Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Η επικίνδυνη ιδιοτέλεια του «εξωτερικού εχθρού»

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Δεν υπάρχει τίποτε πιο ιδιοτελές σε προσωπικό επίπεδο και επικίνδυνο σε πολιτικό, από το να βγάζεις κάθε φορά το χέρι του Τιραμόλα και να δείχνεις τον επόμενο υπεύθυνο.
Και ενώ μέχρι τώρα, το χέρι (του Τιραμόλα) έδειχνε μόνιμα στη Γερμανία και γενικά στο… «άξονα του Κακού», τώρα, το χέρι έκανε μια κάμψη (γι’ αυτό άλλωστε είναι τόσο μακρύ) και είναι λίγος καιρός που δείχνει προς τον Νότο – με τον οποίο υποτίθεται ότι θα συμμαχούσαμε για να… νικήσουμε τη Μέρκελ και να… αλλάξουμε την Ευρώπη! 
Έτσι, ο κ. Τσίπρας, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την αποτυχία του να βάλει το Eurogroup να χορέψει πεντοζάλη, στράφηκε, στις αλλεπάλληλες ομιλίες του ενώπιον των κομματικών του οργάνων, κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, λέγοντας από βήματος ότι δημιούργησαν δικό τους άξονα (είναι γνωστή η αρνητική σημειολογία της λέξης) για να βλάψουν την Ελλάδα!

Όπως ήταν φυσικό, αυτό προκάλεσε την οργή των δύο μεσογειακών χωρών, που επίσης έχουν υποστεί πολλά δεινά.
Την επομένη των δηλώσεων Τσίπρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ζήτησε την 1η Μαρτίου από τον κ. Τσίπρα να επιδείξει «σοβαρότητα» και να μην χρησιμοποιεί την Ισπανία και την Πορτογαλία ως αποδιοπομπαίους τράγους.
«Εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για την απογοήτευση που έχει προκαλέσει η ριζοσπαστική αριστερά της Ελλάδας, καθώς υπόσχεται στους Έλληνες αυτά που γνωρίζει ότι δε μπορεί να τηρήσει» δήλωσε ο κ. Ραχόι από την Ανδαλουσία. Και πρόσθεσε: 
«Χθες το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς αποφάσισε ότι το φταίξιμο για τα προβλήματα της Ελλάδας πέφτει στις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Το να αναζητά κανείς έναν εχθρό στο εξωτερικό είναι μια "διέξοδος" που έχουμε ήδη παρακολουθήσει πολλές φορές στην ιστορία. Αυτό δε λύνει τα προβλήματα, αυτό δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τα επιδεινώνει. Η μόνη λύση είναι να επιδεικνύεται σοβαρότητα».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κοέλιου εξέφρασε την «αμηχανία» του μπροστά στις «αβάσιμες», όπως τις χαρακτήρισε, κατηγορίες του Έλληνα πρωθυπουργού.
Και οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν τη δυσφορία τους, την οποία φρόντισαν να κοινοποιήσουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 
Όπως έγινε γνωστό, ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές, καθώς «είναι αντίθετες προς το πνεύμα αλληλεγγύης που πρέπει να επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των εταίρων».
Μάλιστα, ο υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μένδεθ δε Βίγκο, προέβη σε δημόσιες δηλώσεις, κατά τις οποίες διαβεβαίωσε ότι «η Ισπανία δεν είναι εχθρός κανενός, το αντίθετο, είναι αλληλέγγυα προς τον ελληνικό λαό».
«Ζητάμε από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να επιδείξει υπευθυνότητα καθώς εμείς θεωρούμε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα επιλυθούν με δηλώσεις, αλλά με μεταρρυθμίσεις» προσέθεσε ο ίδιος σε μία δήλωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Ισπανίας. 
