Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Συντριβή Airbus: Ολάντ, Μέρκελ και Ραχόι στο σημείο της τραγωδίας


Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έφτασαν μαζί με ελικόπτερο στην απομακρυσμένη περιοχή των γαλλικών Άλπεων, όπου την Τρίτη συνετρίβη το Airbus A320 της εταιρείας Germanwings. 
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τους συνάντησε στο χωριό Σεν-λεζ-Αλπ, όπου οι Γάλλοι ερευνητές έχουν στήσει το αρχηγείο τους, κοντά στο σημείο της συντριβής.
 


Οι τρεις ηγέτες ευχαρίστησαν τα σωστικά συνεργεία και αναμένεται να συναντηθούν με τις οικογένειες των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, τα αίτια της οποίας παραμένουν ακόμη άγνωστα. Η έρευνα για την ακόμη ανεξήγητη συντριβή ενός Airbus A320 της εταιρείας Germanwings, στην οποία βρήκαν τον θάνατο 150 άνθρωποι, συνεχίστηκε με την εξέταση του ενός από τα μαύρα κουτιά του επιβατικού αεροσκάφους, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τον τόπο της καταστροφής, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν την τραγωδία.

Πολλές οικογένειες θυμάτων αναμένεται να φθάσουν σήμερα Πέμπτη στο νότιο τμήμα των γαλλικών Άλπεων, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος το πρωί της Τρίτης, σε μια ορεινή, δυσπρόσιτη ζώνη, ενώ πραγματοποιούσε πτήση από τη Βαρκελόνη της Ισπανίας στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, το “περίβλημα” του δεύτερου μαύρου κουτιού του Αίρμπας της γερμανικής εταιρείας χαμηλού κόστους “βρέθηκε”, αλλά “όχι το ίδιο το μαύρο κουτί”, που περιέχει διάφορα δεδομένα της πτήσης που κατέγραφαν τα συστήματα του αεροπλάνου.

Το πρώτο μαύρο κουτί, που βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση, ανακαλύφθηκε χθες Τρίτη. Επρόκειτο για το CVR, τον αυτόματο καταγραφέα συνομιλιών πιλοτηρίου. Οι ερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων της Γαλλίας ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι ανέκτησαν ένα “αξιοποιήσιμο απόσπασμα των ηχητικών δεδομένων” που περιέχει, τονίζοντας ότι ακόμη δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα συμπέρασμα για τα αίτια του δυστυχήματος.
Ο πρόεδρος Ολάντ πήρε μια αίσθηση της φρίκη της καταστροφής, της χειρότερης αεροπορικής τραγωδίας στη Γαλλία τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια, πετώντας με ελικόπτερο πάνω από το σημείο όπου συνετρίβη το Αίρμπας μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες, εμφανώς ταραγμένοι, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σε δηλώσεις τους στο Σεν Λεζ Αλπ, κοντά στον τόπο του δυστυχήματος, απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα.

Συνομίλησαν με γιατρούς, πυροσβέστες και στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην έρευνα για τις σορούς των θυμάτων, και κατόπιν σε ένα μικρό παρεκκλήσι που χρησιμοποιείται για κηδείες μια από τις οικογένειες των θυμάτων.  Ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε να “χυθεί άπλετο φως” στις συνθήκες του δράματος. “Είναι παρήγορο το ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες βρισκόμαστε κοντά και συνδεόμαστε από φιλία”, είπε η καγκελάριος Μέρκελ.

“Εργαζόμαστε μαζί και ερευνούμε μαζί, όπως πρέπει να συμβαίνει στην περίπτωση των Ευρωπαίων αλλά πάνω απ' όλα και πριν απ' όλα όταν πρόκειται για ανθρώπινα όντα”, ανέφερε ο Μαριάνο Ραχόι.

Σύμφωνα με τη Lufthansa, την μητρική εταιρεία της Germanwings, “το αεροσκάφος ήταν από τεχνικής άποψης άψογο και οι δύο πιλότοι πεπειραμένοι”. Το πλήρωμα δεν έστειλε κανένα μήνυμα κινδύνου κατά τη διάρκεια της μοιραίας ταχείας καθόδου του αεροσκάφους που διήρκεσε οκτώ λεπτά, σύμφωνα με την Germanwings.

“Δεν έχει αποκλειστεί καμιά υπόθεση” ακόμη, ούτε αυτή της έκρηξης εν πτήσει, είχε επαναλάβει νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, αλλά για τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ η υπόθεση ότι η συντριβή οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια δεν μοιάζει βάσιμη.

Η αναγνώριση των θυμάτων θα πάρει “ημέρες και εβδομάδες”, προειδοποίησε η γαλλική δικαιοσύνη, ενώ η Interpol ανακοίνωσε ότι αποστέλλει μια ομάδα ειδικών στον τόπο όπου έχουν μεταφερθεί οι σοροί τους.
Η Λουφτχάνσα ανακοίνωσε ότι θα γίνουν δύο ειδικές πτήσεις για τους συγγενείς των θυμάτων από το Ντίσελντορφ και τη Βαρκελόνη με προορισμό τη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία. Δύο λεωφορεία από την Ισπανία αναμένεται να φθάσουν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε μήνυμά του που ανέβηκε στον ιστότοπο YouTube, ο επικεφαλής του ομίλου Lufthansa Κάρστεν Σπορ δήλωσε ότι η ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών δεν είναι δεδομένη.

«Η επίσκεψη στο σημείο της συντριβής, μια σοκαριστική στιγμή, με έκανε να κατανοήσω κάτι που όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά: η ασφάλεια των αεροπορικών μεταφορών δεν είναι δεδομένη», υπογράμμισε ο Σπορ.

«Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να εργαζόμαστε σκληρά κάθε ημέρα και κάθε νύχτα. Είναι υπόσχεσή μου και υπόσχεση των 120.000 ανθρώπων που εργάζονται στη Lufthansa σε όλο τον κόσμο ότι αυτή η προτεραιότητα θα εξακολουθήσει να είναι βασικός μας στόχος», πρόσθεσε.

Ο Σπορ επισκέφθηκε την Τρίτη το σημείο της αεροπορικής τραγωδίας, ενώ σήμερα θα μεταβεί στο Ντίσελντορφ και τη Βαρκελώνη για να μιλήσει με τις οικογένειες και τους συγγενείς των επιβαινόντων στο Airbus.
e-typos.com