή η διαπραγμάτευση εξελίσσεται σε φιάσκο!
Και πώς να μην είναι, όταν οι ίδιοι δεν ξέρουν που πατάνε και που πηγαίνουν…

            Όμως αυτό το φιάσκο τρείς μήνες τώρα το πληρώνει ο Ελληνικός λαός.       Και θα το πληρώσει κι άλλο με αυτές τις φορο-επιδρομές που φαίνεται ότι ετοιμάζουν.
            Δεν είπαν απλώς ψέματα πριν τις εκλογές. Είπαν ψέματα και μετά, όταν διακήρυσσαν ότι αυτό το θέατρο που τώρα ομολογούν ότι ήταν θέατρο αυτή η «υπερήφανη διαπραγμάτευση», τελικά δεν είχε ούτε σχέδιο «α» ούτε σχέδιο «β»!
            Αλλά για κόκκινες γραμμές μιλάνε. Και πάνε τη χώρα… γραμμή στο Μνημόνιο και πάλι.
            Καλούσαν τον κόσμο να μην πληρώνει φόρους, σας θυμίζω. Και τώρα ξαφνικά λένε να πληρώσει ο λαός τον ΕΝΦΙΑ! Και τον περασμένο και τον επόμενο και τον μεθεπόμενο…
Τώρα χαίρονται γιατί έγινε μια αναφορά για τους λαθρομετανάστες που μιλήσαμε στην προηγούμενη συνδιάσκεψή μας στην Πάτρα. Σήμερα χαίρονται ότι δόθηκαν λεφτά για τη FRONTEX, αυτοί που είχαν πει ότι θα την έδιωχναν, ότι θα τη καταργούσαν. Έβγαλαν τους λαθρομετανάστες από τα κέντρα κράτησης εν τω μεταξύ, πρώτα τους «λιάζουν» βέβαια και μετά τους «εξαφανίζουν»! Κι έρχονται κι άλλοι κάθε μέρα κατά χιλιάδες…
Αλλά μας έκαναν-τρομάρα τους- και μαθήματα δημοκρατίας. Και τώρα η Πρόεδρος της Βουλής δίνει μάχη για να αναδείξει τους Χρυσαυγίτες «ρυθμιστές του πολιτεύματος». Και αρνήθηκε προχθές να βγάλει καταγγελία για ένα επεισόδιο προπηλακισμού κατά βουλευτή.
Και τώρα φορολογούν και τις επιδοτήσεις των αγροτών αν είναι πάνω από 12 χιλιάδες. Πρώτη φορά επιδότηση από την Ευρώπη να φορολογηθεί.
Αυτή είναι η «υπερήφανη διαπραγμάτευση» τάχα που κάνουν;
Και η ταπείνωση τότε της συνθηκολόγησης πως είναι;
Αυτές είναι οι περιβόητες «κόκκινες γραμμές»; Πιο μαύρες δεν μπορούσαν να είναι.
Αλλά ακόμα καλύτερα το είπε ένας δικός τους υπουργός:
Η Αριστερά του Τίποτα!

            Εδώ και καιρό προειδοποιούσαμε, φίλες και φίλοι, ότι ο λαϊκισμός, τάζει στους πάντες τα πάντα κι ύστερα παίρνει από τους πάντες τα πάντα! Χωρίς να δίνει τίποτε…
            Ο λαϊκισμός δεν ταυτίζεται με τον λαό. Επικαλείται το λαό, για να τον κοροϊδέψει. Και το τίμημα που πληρώνει ο λαός είναι πάντα πολύ ακριβό.
            Παλιά «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» έκαναν και είκοσι και τριάντα χρόνια να φανούν. Τώρα μέσα σε λίγους μήνες αποκαλύπτονται με τον πιο οδυνηρό βέβαια τρόπο.

--Έλεγαν, το είπε προηγουμένως νομίζω ο Δήμαρχος, ότι θα χορέψουν τις αγορές με τους ζουρνάδες. Το θυμάστε; Μετά μίλησαν για «έντιμο συμβιβασμό». Μετά παραδέχθηκαν ότι ο «έντιμος συμβιβασμός» δεν θα ήταν και τόσο έντιμος. Θα ήταν «ρεαλιστικός». Κι ύστερα έγινε απλώς συμβιβασμός. Και τώρα γίνεται  επώδυνος! Κι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτε!
--Έλεγαν ότι για πρώτη φορά κάνουμε διαπραγμάτευση. Και είδαμε: 14 δισεκατομμύρια μέτρα λένε ότι χρειάζονται για να πιάσουν χαμηλότερο στόχο απ’ ό,τι διαπραγματευόμασταν εμείς με μόλις 980 εκατομμύρια. 14 φορές τουλάχιστον παραπάνω! Και πολύ πιο οδυνηρά!              
            Και το λέω προκαταβολικά: Δεν ξέρουμε τι απ’ όλα αυτά είναι αληθινό βέβαια. Θα περιμένουμε μέχρι ως ότου ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Αλλά οι διαρροές που γίνονται, το καταλαβαίνετε,  ασφαλώς δεν είναι τυχαίες. Και δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε. Γιατί πρέπει κανείς να προλαβαίνει τα χειρότερα.