Από την πλευρά της Κομισιόν, η εκπρόσωπός της, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κάποιας μορφής απάντηση στις αιτιάσεις Μαδρίτης και Λισαβόνας, προσθέτοντας, σε μια πυροσβεστική προσπάθεια, ότι «δεν είναι ο ρόλος μας να σχολιάζουμε δηλώσεις, αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ».
Όπως είπε, η Κομισιόν συνομιλεί με όλες τις πλευρές και υπό αυτό το πρίσμα έχει ρόλο διαμεσολαβητή «χτίζοντας γέφυρες», όπως συνέβη και στην πρόσφατη συμφωνία στο Γιουρογκρούπ για την Ελλάδα. 
Στο διάλογο παρενέβη και ο Τύπος, με την ισπανική «Ελ Μούντο» να μιλά για  «γελοίες θεωρίες συνομωσίας» εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας: «Το χειρότερο στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού δεν είναι η απουσία κάθε ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι τόσο ανεύθυνος, ώστε τροφοδοτεί αντιπαραθέσεις, παρότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους απαιτεί κλίμα εμπιστοσύνης. Επιρρίπτει ψευδείς κατηγορίες εναντίον του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και του πορτογάλου Πέδρο Πάσους Κοέλιου προκειμένου να ικανοποιήσει τη ριζοσπαστική πτέρυγα του κόμματός του. Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις και όχι λαϊκιστές πολιτικούς που δημιουργούν ανόητες υποψίες». 
Σύμφωνα με το Ρόιτερ’ς, ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, απέρριψε την κριτική που άσκησε η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έναντι της  Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
«Οφείλουμε να αποφεύγουμε την ανάμιξη στις υποθέσεις των κυβερνήσεων των εταίρων μας. Έχουμε μεγάλη αναγνώριση για αυτό που επέτυχαν οι δύο αυτές χώρες στον τομέα των μεταρρυθμίσεων  τα χρόνια που πέρασαν», είπε ο κ. Γέγκερ και πρόσθεσε ότι Ισπανία και Πορτογαλία είναι εταίροι, με τους οποίους η Γερμανία έχει στενή συνεργασία.
Και αυτό έδωσε αφορμή να μιλήσει για έλλειμμα εμπιστοσύνης και να αναφερθεί ειδικά και στον κ. Βαρουφάκη:  «Ο Έλληνας Υπουργός των Οικονομικών κάνει δηλώσεις για πάρα πολλά πράγματα, ώστε στο μεταξύ να είναι σχεδόν δύσκολο να τις παρακολουθήσει κάποιος όλες»!
Σημειώστε ότι ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ισπανία κατά την ομιλία του ενώπιον της Κ.Ε. του κόμματός του στις 28 Φεβρουαρίου.
Το είχε πράξει και αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 13 Φεβρουαρίου, στη συνέντευξη Τύπου.
«Ο κ. Ραχόι ήταν ανήσυχος απόψε», είπε, προσθέτοντας ότι ο κ. Ραχόι δεν πρέπει να μεταφέρει στο εξωτερικό τα εσωτερικά του προβλήματα διακινδυνεύοντας το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ!
Τι να πει κανείς;
Μετά από όλα αυτά, έκαναν την εμφάνισή τους και οι γνωστές «κυβερνητικές πηγές» για να μπαλώσουν κάπως την κατάσταση.
Όπως αναφέρθηκε ότι είπαν (οι πηγές) η ελληνική κυβέρνηση δεν κατηγοριοποιεί τις χώρες και τους πολίτες της Ευρώπης σε φιλικές και εχθρικές, αλλά «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποχρέωση να περιγράψει με λεπτομέρειες στον ελληνικό λαό την σκληρή διαπραγμάτευση στο κρίσιμο Eurogroup, η οποία οδήγησε και στη συμφωνία». Οι «πηγές» προσέθεσαν επίσης ότι «η στάση όλων των κυβερνήσεων απέναντι στη συμφωνία δεν αποτελεί κάποιο μυστικό - άλλωστε είχε γνωστοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, όπως είναι και το σωστό και αυτό ακριβώς επανέλαβε και στην ομιλία του, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός».
