Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο: Τι συνεπάγεται μια πολιτική αυξήσεων – Ποιο το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η δημιουργία ενός νέου μισθολογίου στο Δημόσιο είναι το μοναδικό από τα συμφωνηθέντα που θα παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι το τέλος του έτους.
Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο συναρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών. Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου αλλά χωρίς περικοπές στην λεγόμενη «προσωπική διαφορά» ύψους έως και 2000 ευρώ μεικτά το μήνα, που λαμβάνουν περί τους 66.000 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών (σ.σ. πρόκειται κυρίως για εφοριακούς και τελωνειακούς που εισπράττουν μέρος των ειδικών επιδομάτων τους τα οποία καταργήθηκαν με το Ενιαίο Μισθολόγιο), περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους.
Σύμφωνα με κρατικά στοιχεία, οι δημόσιοι υπάλληλοι από την αρχή της κρίσης ήρθαν αντιμέτωποι με μειώσεις αποδοχών από 25% έως 38%. Αυτή η μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, πέρα από την οικονομική συμπίεση που υπέστησαν 600.000 άνθρωποι, αποδιοργάνωσε πλήρως τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με πολλαπλό αντίκτυπο. Υπολογίζεται ότι αν στο μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης 38% συνυπολογιστούν και φορολογικές επιβαρύνσεις συν τη δεδομένη αύξηση τιμών βασικών προϊόντων, οι δημόσιοι υπάλληλοι οδηγούν σε μια απώλεια εισοδήματος που υπερβαίνει το 50%. Αναλυτές εκτιμούν ότι εξαιτίας της παραγωγικής ιδιομορφίας της ελληνικής οικονομίας, αυτή η μείωση ζήτησης που επήλθε από τις περικοπές των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων τροφοδότησε έναν φαύλο κύκλο που οδήγησε σε μειώσεις εισοδημάτων και σε χιλιάδες απολύσεις και στον ιδιωτικό τομέα
Στα κεντρικά αιτήματα της ΑΔΕΔΥ παραμένει η κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου, με στόχο την αποκατάσταση μισθολογικών απωλειών των τελευταίων χρόνων, ενώ παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο διεκδικούν το «ξεπάγωμα» της μισθολογικής ωρίμανσης ως ένα πρώτο βήμα αποκατάστασης μισθολογικών αδικιών. Εκτιμάται ότι με αυτήν την επιλογή θα αποκατασταθούν απώλειες ύψους 30 εκατ. ευρώ στο σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τους ίδιους μελετητές, οι αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ακριβώς επειδή θα διατεθούν στην εσωτερική ζήτηση, μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση του ΑΕΠ σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ειδικά σε οικονομίες όπως η ελληνική. Τελικό αποτέλεσμα, θα είναι η δημιουργία ενός ανοδικού «σπιράλ», το οποίο, αφενός μεν, μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε ανάκαμψη, αφετέρου δε, να αυξήσει τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα.

aftodioikisi.gr