--Έλεγαν ότι εμείς δεν διαπραγματευόμαστε και να το αποτέλεσμα! Εμείς που τάχα δεν διαπραγματευτήκαμε παραλάβαμε το ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, ως κυβέρνηση, και το κατεβάσαμε στο 13%. Αυτοί με τη δήθεν υπερήφανη διαπραγμάτευση που τώρα κάνουν, φαίνεται να τον παραλαμβάνουν και αυτοί  στο 13% και ακούμε ότι θα το πάνε στο 18%! Και πόσες από τις 250 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη χώρα θα αντέξουν κάτι τέτοιο;
--Εμείς που τάχα «δεν διαπραγματευτήκαμε» κατεβάσαμε στο τέλος γιατί έπρεπε να κατεβούν οι φόροι γιατί πράγματι είχαν δίκιο αυτοί που είπαν ότι δεν μπορεί οι γειτονικές χώρες να έχουν χαμηλότερο φόρο από τον δικό μας και εμείς να προσδοκούμε επενδύσεις.
 Κατεβάσαμε, είχαμε αρχίσει στο τέλος να κατεβάζουμε τους φόρους γιατί οι φόροι αυτοί ήταν αναγκαίοι, αλλά ήταν φόροι οι οποίοι έγιναν πρόσκαιρα. Δεν είναι στην ιδεολογία μας οι ψηλοί φόροι, το αντίθετο! Αυτή την προσωρινότητα, όμως, των φόρων δεν μπορέσαμε- λάθος μας- επικοινωνιακό μας λάθος, ναι, να το περάσουμε στον κόσμο να το καταλάβει.
Αλλά το φόρο αλληλεγγύης, όπως και την εστίαση, τον κατεβάσαμε κατά 30%. Κι αυτοί τώρα λένε ότι θα τον αυξήσουν…
Υποστηρίζουν ότι τάχα θα επιβαρύνουν τους «λίγους και τους πλούσιους» για να καθησυχάσουν τον κόσμο. Πιστεύω ότι αυτό είναι ψέμα, αν είδα σωστά τα νούμερα. Θα επιβαρύνουν σχεδόν τους πάντες!
Λένε ότι από την αύξηση στο φόρο αλληλεγγύης των πιο πλούσιων, θα πάρουν 1,3 δισεκατομμύρια! Πώς θα γίνει αυτό; Όλος κι όλος ο φόρος αλληλεγγύης σήμερα, είναι  κάτω από 800 εκατομμύρια! Για να πάρουν το ποσό που λένε θα πρέπει να τον αυξήσουν 75% σε όλους! Τουλάχιστον…

Και επειδή η κουβέντα μας είναι κυρίως για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να σας δώσω δύο ακόμα παραδείγματα:
--Εμείς πράγματι επιβάλαμε περικοπές παντού. Στις δαπάνες, παντού. Υπήρχαν ελλείμματα 9,5%. Αλλά αποθεματικά δεν διανοήθηκε κανείς να αγγίξει. Ρευστά διαθέσιμα δεν διανοηθήκαμε καν να ακουμπήσουμε, ούτε από τους Δήμους, ούτε από τις Περιφέρειες, ούτε από τα Νοσοκομεία, ούτε από τα Ταμεία, ούτε από πουθενά. Αντίθετα, πληρώσαμε γύρω στα 6 δισεκατομμύρια οφειλές που είχε το δημόσιο προς τον Έλληνα ιδιώτη, που βρήκαμε από τα προηγούμενα χρόνια.
Σας θυμίζω ότι την ημέρα που ανέλαβα Πρωθυπουργός η Ελλάδα χρώσταγε 12,5 δισ. Η Ελλάδα στους Έλληνες. Το κράτος στους πολίτες. Και από αυτά μπορέσαμε και τα κατεβάσαμε στα τρία. Ήδη αυτή τη στιγμή τρεις μήνες μετά κοντεύουν τα τέσσερα.
 Και μέσα σε 2,5 χρόνια, μειώσαμε το έλλειμμα στο να πάει από το 9,5%  κάτω από 3%. Και αυτοί μέσα σε τρείς μήνες το αύξησαν ξανά και βάζουν χέρι στα αποθεματικά και στα διαθέσιμα!
Κι έρχονται τώρα και προτείνουν τάχα μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως για παράδειγμα, το να διαχειρίζεται ένα μέρος του ΕΣΠΑ, για τοπικής σημασίας έργα.
Αυτό πράγματι, είναι μια ιδέα την οποία όλοι χειροκροτούμε! Όμως για μια στιγμή: Τι εξαγγέλλουν; Να καταλαβαίνει ο κόσμος. Εξαγγέλλουν αυτό το οποίο εμείς ήδη το έχουμε κάνει νόμο από το Δεκέμβρη. Να δίνουμε δηλαδή στην Πρωτοβάθμια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το δικαίωμα να είναι και εκείνη η οποία θα αποφασίζει για το ΕΣΠΑ. Και κάνουν ότι δεν το ξέρουν. Και το εξαγγέλλουν ως δικό τους.
