Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

CNN: Ο Andreas Lubitz δεν είχε περάσει από ψυχολογικά τεστ - Είχε διακόψει την εκπαίδευσή του για έξι χρόνια – Έριξε εσκεμμένα το Airbus στις Άλπεις!

CNN: Ο Andreas Lubitz δεν είχε περάσει από ψυχολογικά τεστ - Είχε διακόψει την εκπαίδευσή του για έξι χρόνια – Έριξε εσκεμμένα το Airbus στις Άλπεις! Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την αεροπορική τραγωδία τις Άλπεις, όπου την περασμένη Τρίτη συνετρίβη Airbus A320 της Germanwings με τραγικό απολογισμό 150 νεκρούς.
 Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πως ο συγκυβερνήτης Andreas Lubitz, ένας 28χρονος Γερμανός πιλότος, είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για την πολύνεκρη τραγωδία.
 Είναι εκείνος που έκλεισε εκτός πιλοτηρίου τον κυβερνήτη κι εκείνος που πάτησε το κουμπί καθόδου, οδηγώντας το αεροπλάνο και 149 αθώους στον θάνατο. Και όλα αυτά τα έκανε απόλυτα ψύχραιμος και ήρεμος!

Τρομοκράτης ή αυτόχειρας; Κανείς δεν ξέρει ακόμα, κανένα σενάριο από τα δυο δεν έχει αποκλειστεί. Το μόνο που ξέρουν οι γαλλικές αρχές και το ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρίς Ρομπέν είναι πως ο συγκυβερνήτης εσκεμμένα έριξε το αεροπλάνο στις Άλπεις.

Είχε μόλις 630 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του. Έμεινε μόνος στο πιλοτήριο όταν ο κυβερνήτης του αεροπλάνου, ο Πάτρικ Σ., πατέρας δυο παιδιών με 10ετή πείρα, βγήκε για να πάει τουαλέτα, κάτι που προβλέπεται από τον κανονισμό.

Όταν ο κυβερνήτης επέστρεψε, ειδοποίησε τον συγκυβερνήτη να του ανοίξει την πόρτα αλλά δεν πήρε απάντηση. Ο καταγραφέας πτήσης αποκάλυψε όλα συνέβησαν στο μοιραίο αεροπλάνο μισή ώρα πριν το τραγικό τέλος.

Τα πρώτα 20 λεπτά οι δυο πιλότοι συζητούν κανονικά και χωρίς να υπάρχει ένδειξη πως κάτι συμβαίνει. Μέχρι που ακούγεται ο πιλότος να τραβάει την καρέκλα του, να ανοίξει την πόρτα και να αφήνει για λίγο τον έλεγχο του αεροσκάφους στον συγκυβερνήτη του.
Εκείνος, ο Αντρέας Λούμπιτς από το Μονταμπάου της Ρηνανίας, αμέσως βάζει το σύστημα σε διαδικασία προσγείωσης. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτόματα» είπε ο Γάλλος εισαγγελέας. Αλλά οι αποκαλύψεις του δεν είχαν τελειώσει εκεί.

Ο Lubitz παραμένει ήρεμος. Όταν ο κυβερνήτης γυρνά και ζητά να του ανοίξει την πόρτα για να μπει στο κοκπιτ, δεν παίρνει καμία απάντηση. Στα 10 λεπτά που μεσολάβησαν από τη στιγμή που ο κυβερνήτης βγήκε από το πιλοτήριο μέχρι και τη συντριβή, ο 28χρονος δεν μίλησε. Με κανέναν. Ούτε με τον πύργο ελέγχου ούτε με τον κυβερνήτη.

Ο Ρομπέν περιέγραψε πως σύμφωνα με όσα ακούστηκαν από τον καταγραφέα πτήσης, ο 28χρονος ήταν απόλυτα ήρεμος. Ανέπνεε κανονικά και έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο στις γαλλικές Άλπεις. Είχε πατήσει το κουμπί καθόδου και το αεροπλάνο έπεφτε 1000 μέτρα το λεπτό!

Μέχρι τη στιγμή της συντριβής, ο συγκυβερνήτης ήταν ζωντανός. «Μπορούσαμε να ακούσουμε την αναπνοή του», είπε ο Ρομπέν. Όπως τόνισε ο 28χρονος δεν ήταν σε καμία λίστα τρομοκρατών. Όμως το σενάριο της τρομοκρατίας δεν αποκλείεται. Ούτε και το σενάριο της αυτοκτονίας αν και ο Γάλλος εισαγγελέας δεν θέλησε καν να αναφέρει τη λέξη!
Η εκτίμηση της γαλλικής εισαγγελίας φαίνεται πως υιοθετείται και από τον Γερμανό υπουργό Μεταφορών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ. "Η εκτίμηση των Γάλλων εισαγγελέων ότι το αεροπλάνο οδηγήθηκε εσκεμμένα σε κάθοδο είναι αληθοφανής σύμφωνα και με τους δικούς μας εμπειρογνώμονες", δήλωσε και επιβεβαίωσε πως ο κυβερνήτης εμποδίστηκε να μπει στο πιλοτήριο.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε από την πλευρά του πως, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Airbus δεν είχε σχέση με την τρομοκρατία. "Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή και αφού συγκρίναμε τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δεν είχε κάποιο τρομοκρατικό υπόβαθρο", δήλωσε ο ντε Μεζιέρ.
Όμως οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lufthansa, ο Lubitz δεν είχε περάσει από ψυχολογικά τεστ, μόνο από ιατρικά, όπως συμβαίνει όμως με όλους τους πιλότους της εταιρίας.
Αδιευκρίνιστο επίσης παραμένει το γιατί ο 28χρονος πιλότος είχε διακόψει για σχεδόν έξι χρόνια την εκπαίδευσή του.

Ο Lubitz είχε προσληφθεί στη Germanwings τον Σεπτέμβριο του 2013, απευθείας από τη σχολή και με μόλις 630 ώρες πτήσης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κολωνία, ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, αφού δήλωσε πως όλοι στην εταιρία έχουν μείνει άφωνοι με την ενέργεια του Lubitz. "Αν κάποιος παρασύρει στο θάνατο 149 ανθρώπους δεν είναι αυτοκτονία, είναι μια άλλη λέξη", είπε. Αλλά επέμεινε πως έχει εμπιστοσύνη στον τρόπο που επιλέξει η εταιρία τους πιλότους της.