Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Σημεία Συνέντευξης Νίκου Ανδρουλάκη,Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ από την εκπομπή ΕΞΙ ΔΕΚΑ στη ΝΕΡΙΤ

banner2

Σημεία Συνέντευξης στη ΝΕΡΙΤ και την εκπομπή ΕΞΙ ΔΕΚΑ

                                                            Αθήνα,  9 Φεβρουαρίου 2015

*Σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης*
Τώρα λοιπόν που ήρθε η ώρα να κυβερνήσουν, ο κ. Τσίπρας κατά την χθεσινή τοποθέτησή του που επί μιάμιση ώρα παρακολουθήσαμε, δεν είπε ούτε μία φορά τη λέξη «κούρεμα», ενώ επί τέσσερα χρόνια έλεγε πως λειτουργούν ενάντια στο εθνικό μας συμφέρον αυτοί που δεν έκαναν κούρεμα στο ελληνικό χρέος με 36 δις έλλειμμα. Αυτός είναι λίγες μέρες Πρωθυπουργός, σε μια χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα, ξεχνώντας όμως τη λέξη «κούρεμα». Άρα έλεγε ανακρίβειες στον ελληνικό λαό προεκλογικά. Παρόλα αυτά, εμείς θα σταθούμε δίπλα στην κυβέρνηση σεβόμενοι τη λαϊκή εντολή για πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική εντός της ζώνης του ευρώ. Θα είμαστε δίπλα στην Κυβέρνηση σε ό,τι υπηρετεί αυτή την εντολή. Προσωπικά, δεν περιμένω από τις προγραμματικές δηλώσεις ν’ ακούσω πάρα πολλά πράγματα, περιμένω την εφαρμοσμένη πολιτική.


*Σχετικά με την πρόταση Τσίπρα για την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια*
Υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αφηγείται πώς η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο αλλά και τις εσωτερικές του αστοχίες. Πρέπει κάθε Έλληνας πολίτης να διαβάσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνέταξαν και συντηρητικοί Ευρωβουλευτές, ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών και αφηγείται πώς η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο, για ν’ ακούσουμε πρακτικά και όχι θεωρίες. Διότι είναι γνωστό πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Ας γίνουν εκατό Εξεταστικές Επιτροπές. Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν σκοτεινά παρασκήνια που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να βγουν όλα στο φως. Όλα αυτά όμως έχουν κοντά πόδια, διότι πολλές φορές όταν τάζεις άρτο και δεν έχεις να τον προσφέρεις, πηγαίνεις στη διαδικασία του θεάματος. Το θέμα είναι ποιος έχει σχέδιο. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα επικράτησε μια θεώρηση την οποία ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον κ. Σαμαρά και την συνέχισε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι το μνημόνιο έφερε τη χρεοκοπία της χώρας και όχι η χρεοκοπία το μνημόνιο. Το μνημόνιο αυτό ήρθε και είχε ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, διότι είχαμε 36 δισεκατομμύρια έλλειμμα και 15,5% έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.
*Σχετικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση*
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε ποτέ συναίνεση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εμείς θ’ αλλάξουμε κουλτούρα. Εμείς είμαστε υπέρ της συναίνεσης. Θα στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή. Αλλά με σχέδιο που θα υπηρετεί την άρση της δημοσιονομικής ασφυξίας εντός της ζώνης του ευρώ. Θέλουμε όμως να ξέρουμε τι διαπραγματεύεται η χώρα με τους εταίρους μας. Θέλω ως Ευρωβουλευτής να ξέρω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ποιες είναι οι ιεραρχήσεις αυτής της Κυβέρνησης. Δεν θα κάνουμε τυφλή αντιπολίτευση όπως έκαναν αυτοί όλα αυτά  τα χρόνια.
*Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμμένου*
Περίμενα να σχολιαστούν οι δηλώσεις του κ. Καμμένου και σε επίπεδο ύφους και σε επίπεδο πολιτικού πολιτισμού. Το ΠΑΣΟΚ επί δυο χρόνια απολογείται που ξεκινήσαμε μια εθνική προσπάθεια  με τη ΔΗΜΑΡ και τη Νέα Δημοκρατία για να υπάρχει κυβέρνηση ώστε να μην πάμε τρίτη φορά σε εκλογές. Μας κατηγορούν ότι κακώς κάναμε που συγκυβερνήσαμε με τον ιστορικό μας αντίπαλο. Δεν ακούω όμως σήμερα έναν να λέει ότι έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενός αριστερού κόμματος μ’ ένα ακροδεξιό κόμμα το οποίο έχει και αυτή τη ρητορεία που έθεσε ο κ. Καμμένος. Δηλαδή τώρα δεν είναι ηθικό ζήτημα της Αριστεράς πώς συγκυβερνά μ’ ένα τέτοιου τύπου κόμμα; Ήταν όμως για το ΠΑΣΟΚ;  Προσέξτε, εμείς δεν είχαμε άλλη επιλογή το 2012, ο κ. Τσίπρας είχε κι άλλες επιλογές.