            Και παίρνουν, λέει, μέτρα για την λεγόμενη «ανθρωπιστική κρίση». Ποια μέτρα; Τα συσσίτια; Γίνονται εδώ και χρόνια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εδώ και χρόνια γίνονται από την Εκκλησία με χρήματα και κρατικά και από εισφορές ιδιωτών και από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Τα κοινωνικά παντοπωλεία που εξαγγέλλουν; Τα λειτουργεί χρόνια τώρα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση κι άλλοι φορείς. Μήπως τα κοινωνικά τιμολόγια για τα φτωχά νοικοκυριά; Εδώ και δύο χρόνια τα θεσπίσαμε! Μήπως την νοσοκομειακή κάλυψη των ανασφάλιστων; Κι αυτήν τη θεσπίσαμε πριν ακριβώς ένα χρόνο…
            Τα κάναμε χωρίς βέβαια να τα διαφημίζουμε. Χωρίς βέβαια να βγαίνει αυτή η εξωφρενική προπαγάνδα.
            Χώρια, θυμίζω, τα 450 εκατομμύρια τα οποία τα πήραμε από το πλεόνασμα και τα δώσαμε στους πιο φτωχούς για «κοινωνικό μέρισμα». Προσέξτε: Χωρίς να φτιάχνουμε έλλειμμα! Από το πλεόνασμα!
Κι τώρα έρχονται και λένε ότι λύνουν ανθρωπιστική κρίση και αντί 450 που δώσαμε εμείς, δίνουν φέτος 200 εκατομμύρια – χωρίς ακόμα να έχουν πει στη διαπραγμάτευση από πού θα τα βρουν.
            Χώρια το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που είχαμε ξεκινήσει πιλοτικά από πέρσι σε 13 δήμους της χώρας, κι ήδη από φέτος θα το γενικεύαμε σε όλη την Επικράτεια. Το κατάργησαν κι αυτό. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Όποιος έχει κάτω από ένα εισόδημα, θα έρχεται το κράτος να του προσφέρει το υπόλοιπο για τους πιο φτωχούς. 13 δήμοι πιλοτικά το ξεκινήσαμε, το ξαναλέω. Θα πήγαινε σε όλη την Ελλάδα το μεγάλο επαναστατικό μέτρο. Και έρχονται σήμερα και το καταργούν.
 Προφανώς για να δώσουν-τη μόνη αύξηση που δώσανε-  που ήταν για το χαρτζιλίκι του κ. Φωτόπουλου…

            Σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάναμε επί δυόμιση χρόνια, να σηκώσουμε την Ελλάδα στα πόδια μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν ο πιο πολύτιμος συμπαραστάτης. Κι αυτό το αναγνωρίζει η τοπική κοινωνία παντού, από την μια άκρη της χώρας ως την άλλη. Και στις περσινές δημοτικές εκλογές, έδωσε στην παράταξή μας μεγάλη νίκη. Για πρώτη φορά πράγματι και συγχαίρω εδώ τους παρευρισκομένους, πρωταγωνιστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για πρώτη φορά κυριαρχεί η Νέα Δημοκρατία στην ΚΕΔΕ, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Χώρια που πήγαμε άριστα και στις Περιφερειακές εκλογές. Γιατί;
Γιατί θέλουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες να είναι πράγματι κοντά στις τοπικές κοινωνίες, όχι στα κόμματα. Κι αυτό οι τοπικές κοινωνίες το εκτίμησαν. Ενώ αντίθετα, από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε ελάχιστη επιρροή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, την ώρα που ήταν σε δημοσκοπική άνοδο. Γιατί; Γιατί απλούστατα οι τοπικές κοινωνίες δεν θέλουν κομματανθρώπους. Θέλουν τους πραγματικούς αυτοδιοικητικούς.       
Όμως εμείς δεν βλέπουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση μόνο σαν συμπαραστάτη της πολιτείας. Τη βλέπουμε και σαν πρωταγωνιστή της Ανάπτυξης όλης της χώρας.
Σε όλες τις χώρες που υπάρχει πραγματική μακροχρόνια ανάπτυξη, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Και με αυτά τα χρήματα που ελπίζω με το δικό μας νόμο να το κάνουν πράξη και μέσα από το ΕΣΠΑ να βγάλουν λεφτά και να δώσουν στους δήμους. Αυτά τα χρήματα που θα πάνε για τα μικροέργα σε κάθε περιοχή, έχουν το χαρακτηριστικό που λέμε εμείς οι Οικονομολόγοι, έχουν τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή. Δηλαδή δημιουργούν την πιο γρήγορη και την πιο έντονη Ανάπτυξη σε κάθε περιοχή. Γιατί δημιουργούν δορυφορικές επιχειρήσεις γύρω από κάθε τέτοιο μεγάλο έργο το οποίο γίνεται. Και τρέχει χρήμα και ο κόσμος αρχίζει και ανακουφίζεται. Ελπίζω να το κάνουν.
Γι’ αυτό είχαμε σχεδιάσει οι δήμοι να γίνουν ανεξάρτητοι, με τα δικά τους έσοδα, να προγραμματίζουν και να έχουν κίνητρα! Να κερδίζουν, ακόμα και για το περιβάλλον, παραγωγική ενίσχυση.
