Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Τρίκαλα Κορινθίας: χίλια μονοπάτια!

Τρίκαλα Κορινθίας: χίλια μονοπάτια! 
Το να βρεθεί ο ταξιδιώτης στα Τρίκαλα Κορινθίας είναι πολύ εύκολο, μιας και απέχουν μόλις δύο ώρες από την Αθήνα. Η επικράτεια της Ζήρειας, όπου στέκονται τα πανέμορφα Τρίκαλα σε υψόμετρο 1000 μέτρων είναι μαγευτική. 
http://www.colourschalet.gr/wp-content/uploads/2007/05/518e61ba108e3.jpg
Τα μονοπάτια και οι διαδρομές και τα αξιοθέατα τόσα πολλά, που ο καθένας νιώθει την ανάγκη να επιστρέψει σύντομα για να απολαύσει ξανά την μοναδική αίσθηση της περιοχής!
Η επικράτεια των Αγίων
Στην περιοχή των Τρικάλων έδρασαν πολύ σπουδαίες προσωπικότητες, όπως οι περίφημη οικογένεια Νοταρά, που έχει μακραίωνη ιστορία και από το γενεαλογικό της δέντρο έχουν προκύψει, εκτός από σπουδαίους πολιτικούς και ανθρώπους των γραμμάτων, και σπουδαίοι εκκλησιαστικοί πατέρες, με γνωστότερο τον Άγιο Γεράσιμο, τον Άγιο των Φτωχών.
 Η επικράτεια των Τρικάλων, με τα τρία πανέμορφα χωριά έχει ένα πλήθος πολύ αξιόλογων εκκλησιών όπως του Αγίου Γερασίμου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Άνω Τρίκαλα, η παλιά Μονή Παναγιάς στα Μεσαία Τρίκαλα και η εκπληκτική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στα Κάτω Τρίκαλα με τις αγιογραφίες εξπρεσιονιστικού τύπου που πρέπει οπωσδήποτε να τις δει ο επισκέπτης. Μέσα στα χωριά ο ταξιδιώτης θα θαυμάσει και πάμπολλες πανέμορφες κρήνες, όπως του Καλογήρου, την Τραγανιστή, του Φλώκα, τα Μαχουμιά, το Σκουφάρι, τις Γούρνες. Αποτελούν μοναδικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και μαγεύουν με την τέχνη τους. Η Μονή του Αγίου Βλασίου, πολύ κοντά στα Τρίκαλα, είναι από τις ομορφότερες στην Ελλάδα. Η ίδρυσή της τοποθετείται στο 1400 μ.Χ και αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό κέντρο. Η αρχιτεκτονική της μορφή εντυπωσιάζει, καθώς θυμίζει καστρομονές της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και το τοπίο είναι μαγευτικό. Η μονή δεσπόζει μέσα σε ένα αιωνόβιο δάσος από καστανιές, πλατάνια και δρυς, τα νερά ρέουν άφθονα και κελαρυστά, ενώ η θέα στα χωριά της Ζήρειας, το Μάνα, το Παναρίτι και τα Στύλια είναι μοναδική.

Κορυφές, λαγκάδια και ποτάμια, κι ένα σπήλαιο για θεούς

Η Ζήρεια είναι το αρχαίο όρος της Κυλλήνης, τόπος γέννησης του θεού Ερμή.
Η Ψηλή Κορυφή του όρους έχει υψόμετρο 2.374 μέτρα ενώ συνολικά το βουνό έχει πέντε εκπληκτικά όμορφες κορυφές. Ανάμεσα στην Μικρή και την Μεγάλη Ζήρεια απλώνεται η εκπληκτική κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, αγαπημένος τόπος των πεζοπόρων και των ορειβατών. Ένα τεράστιο δίκτυο μονοπατιών διασχίζει την κοιλάδα που λόγω της ομορφιάς και της ποικιλίας της πανίδας και της χλωρίδας είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000. στην έξοδό της ρέει ο ποταμός Σύθας που φτάνει έως το Ξυλόκαστρο, στα παράλια της Κορινθίας. Το σπήλαιο του Ερμή βρίσκεται στο οροπέδιο της Φλαμπουρίτσας στα 1700 μέτρα υψόμετρο. Είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση και αποτελεί πόλο έλξης λόγω του εκπληκτικού φυσικού του διάκοσμου από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Είναι ένα ονειρικό στολίδι της γης, πραγματικά πολύ κατάλληλο για γενέθλιος τόπος ενός τόσο χαριτωμένου θεού όπως ο Ερμής…
Η λίμνη του βουνού
http://www.taverna-artemis.gr/images/ziria2.jpgΠολύ κοντά στα Τρίκαλα ο επισκέπτης θα ανακαλύψει μια εκπληκτική ορεινή λίμνη, την Λίμνη Δασίου. Είναι ένας υγρός παράδεισος και στις όχθες της ζουν πολλά σπάνια είδη ζώων και πουλιών και γι’ αυτό είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. τριγύρω της υπάρχουν πάμπολλα έλατα και σπάνια, πανέμορφα αγριολούλουδα. Η Λίμνη Δασίου είναι μια από τις πλέον ορεινές Λίμνες που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο και αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ορειβατών και όσων ασχολούνται με ποδήλατο βουνού.

Χρήσιμες Πληροφορίες
ΚΤΕΛ Κορινθίας, οδός Δημοκρατίας, Κόρινθος 201 00 τηλέφωνο 2741 075411