Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Σφοδρή χιονόπτωση στην κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο

Τωρα: Έντονη χιονόπτωση αυτή την ώρα στο Σοφικό και Αγγελόκαστρο
Η σφοδρή χιονόπτωση στην κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και ήδη με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης- Σπάρτης από το 32ο έως το 25ο χλμ, καθώς και στην εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης από το 42ο έως το 49ο χλμ.
Επιπλέον, με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας και Λεβίδι - Νεμέα, ενώ με δυσχέρεια και μόνο με αλυσίδες κινούνται τα αυτοκίνητα στην ορεινή Κορινθία, στην ορεινή Γορτυνία, στην ορεινή Κυνουρία, καθώς και στην ορεινή Λακωνία κι Αργολίδα.  
Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται η Κορινθία, όπου σφοδρή χιονόπτωση πλήττει της περιοχές, Σοφικό, Αγγελόκαστρο, Νεμέα, Καστανιά, Λαύκα, Δροσοπηγή, Στυμφαλία, Γκούρα, Τρίκαλα , Kαρυά Σαραντάπηχο , Ευρωστίνη,στη  Κλένια.
Μην ξεχνάμε ότι λίγο πιο πάνω η Δημοτική αρχή Κορίνθου είχε αφήσει το χωριό Στεφάνι αποκλεισμένο 4 μέρες από τα χιόνια!  Στο  Σαραντάπηχο η θερμοκρασία έχει πέσει στους - 7 βαθμούς.
Η κυκλοφορία στην ορεινή Κορινθία διεξάγεται με δυσχέρεια κα μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, 
Επ. Ο. Δερβενίου – Γκούρας, από 16ο χλμ και άνω.
Επ. Ο. Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από 18ο χλμ και άνω.
Επ. Ο. Τρικάλων – Καρυάς, από 1ο χλμ.
Επ. Ο. Γκούρας-Δερβενίου. από 01ο χιλ/τρο έως 16ο χιλ/τρο 
Επ. Ο. Γκούρας-Κιάτου,από 01ο χιλ/τρο έως 21,500
Επ. Ο. Γκούρας-Λυκούριας, από 01ο χιλ/τρο έως 19ο χιλ/τρο . Επ. Ο. Κιάτου-Γκούρας, από 7ο χιλ/τρο και άνω
 Επ. Οδ. Ρυτού-Αγιονορίου
Επ. Οδ. Κλένιας-Αγιονορίου-Στεφανιου…
Στους ...πρόποδες του Παναχαϊκού έφθασε η χιονόπτωση στην Αχαία. Αυτή την ώρα φαίνεται να χιονίζει σε πολύ χαμηλό υψόμετρο.
Οι άσπρες νιφάδες φαίνεται να φθάνουν στο ύψος του Πουρναρόκαστρου λίγο έξω απο το κεντρο της Πάτρας!
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η μέρα ξεκίνησε με πιο γλυκές θερμοκρασίες, αυτή την ώρα κάνει τσουχτερό κρύο ακόμη και στο κέντρο της πόλης.
Παροδικές χιονοπτώσεις έχουν ξεκινήσει μετά τις δώδεκα το μεσημέρι στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Ηλείας. Η θερμοκρασία απο το πρωί παρουσιάζει αισθητή πτώση καθώς η ψυχρή εισβολή πλησιάζει όλο και πιο γρήγορα στα νότια της χώρας.
Ο υδράργυρος έχει υποχωρήσει στο -1 στην περιοχή της Λαμπείας όπου σημειωνεται χιονόπτωση και χιονόστρωση. Στους +3 στο Λάλα όπου επίσης σημειώνεται χιονόπτωση όπως και στην Ανδρίτσαινα. Όμως στα ημιορεινά της Κρέστενας έχουμε επίσης ασθενή χιονόπτωση απο την περιοχή του Γκραίκα και ψηλότερα.
Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τη σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έπειτα από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες όπου απαιτείται, να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα και να κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.
Επίσης, όσοι πρόκειται να μετακινηθούν θα πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.