Και ο ΕΝΦΙΑ που βάλαμε, και που τόσο ακριβά πληρώσαμε, είχαμε προγραμματίσει, φέτος θα μειωνόταν 7%, για άλλα 3 χρόνια 7% κάθε χρόνο, θα έφτανε το μέσο όρο που έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες και στο τέλος θα αποδιδόταν ολόκληρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση! Όπου θα γινόταν πραγματικά ανταποδοτικός πλέον. Και θα μπορούσε να σχεδιάζει κανονικά πλέον ο κάθε δήμαρχος.
Η νέα Κυβέρνηση εντάξει υποσχέθηκε να τον καταργήσει! Και δεν τον καταργεί, ούτε φέτος ούτε του χρόνου. Δεν τον μειώνει, γιατί έχει να καλύψει τεράστιο δημοσιονομικό κενό που η ίδια δημιούργησε. Και δεν θα τον δώσει βέβαια, στους Δήμους. Ούτε πρόκειται να αυξήσει τα έσοδά. Το αντίθετο, όπως ξέρετε συνέβη.
Εμείς δώσαμε εξουσίες και προγραμματίζαμε για τους δικούς της  πόρους. Η Κυβέρνηση έβαλε τελικά χέρι και στα αποθεματικά των δήμων. Αυτό που σωστά ο Δήμαρχος είπε ότι ένας δήμος είναι το τελευταίο αποκούμπι του πολίτη, αυτό σημείωσε, και σε αυτό το αποκούμπι βάλανε χέρι. Και βάλανε χέρι με ποιο τρόπο δημοκρατικότατο; Με τις ΠΝΠ. Εκείνες τις οποίες κατήγγειλαν επί συγκυβέρνησης δικής μας ότι είναι δικτατορία, εκτροπή, «χούντα», κατάργηση της Βουλής και σήμερα με τα λεφτά αυτά έγιναν τα ιερά και τα όσια, αγιάσανε οι ΠΝΠ επί Τσίπρα.

Φίλες και φίλοι,
Δεν είπαν ψέματα μόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είπαν ψέματα παντού!
--Και στους συνταξιούχους. Τους έλεγαν ότι σχεδιάζαμε εμείς δήθεν να μειώσουμε τις κύριες συντάξεις. Κι αποκαλύφθηκε ότι κάτι τέτοιο ούτε καν συζητήθηκε. Κι αφού δεν έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν βρήκαμε τη χώρα στα ελλείμματα, δεν είχε κανένα λόγο να γίνει την ώρα που η Ελλάδα επέστρεφε στα πλεονάσματα! Αντίθετα, αυτοί τώρα παρέλαβαν τη χώρα σε πλεονάσματα, ξαναδημιουργούν ελλείμματα και τώρα συζητήθηκε πάντως και η μείωση των κύριων συντάξεων!
-- Και για τις επικουρικές πάλι ψέμα! Μιλάμε για  τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αν πάρετε κυρίες και κύριοι τον Προϋπολογισμό του 2015, που το έφτιαξε η περσινή κυβέρνηση έχει αύξηση για τις κύριες συντάξεις σε σχέση με το 2014. Και έχει μείωση για τις επικουρικές 4,4%. Γιατί; Γιατί είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα ακουμπούσε έναν ελάχιστο αριθμό προσωρινά επικουρικών, αλλά διασφάλιζε τη βιωσιμότητα των ταμείων. Δηλαδή ότι θα υπάρχουν συντάξεις και αύριο και του χρόνου, και θα πληρώνονται στην ώρα τους. Ότι δεν θα υπάρχει αυτό το εφιαλτικό, εβδομαδιαίο για να μην πω καθημερινό άγχος το οποίο έχουμε σήμερα αν θα πληρωθούν ή όχι οι συντάξεις.  Κι όσο προχωρούσε η ανάκαμψη θα ήταν τότε δυνατό στο ταμείο το επικουρικό να δώσει και την αύξηση.
Τώρα που πηγαίνουμε ξανά για την ύφεση, τώρα είναι που θα υπάρχει μεγαλύτερη μείωση των επικουρικών. Γιατί τα ταμεία δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Και τότε κάποιος θα πρέπει να τα χρηματοδοτήσει. Αλλά χρήματα άλλα δεν υπάρχουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
--Είπαν ψέματα και για το ΦΠΑ. Εμείς για να κλείσουμε την αξιολόγηση και να βγούμε οριστικά από τα Μνημόνια, δεν δεχθήκαμε καμία αλλαγή ούτε στα φάρμακα ούτε στα τρόφιμα, ούτε στην έκπτωση του ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Δεχθήκαμε μόνο να αυξηθεί προσωρινά το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%. Και τότε χάλασαν τον κόσμο. Και τώρα συζητούν να το πάνε στο 18%! Και θα αναγκαστούν να αυξήσουν και πολλές άλλες κατηγορίες και στο μέσο και στον κατώτατο συντελεστή.  Που τελικά θα επιβαρύνουν και τον ηλεκτρισμό και τους άλλους λογαριασμούς και ακόμα και τις τιμές στα σουπερμάρκετ…
Είπαν ότι δεν θα πάρουν υφεσιακά μέτρα. Σας ρωτώ από την προσωπική σας εμπειρία αυτή η ασφυξία ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά, αυτή η αγωνία που υπάρχει, αυτή η αρνητική ψυχολογία που υπάρχει, το ότι κανένας δεν επενδύει, το ότι όλοι περιμένουν, αυτή η αγωνία που κορυφώνεται, αυτή δεν είναι το χειρότερο υφεσιακό μέτρο;
--Και οι αυξήσεις σε τόσες κατηγορίες ΦΠΑ τι θα είναι; Και οι αυξήσεις στην έκτακτη εισφορά που εμείς είχαμε μειώσει, τι θα είναι; Και οι αυξήσεις στο φόρο πετρελαίου που εμείς είχαμε επίσης μειώσει, τι θα είναι;
 Επιστροφή στην ύφεση.                