Στις 2 Μαρτίου, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Κοέλιου, σε μια προσπάθεια να κατεβάσει τους τόνους, είπε πως η κυβέρνησή του δεν υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία, για να προσθέσει ωστόσο με νόημα ότι «δεν πρόκειται να παίξω μια παρτίδα πινγκ-πονγκ με τον Έλληνα πρωθυπουργό». 
Είπε πάντως πως γνωστοποίησε μέσω της διπλωματικής οδού το «σάστισμά» του για τις κατηγορίες που εκστόμισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. 
«Τα γεγονός ότι επιμείναμε, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να εκδηλώσει με σαφήνεια την πρόθεσή της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως μια απόπειρα ανατροπής του (Αλέξη Τσίπρα) ή μια συνωμοσία εναντίον του», πρόσθεσε ο Κοέλιου.
Κάποιοι εδώ στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβουν πως, αντί να αναζητούν εξωτερικούς εχθρούς, πρέπει να αναζητήσουν τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έχει πάλι τα χάλια της, ενώ η Ισπανία έχει από τις 26 Φεβρουαρίου ανακοινώσει αύξηση του ΑΕΠ της κατά 1,4% το 2014.

Και πρέπει επίσης να μας εξηγήσει για ποιο λόγο η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών με τα ομόλογά της στον… Θεό, όταν, στις 19 Φεβρουαρίου, η Ισπανία δανείστηκε με ιστορικό χαμηλό στα επιτόκια (0,409% τα τριετή και 1,629% τα δεκαετή, ενώ στη δευτερογενή αγορά τα ισπανικά δεκαετή έχουν υποχωρήσει κάτω από το 1,6%).
Και τέλος, επίσης κάποιοι πρέπει να μας εξηγήσουν για ποιον λόγο ο ίδιος ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, φίλος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπαραστάτης του κ. Τσίπρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις 13 Φεβρουαρίου, είπε ότι Ελλάδα και Ισπανία δεν είναι συγκρίσιμες και μια ευρωπαϊκή συμφωνία για την ελληνική οικονομία θα είχε ελάχιστες επιπτώσεις στο αποτέλεσμα των ισπανικών βουλευτικών εκλογών.
«Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη νίκη (του ΣΥΡΙΖΑ) στις εκλογές (της Ελλάδας) και δεν θα μας οδηγήσουν αυτές στη νίκη ή στην ήττα», είπε, διότι η Ισπανία και η Ελλάδα είναι «δύο πολύ διαφορετικές χώρες». Και συνέχισε:
«Κατ' αρχήν, η Ισπανία είναι η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης και αυτό συνεπάγεται ότι έχει μια διαφορετική θέση όσον αφορά τους όρους της διαπραγμάτευσης. Το ότι δείχνουμε συμπάθεια στην κυβέρνηση της αλλαγής (στην Ελλάδα) δεν σημαίνει ότι οι πραγματικότητές μας είναι παρόμοιες. Είμαι πεπεισμένος ότι όλα θα πάνε καλά για την ελληνική κυβέρνηση, όμως αυτή είναι μια παράμετρος που θα έχει πολύ περιορισμένες συνέπειες για τη χώρα μας».
Συγγνώμη, αλλά γιατί αυτή η αποστασιοποίηση; 
Μήπως επειδή ο κ. Ιγκλέσιας βλέπει ότι κάτι δεν πάει καλά στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ και φοβάται πως αν ταυτιστεί μαζί του θα δει να μειώνεται η δύναμή του, επειδή οι Ισπανοί θα έχουν δει προεκλογικά τι θα μπορούσε να συμβεί και στην Ισπανία μετεκλογικά, με βάση το παράδειγμα της Ελλάδας; 

elzoni.gr