Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ο Τσίπρας περιγράφει το νέο Δημόσιο – Τι είπε στον ΟΟΣΑ για διορισμούς, αξιολόγηση, κινητικότητα & αποτελεσματικότητα

Στην παραδοχή ότι «η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα είναι πιο δύσκολο εγχείρημα» προχώρησε μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΟΟΣΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Περιγράφοντας τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η κυβέρνηση του στο Δημόσιο ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει, με τον εξορθολογισμό της ίδιας της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «έχουμε ήδη μειώσει τον αριθμό των Υπουργείων».
Όσον αφορά το τι θα κάνει από εδώ και στο εξής ο έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για την προώθηση μηχανισμών και δίκαιων διαδικασιών που θα οδηγούν σε:

-καλύτερους διορισμούς,
-αξιολογήσεις
-μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα.
Παράλληλα, όπως είπε, η κυβέρνησή του θα επιχειρήσει «τη δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών στοχεύοντας τις δημοσιονομικές διαδικασίες, την αναδιάρθρωση της διαχείρισης, και την ανακατανομή των πόρων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά».
Αναφορικά με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός εστίασε στα μέτρα κατά τη διαφθοράς και της φοροδιαφυγής ενώ ανέλυσε και τέσσερις τομείς στους οποίους θέλει να επεκτείνει την ατζέντα:
* Πράσινη Ανάπτυξη:
* Κοινωνική Οικονομία
* Νέα Δικτυακά Συστήματα
* Επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters)

Το πλήρες κείμενο της αναφοράς του Α. Τσίπρα στο Δημόσιο κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΟΣΑ είναι το  εξής:
«Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα είναι πιο δύσκολο εγχείρημα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει, με τον εξορθολογισμό της ίδιας της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, έχουμε ήδη μειώσει τον αριθμό των Υπουργείων.
Θα προωθήσουμε μηχανισμούς για καλύτερους διορισμούς, αξιολογήσεις και καθιέρωση δίκαιων διαδικασιών για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων στο πλαίσιο του δημόσιου τομέα.
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κεντρικών και τοπικών κυβερνητικών υπηρεσιών στοχεύοντας τις δημοσιονομικές διαδικασίες, την αναδιάρθρωση της διαχείρισης, και την ανακατανομή των πόρων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά.»

aftodioikisi.gr