--Έλεγαν, σας θυμίζω, ότι θα καταργήσουν τα μνημόνια «με ένα νόμο κι ένα άρθρο». Και βρέθηκαν να παρακαλούν σήμερα για νέο Μνημόνιο. Διότι ξανάβαλαν τη χώρα στα ελλείμματα. Θα το βαπτίσουν σίγουρα αλλιώς. Αλλά Μνημόνιο θα είναι, «προαπαιτούμενα» για να πάρει τα λεφτά θα έχει! Αυστηρή επιτήρηση θα έχει! Τρόικα θα έχει! Τους μάρανε η αλλαγή του ονόματος και τίποτα άλλο.
--Έλεγαν ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο. Κι ύστερα συνειδητοποίησαν ότι, αν πράγματι το χρέος δεν ήταν  βιώσιμο δεν θα μπορούσαν να πάρουν ποτέ από το ΔΝΤ χρήματα.  Και ούτε από τις διεθνείς αγορές.
Κι ύστερα ομολόγησαν έξω από την Ελλάδα – γιατί ακόμα μέσα στη χώρα δεν το έχουν παραδεχθεί – ότι το χρέος είναι βιώσιμο!
Γιατί το χρέος σαν αρρώστια, μόνη «γιατρειά» έχει την ανάπτυξη. Και εμείς φέραμε τη χώρα στην Ανάπτυξη. Είναι δική μας ιδεολογία η ανάπτυξη. Δική τους ιδεολογία – μην κάνετε λάθος - είναι το μεγάλο κράτος, με τους κομματικούς φίλους, που πάντα έχει ανάγκη από μεγάλους φόρους. Κι έχω παραδεχθεί το λάθος μας, για τους φόρους που αναγκαστικά βάλαμε, και που επαναλαμβάνω, δεν εξηγήσαμε όπως έπρεπε, πως ήταν προσωρινοί. Και ότι, όπως ξεκινήσαμε να τους μειώνουμε, θα το κάναμε και μετά. Ενώ φοβάμαι ότι τώρα θα υπάρχουν επικίνδυνες αυξήσεις.
Και δεν ζητούν πια εκείνο το πρώτο που ζητούσαν, «κούρεμα» καινούργιο του χρέους. Ζητούν αυτό που εμείς ήδη είχαμε εξασφαλίσει από το Νοέμβριο του 2012, δηλαδή ελάφρυνση χρέους με επέκταση των χαμηλών επιτοκίων και του χρόνου αποπληρωμής.
Αλλά αυτό προϋπέθετε να βγαίναμε από το Μνημόνιο. Κι εμείς, πράγματι,  βγάζαμε τη χώρα από το Μνημόνιο από τις αρχές της φετινής χρονιάς.
Ενώ αυτοί ξαναβάζουν τη χώρα στην ανάγκη των Μνημονίων.
            Θα μπορούσα να συνεχίζω για πολύ ώρα για αυτές τις ψεύτικες υποσχέσεις με τις οποίες κορόιδεψαν τον κόσμο. Δεν χρειάζεται. Πιστεύω ότι το καταλαβαίνουν καθημερινά και περισσότεροι…
Εκείνο που θέλω να θυμάστε όμως, γιατί είσαστε η γαλάζια, η όρθια, η δυνατή συνείδηση της Παράταξης και πρέπει να το θυμάστε, ότι αναλάβαμε το 2012 σε ένα χάος: με 9,5% έλλειμμα και 7,5% ύφεση. Ναι, αναγκαστήκαμε και πάρουμε σκληρά μέτρα, ναι κάναμε λάθη, και πώς να μην κάνεις όταν αναλαμβάνεις άλλωστε ένα τέτοιο χάος, αλλά τη χώρα τη σηκώσαμε στα πόδια της, την κρατήσαμε στο ευρώ, τη βγάλαμε στο ξέφωτο, τη βγάλαμε στα πλεονάσματα, τη βγάλαμε στην ανάπτυξη, και το σπουδαιότερο: σκοτώσαμε την αβεβαιότητα και την παράλυση που υπήρχε και που ξαναήρθε σήμερα.
Ποτέ δεν υπήρχε αγωνία στον κόσμο, αν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μήνα. Όπως ποτέ δεν διανοήθηκε κανείς να βάλει χέρι στα διαθέσιμα των δήμων ή ΔΕΚΟ.
Να το θυμάστε αυτό…

            Φίλες και φίλοι,  
            --Είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι με αυτά τα οποία ελέχθηκαν με «Θεσσαλονίκες» και τα λοιπά, θα σήμαιναν φοροεπιδρομές. Και θυμάστε τη μόνιμη απάντησή τους: Κινδυνολογεί ο Σαμαράς. Τώρα αρχίζει ο κόσμος να καταλαβαίνει, ποιος είπε την αλήθεια, δυσάρεστη πολλές φορές, ναι, πράγματι. Δυσάρεστη αλήθεια, αλλά η αλήθεια είναι η πραγματικότητα που θα συμβεί. Ποιος είπε και την αλήθεια και ποιος τον κορόιδεψε.
