Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ : ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ


Ένας μήνας

Στις πρώτες  μέρες της κυβέρνησης του Σύριζα και χωρίς καλά  καλά να έχει κλείσει ένας μήνας, οι εξελίξεις απαιτούν, σχεδόν επιβάλλουν μια πρώτη αποτίμηση.
Η διαπραγματευτική ομάδα του Σύριζα, με πρώτους  τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο και σε ένα εντελώς εχθρικό περιβάλλον μέσα αλλά και έξω απ’ την χώρα, να θέσει ένα νέο πλαίσιο συζητήσεων, να αλλάξει τους όρους αλλά και την ορολογία, να αφυπνίσει τα όποια προοδευτικά αντανακλαστικά παραμένουν ζωντανά στην νεοφιλελεύθερη Ευρώπη, να τοποθετήσει σε πρωταρχική θέση και σε κοινή θέα το ελληνικό πρόβλημα, να κοσμήσει την απαστράπτουσα βιτρίνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ελληνική τραγωδία.

Η Ελληνική κυβέρνηση παραμένοντας σταθερή στις προεκλογικές της υποσχέσεις και τηρώντας το κοινωνικό συμβόλαιο που σύναψε με τον Ελληνικό λαό, ξεδίπλωσε την στρατηγική της για την αποδόμηση της λιτότητας και τη σταδιακή αποκατάσταση των κοινωνικών σχέσεων και των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών.
Το πρώτο βήμα σε μια διαπραγματευτική διελκυνστίδα τέτοιου μεγέθους είναι η εξεύρεση συμμάχων. Το πρώτο βήμα είναι και το πιο δύσκολο. Το να βρεί κάποιος συμμάχους στη φοβισμένη και αποπροσανατολισμένη Ευρώπη είναι σαν να ψάχνει νερό στην έρημο. Και όμως δεν πεθάναμε απ’ τη δίψα.
Απ’ τις μεγάλες χώρες που έλαβαν θέση στην διαπραγμάτευση, η Ιταλία και η Γαλλία μπορούν να θεωρηθούν σύμμαχοι, η Ισπανία περιμένει την δική της μεγάλη αλλαγή που δεν θα αργήσει να έρθει, ενώ και στη Γερμανία μπορούμε να ελπίζουμε ότι η μικρή ρωγμή που δημιουργήθηκε και που δείχνει να απομονώνει ακραίες δεξιές φωνές, όπως του Γερμανού υπουργού οικονομικών, αλλά και του κίτρινου τύπου όπως της  Bild, μπορεί να μετατραπεί σε ρήγμα.
Το δεύτερο βήμα είναι να φωνάξεις το πρόβλημα.  Να κάνεις αισθητή την παρουσία σου. Και αυτό το βήμα ήταν δύσκολο. Κι εδώ η Ευρώπη θύμιζε τον κουφό που του βαράνε την πόρτα. Επί χρόνια οι Ελληνικές κυβερνήσεις σέρνονταν στην Ευρώπη ικετεύοντας για δάνεια. Αυτομαστιγόμενες, περιέφεραν στην καμπούρα τους αλλά και στην δική μας το success τους story, την ίδια στιγμή που ο Ελληνικός λαός στέναζε κάτω από την μπότα της λιτότητας.
Και όμως ο κουφός άκουσε.
Κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξη του προβλήματος. Και ναι, τσακωνόμαστε με τους εταίρους. Και ναι, διαφωνούμε για τη λύση, αλλά η συζήτηση ξανάρχισε επί της ουσίας κι όλες οι πιθανότητες είναι τώρα πια ορατές πάνω στο τραπέζι, έτοιμες προς αξιοπρεπή διαπραγμάτευση, διαθέσιμες και όχι επαπειλούμενες από φόβο, απραξία και δουλικότητα.
Νικήσαμε; Όχι ακόμα. Όμως δεν χάσαμε κι είναι κι αυτό μια μικρή νίκη. Παραμένουμε ζωντανοί σε πείσμα των αντιπάλων στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.
Δεν κλείσανε οι τράπεζες, δε μας πετάξαν έξω απ’ την Ευρώπη, κανείς δεν γέλασε μαζί μας όταν μιλήσαμε ελληνικά, μια γλώσσα ξεχασμένη, σχεδόν υποβαθμισμένη, τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.
Σε πείσμα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και των αριστερών μας «φίλων»  που μας ασκούν κριτική με τρόπο που δεν ασκήσανε ποτέ τα προηγούμενα χρόνια της συγκυβέρνησης, καταργούμε το μνημόνιο και προχωρούμε στο τρίτο βήμα, κάνοντας τις υποσχέσεις πράξη, το πρόγραμμά μας πραγματικότητα. Με τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουμε τα πέντε πρώτα μας νομοθετήματα.
Δωρεάν ρεύμα για 300.000 νοικοκυριά, πρόγραμμα στέγασης για 30.000 διακαιούχους, νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, άρση των ποινικών συνεπειών για χρέη στο δημόσιο ύψους έως 50.000 ευρώ, επαναλειτουργία της ΕΡΤ καθώς και  προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών, ώστε να μην γίνει βορά στις τράπεζες  και στα ξένα funds και να αποφύγουμε να δούμε στη χώρα μας, ντροπιαστικές εικόνες όπως αυτές στην Ισπανία όπου ανθρώπους τους πετούν από τα σπίτια τους πάνοπλοι αστυνομικοί.
Και κερδίσαμε χρόνο. Πολύτιμο χρόνο. Χρόνο απαραίτητο για να μπορέσουμε να ανασάνουμε σ’ ένα ασφυκτικά πνιγηρό πλαίσιο, εμείς οι στερημένοι χρόνια τώρα από το οξυγόνο. Και τα χνώτα μας μυρίζουνε ελπίδα και οι ανάσες μας θα γίνονται ολοένα πιο βαθιές. Και θα είναι ανακούφισης κι όχι φόβου οι ανάσες μας, θα είναι πνοές της λευτεριάς.
Φυσικά θεωρούμε αυτονόητη την στήριξη του κυβερνητικού έργου και των Κορίνθιων βουλευτών και  καλούμε τους πολίτες της Κορίνθου, τις ζωντανές συλλογικότητες και τις φίλιες δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, να συνεργαστούν μαζί μας για την επίλυση των προβλημάτων του Κορινθιακού λαού. Τα γραφεία μας είναι ανοικτά και τα μέλη μας κυκλοφορούν στην πόλη με το κεφάλι ψηλά.
Ένας μήνας, μα τι μήνας και μοναχά ο πρώτος.


Υγ. Φυσικά και υπάρχουν διαφορετικές φωνές, διαφορετικές απόψεις. Αυτό είναι θεμιτό και παραγωγικό. Ο πλουραλισμός των απόψεων, αποτελεί βασικό συστατικό του Συριζα. Αυτού του Σύριζα. Του Συριζα που ο ελληνικός λαος εμπιστεύτηκε  για να κυβερνήσει και να  αποκαταστήσει, όλα όσα είχαν κλέψει, δεκαετίες τώρα, οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αν πάψει να υπάρχει το στοιχείο της διαφορετικότητας,  θα πάψει να υπάρχει και ο Σύριζα όπως τον ξέρουμε. Και τότε το αποτέλεσμα θα είναι πια ολοφάνερο... ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ.

Οργάνωση Μελών Κορίνθου

sfedona.gr