Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Τι απαντά ο Γιάννης Πανούσης όσα υποστηρίζουν οι συνοριοφύλακες είναι αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών;

Άμεση ήταν του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην σκληρή ανακοίνωση των συνοριοφυλάκων. Στην ανακοίνωση το υπουργείο αναρωτιέται εάν όλα όσα υποστηρίζουν οι συνοριοφύλακες είναι αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών;

Και συνεχίζει η ανακοίνωση πως τα όσα λέγονται για τα κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας. Ωστόσο, σε αυτή την ανακοίνωση δεν δίνεται καμία απάντηση ούτε για το ποιό θα είναι το καθεστώς για τους μετανάστες στα κέντρα κράτησης και πώς θα αφήνονται ελεύθεροι ούτε για το πως θα χειριστεί η κυβέρνηση το θέμα των συνόρων.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ήρθε και η απάντηση του Μαξίμου που κάνει λόγο για κακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση από τον κ. Σαμαρά, ενώ αφήνει αιχμές και για μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας "σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένα συστήματα που διακινούν την είδηση ότι η κυβέρνηση ανοίγει αύριο όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών! Και σαν έτοιμη από καιρό η μονταζιέρα της Συγγρού διέσπειρε την υποτιθέμενη «αποκάλυψη» προσπαθώντας να πείσει ότι η χώρα κινδυνεύει".



Το Μαξίμου κατηγορεί για ανευθυνότητα τον κ. Σαμαρά υπογραμμίζοντας πως "θα περιμέναμε, όμως, πριν υιοθετηθεί η είδηση να διασταυρωθεί –απ’ όλους" και καλεί να σταματήσουν τα επικίνδυνα παιχνίδια που "ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία".

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον νόμο 3907 του 2011 με κυβέρνηση τον Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο νόμο έχει ενσωματωθεί και η κοινοτική οδηγία 105. Αυτός ο νόμος στην ουσία προβλέπει τγη διαδικασία περί υποδοχής των παράνομων μεταναστών, τον οποίο νόμο εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά όχι στην ήπια μορφή του. Η κυβέρνηση πλέον όπως όλα δείχνουν ακόμα κι αν αυτό δεν λέγεται ξεκάθαρα, έχει αποφασίσει να εφαρμόσει τον ίδιο νόμο, αλλά στην ήπια μορφή του που προβλέπει τη μη σύλληψη και κράτηση των παράνομων μεταναστών, τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέραμε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην συλλαμβάνονται οι παράνομοι μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, όταν εντοπίζονται, θα ακολουθείται κανονικά η διαδικασία αποτυπωμάτων, φωτογραφιών και στοιχείων και θα τους δίνεται ένα χαρτί με το οποίο θα μπορούν να μετακινηθούν μέσα στα στενά πλαίσια του νομού όπου έχουν συλληφθεί.

Θα έχουν εν συνεχεία 30 ημέρες περιθώριο να βγουν από τη χώρα κι αν συλληφθούν εκ νέου, τότε θα τους δίνεται εξάμηνη παράταση και μετά από αυτό το διάστημα θα ακολουθείται η διαδικασία της απέλασης.
Αναφορικά με τα κέντρα κράτησης, οι παράνομοι μετανάστες θα αφεθούν ελεύθεροι και πούλμαν θα τους μεταφέρουν στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, δεν θα αφήνονται ελεύθεροι χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις, εκτός εάν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες, γυναίκες, παιδιά και άρρωστους ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, για να αφεθεί ένας μετανάστης ελεύθερος ακόμα κι αν είναι παράνομος, θα πρέπει να έχει κάνει αίτηση για παροχή ασύλου. Επιπλέον θα πρέπει να βρίσκεται στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης μέχρι έξι μήνες και φυσικά να μην έχει απασχολήσει ποινικά την αστυνομία. Αφού πληροί αυτές τις προϋποθέσεις τότε ο μετανάστης θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσει τόπο κατοικίας και αφού αυτό το μέρος ελεγχθεί από την αστυνομία, τότε και μόνο θα αφήνεται ελεύθερος.

Μάλιστα, όσοι αφήνονται ελεύθεροι θα πρέπει είτε μία φορά την εβδομάδα είτε δύο φορές το μήνα να δίνουν το παρών στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των μεταναστών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, καθώς ο κυβερνητικός εταίρος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν διαμηνύσει από την αρχή το θέμα των μεταναστών αποτελεί για εκείνους κόκκινη γ