            --Είχαμε προειδοποιήσει ότι θα καταργήσουν όλες τις μεταρρυθμίσεις που εμείς είχαμε κάνει. Ότι στα Πανεπιστήμια θα επανέφεραν το άσυλο παρανομίας, το έκαναν. Ότι θα παρέδιδαν τη διοίκηση στους συνδικαλιστές, το έκαναν. Ότι θα έφερναν πίσω τους αιώνιους φοιτητές, το έκαναν. Ότι θα καταργούσαν την αξιολόγηση, που έχει, πλέον, εγκατασταθεί ως μόνιμο μέτρο και στην Αλβανία, στα πανεπιστήμια για τους καθηγητές και για τους δασκάλους, το έκαναν. Εμείς κινδυνολογούσαμε. Τώρα ο κόσμος ξέρει τη διαφορά αλήθειας και κοροϊδίας.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η μόνη στον κόσμο, που θεωρεί «στίγμα» - «ρετσινιά» την είπε σας θυμίζω - την αριστεία και καταργεί τα πρότυπα δημόσια σχολεία!
--Είχαμε προειδοποιήσει ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και ότι θα προκαλέσουν κύματα λαθρομεταναστών. Και σας θυμίζω ότι από τις πρώτες τους κινήσεις ήταν να πουν ότι αν έρθουν εδώ, για 6 μήνες έχουν δικαίωμα, με μία άδεια παραμονής να μείνουν στην Ελλάδα. Μα αν εσύ είσαι από αυτούς που θέλουν να πάνε προς την Ευρώπη και ο άλλος σου λέει ότι θα σου δώσει για 6 μήνες άδεια, δεν πρόκειται να έρθεις στην Ελλάδα; Ότι θα ανοίξουν τα κέντρα κράτησης. Ότι θα καταργήσουν τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Για ποιο λόγο; Σας ρωτώ. Και σας λέω εκ βαθέων: εγώ είχα αποφασίσει 3 κατηγορίες πρώτα θα πήγαιναν σε αυτές τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Και είχε ξεκινήσει. Οι βαρυποινίτες με κακουργηματικές, σκληρές πράξεις – οι «σκληροί» να το πω έτσι – οι τρομοκράτες και οι παιδόφιλοι. Και φτιάξαμε στο Δομοκό. Και έγιναν, όπως έχει όλος ο κόσμος, και να μου πουν από την Κίνα, τη Ρωσία, την Αμερική, την άλλη Ευρώπη, φυλακές υψίστης ασφαλείας. Και από τα πρώτα πράγματα που έκαναν, ήταν να τις καταργήσουν. Για ποιο λόγο; Πρέπει ο καθένας να σκεφτεί. Και πρέπει ο καθένας να ρωτήσει.
Μέχρι και το Σάββα Ξηρό θέλουν να βγάλουν έξω. Και προκαλούν τη διεθνή απομόνωση της χώρας. Προκαλούν την οργή ενός πανίσχυρου συμμάχου, των Αμερικανών. Και ρωτάω πάλι: Για ποιο λόγο; Θα σας πω μόνο για τον ίδιο λόγο που όταν ομιλητής, βουλευτής και έχουμε εδώ λαμπρούς συναδέλφους, της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρεται στη Βουλή από του βήματος του ρήτορος για οτιδήποτε που σχετίζεται με κουκουλοφόρους και οτιδήποτε που σχετίζεται με τον Ξηρό, για οτιδήποτε σχετίζεται με τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, για οτιδήποτε σχετίζεται με καταληψίες, για οτιδήποτε σχετίζεται με το παράνομο άσυλο που δίνεται σήμερα πάλι στα Πανεπιστήμια, δημιουργείται από κάτω χαμός και εκνευρισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μπορείς να τους πεις οτιδήποτε άλλο. Το μόνο που τους «τσούζει» για να το πω έτσι απλά, είναι αυτό. Να βρει, λοιπόν, ο κόσμος το λόγο.
Τι κάνουμε, λοιπόν, σε αυτή τη λαίλαπα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα;
Το πρώτο που κάνεις, είναι να αντιστέκεσαι. Αντιστέκεσαι. Φιλοευρωπαϊκή δύναμη είσαι. Αντιστέκεσαι. Έλληνας είσαι, αντιστέκεσαι. Σε όλα αυτά που είπαμε.
Σε όλα αυτά που είπαμε, η παράταξή μας έμεινε όρθια μετά από 2,5 δύσκολα χρόνια, που άλλαζαν όμως την πορεία της χώρας προς το καλό. Το ΠΑΣΟΚ σε δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης με λιτότητα και χωρίς τα αποτελέσματα που φέραμε εμείς, έχασε πάνω από 30 μονάδες! Εμείς στα δυόμιση χρόνια δύσκολων αποφάσεων, χάσαμε ελάχιστα 1,8%.
