Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Λιγότερα κανάλια ευνοούν τον ολοκληρωτισμό και τη διαπλοκή στην ενημέρωση


26/5/2015

Δελτίο Τύπου

Ο υπουργός επικρατείας κ. Νίκος Παππάς δήλωσε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση θα περιορίσει το πλήθος των αδειών στην τηλεοπτική αγορά επειδή η διαφημιστική αγορά έχει μικρύνει. Δηλαδή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να οδηγήσει στην ανεργία μερικές εκατοντάδες εργαζομένους ("τέκνα κατώτερου θεού"), του ιδιωτικού τομέα, υποτίθεται για να "προστατεύσει" κάποιους επιχειρηματίες τους οποίους θεωρεί ανίκανους να κρίνουν οι ίδιοι αν τους συμφέρει να επενδύσουν στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Σε μία δημοκρατία που λειτουργεί σωστά, το πλήθος των τηλεοπτικών αδειών πρέπει να περιορίζεται μόνο από τις τεχνικές δυνατότητες του συστήματος και την ικανότητα των σταθμών να ανταποκριθούν σε λογικές προδιαγραφές, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τους. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται ο πλουραλισμός και ο δημοκρατικός έλεγχος της εξουσίας. Οποιοδήποτε άλλο κριτήριο περιορισμού ευνοεί τη διαπλοκή. Μήπως αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης;

Επίσης, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου και την καταρχήν θετική επανέναρξη της καθημερινής ενημέρωσης (briefing), η κυβέρνηση δείχνει να ενοχλείται από την δημοσιογραφική κριτική και στοχοποιεί συχνότατα Μέσα και δημοσιογράφους που απλώς κάνουν τη δουλειά τους. Αντιλήψεις ολοκληρωτικής προέλευσης που επιβεβαιώνονται δυστυχώς από την προσπάθεια ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου που αναδύεται από αποφάσεις όπως ο περιορισμός του αριθμού των καναλιών. Κακά σημάδια για το μέλλον.