Στις εκλογές, ναι, χάσαμε αλλά κρατήσαμε σχεδόν το σύνολο της δύναμής μας. Κι είμαστε το πιο αξιόπιστο αντίβαρο απέναντι στη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Κάναμε πολλά για την Πατρίδα σε λίγο χρόνο. Ναι, κάναμε λάθη, το ξαναλέω. Και ναι πληρώνουμε πολιτικό κόστος. Αλλά σήμερα και γνωρίζουμε τα λάθη που κάναμε και γνωρίζουμε ακριβώς που πετύχαμε. Και από τα δυό γίνεται κανείς σοφότερος. Αυτή η γνώση και αυτή η εμπειρία είναι εφόδια πολύτιμα για την πορεία μας από δω κι πέρα. Ώστε με ενότητα και με αποφασιστικότητα να μπούμε πάλι στη πρωτοπορία των εξελίξεων. Και εδώ, σήμερα, η παρουσία σας εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, στην ακριτική Θράκη, μας εμψυχώνει, μας δυναμώνει, μας θωρακίζει, μας ατσαλώνει, τη θέλησή μας για αγώνα και για μαχητικότητα. Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει αυτή την κρίση την απίστευτη του ΣΥΡΙΖΑ.
Και θέλω σήμερα με τον πιο καθαρό τρόπο να σας το πω, εκείνο που είπα και στην Πάτρα και εκείνο που λέω κάθε φορά που μιλάω. Θέλω να το επαναλάβω ότι η Ελλάδα μπορεί να την ξεπεράσει την κρίση! Γιατί μπήκανε γερά θεμέλια τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια. Ό,τι και να ξεθεμελιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μας δεν βρίσκεται εκεί που ήταν το 2012.
Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση, αλλά με άλλη πολιτική.
Η Ελληνική οικονομία μπορεί να παραμείνει στην ανάπτυξη όπου την φέραμε, αλλά με άλλη πολιτική.
Μπορούμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας διεθνώς, αλλά με άλλη πολιτική. Και πρέπει να ξέρετε, εδώ που μιλάμε σαν οικογένεια και σαν αδέλφια. Το πιο δύσκολο από όλα είναι αυτό, η αξιοπιστία. Μίλαγες με οποιονδήποτε ηγέτη, υπουργό, οτιδήποτε, οιασδήποτε χώρας και το έβλεπες στα μάτια του να αναρωτιέται κατά πόσον εκείνα που του λες ότι θα μπορέσεις να κάνεις είναι αλήθεια ή είναι άλλος ένας που μας λέει τα ίδια παραμύθια. Και όταν αυτό έγινε σιγά – σιγά βεβαιότητα σε εκείνους, ότι παράγεις έργο, τότε άνοιξαν και οι δρόμοι για καλύτερες σχέσεις, για αξιόπιστες επαφές, για τη δυνατότητα να προχωρήσεις σε επενδύσεις κυρίως. Και άρχισαν και ερχόντουσαν εδώ πέρα δεκάδες επενδυτές, οι οποίοι σήμερα έχουν παγωμένα όλα τα επενδυτικά τους σχέδια, όπως τα συγκεκριμένα 6 που ανέφερα εδώ για την περιοχή που μας φιλοξενεί.
Χρειάζεται, λοιπόν, μεταρρυθμίσεις η χώρα, αλλά με ανακούφιση και με φορολογικές μειώσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει, δυστυχώς, πολιτική. Μόνο τους «πελάτες» του προσπαθεί να τακτοποιήσει. Μεταρρυθμίσεις σημαντικές που γίνανε τις καταστρέφει, φαίνεται ότι ετοιμάζει φορο-καταιγίδα.
Και κάθε πρωί ζούμε να σαλπίζουν τη ρήξη, να εξαγγέλλουν δημοψηφίσματα, ουσιαστικά με το δίλημμα μέσα ή έξω από το ευρώ. Το βράδυ μετά, να αλλάζουν το τροπάρι, να πανηγυρίζουν για τη συμφωνία που έρχεται! Το επόμενο πρωί να ανακαλύπτουν ότι η συμφωνία θα ήταν χειρότερη από εκείνοι που οι ίδιοι κατήγγελλαν και τορπίλισαν. Το άλλο βράδυ, ξανά στη ρήξη. Και την επόμενη μέρα, φτου κι από την αρχή…
Αυτό το μαρτύριο δεν το αντέχει πια ούτε η Ελληνική Οικονομία, ούτε η Ελληνική κοινωνία.
Είναι προφανές ότι δεν μπορούν. Ούτε όταν ανέλαβαν ήξεραν, ούτε τώρα καταλαβαίνουν. Ήλθαν με την υπόσχεση ότι θα φέρουν μια καλύτερη συμφωνία μέσα στο ευρώ. Και φέρνουν μια χειρότερη συμφωνία με νέο Μνημόνιο. Ή την απόλυτη καταστροφή που θα είναι αν κάνουμε τη ρήξη με το ευρώ.
Δεν τους σώζει ούτε δημοψήφισμα ούτε εκλογές. Απλά η χώρα θα βυθιστεί ακόμα πιο βαθιά και θα πολωθεί ακόμα πιο επικίνδυνα. Για να κληθεί μετά να πληρώσει ακόμα μεγαλύτερο λογαριασμό.
Δημοψήφισμα ή εκλογές σημαίνει ότι παραδέχονται μόνοι τους πια, πως είπαν ψέματα στον κόσμο, ότι του ζήτησαν εντολή να κάνουν πράγματα που δεν μπορούν ή που δεν γίνονται ή που είναι επικίνδυνα.
Άρα τι μένει; Να πουν την αλήθεια στον κόσμο! Και κυρίως να πουν την αλήθεια στους δικούς τους. Κι ύστερα, όλοι μαζί, να δούμε πως μπορούμε να σώσουμε τη χώρα και να διορθώσουμε τα σφάλματα που έγιναν. Γιατί, το ξαναλέω, η Ελλάδα μπορεί να σωθεί!

Συμφωνία πρέπει να υπάρξει το ταχύτερο. Βέβαια όχι φόρο-επιδρομές!
Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ιδεολογικά, από ιδεοληψία, διαλέγει το μεγάλο κράτος και όχι την ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν μπορεί δηλαδή επειδή αρνείται κάθε σύγχρονη φιλελεύθερη μεταρρύθμιση, να θέλει να επιβαρύνει την κοινωνία με φόρους! Που πια δεν τους χρειάζεται άλλο η χώρα, παρά μόνο για να χρηματοδοτεί το μεγάλο κράτος και την κομματική τους πελατεία. Εδώ δεν είναι αν θέλουμε, ή όχι συμφωνία. Ασφαλώς και θέλουμε. Αλλά, το θέμα είναι αν αυτή η συμφωνία θα ανοίξει και το δρόμο για να υπάρχει αναγκαία ανάπτυξη!
Θα τη δούμε, λοιπόν, όπως ορθά είπε ο Παπαμιμίκος, τη συμφωνία εάν κι όταν υπάρξει. Δεν κρίνουμε μόνο από διαρροές. Και προφανώς, ούτε λευκή επιταγή δίνουμε...
Χρειάζεται άλλη πολιτική. Κι αυτή μόνο η φιλοευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και όσοι τη στηρίζουν μπορούν να την εγγυηθούν.
Η συμφωνία με τους δανειστές θα έλθει, αν έλθει και τα όποια μέτρα θα ανακοινωθούν. Και τότε η κοινωνία θα δει τα αποκαλυπτήρια από τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις ψεύτικες ελπίδες. Και τότε θα δούμε ποιος δικαιώνεται.
Αλλά η μεγαλύτερη δικαίωσή μας είναι από δω και μπρός: να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια. Και να νικήσουμε το λαϊκισμό. Οριστικά!
Γιατί τώρα δοκιμάστηκαν και ξέρουν.
Εμείς θα συνεχίζουμε να βάζουμε την Ελλάδα πάνω απ’ όλα. Όπως είπα και προχθές στην ΚΕΔΕ, αυτή η πατρίδα είναι «δική μας», όλων. Δεν είναι κανενός άλλου. Δεν είναι «δική τους». Είναι ολωνών μας. Και είναι κυρίως των παιδιών μας. Και με όλες τις δυσκολίες και με όλες τις αναποδιές και με όλα τα εμπόδια, αυτή την πατρίδα πρέπει να την παραδώσουμε καλύτερη και ισχυρότερη στις επόμενες γενιές.
Και αυτό θα το κάνουμε όλοι μαζί. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και όποιοι άλλοι θέλουν, ξυπνήσουν και αποφασίσουν την ύστατη στιγμή να βοηθήσουν. Σε αυτήν την αληθινή, αναγκαία, εθνική πανστρατειά! Αλλά θα το κάνουμε με άλλη πολιτική. Με σαφή φιλοευρωπαϊκή και φιλελεύθερη κατεύθυνση. Χωρίς φορο-επιδρομές. Με σταθερή ανάπτυξη και σταδιακά αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών.
Για την Ελλάδα μας. Όχι για το κόμμα μας ή το κόμμα τους ή για τους προσωπικές του φιλοδοξίες ο καθένας.
Αλλά για να επιτύχει αυτή η εθνική πανστρατειά, χρειάζεται και η Νέα Δημοκρατία να είναι  όπως είναι σήμερα, όρθια και στην πρώτη γραμμή.
Γιατί, πράγματι, είναι η παράταξη που πάντα σώζει τη χώρα στα δύσκολα. Πάντα έβαζε τη χώρα σε δρόμους ανάπτυξης και προόδου. Η παράταξη αυτή θα κάνει κι άλλη μία φορά το καθήκον της στο ακέραιο.
Με τις δικές της ιδέες, με τις δικές της σημαίες, χωρίς να κρύβει το πρόσωπό της. Αλλά και με ανοικτή την αγκαλιά μας, για να χωρέσει όσους αληθινά θέλουν να σωθεί η πατρίδα. Όσους πιστεύουν στην Ελλάδα, στην Δημοκρατία, στην Ευρωπαϊκή προοπτική και στη ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.
Και σίγουρα, το «πρώτη φορά Αριστερά», θα είναι τότε μια θλιβερή ανάμνηση!  Και κανείς δεν θα θέλει να θυμάται, την «Αριστερά του Τίποτε»! 
Καλό αγώνα, καλή δύναμη και σας ευχαριστώ πραγματικά για αυτή τη συγκλονιστική παρουσία από την καρδιά μου.
Να είστε καλά.