Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM  και στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο παραχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Η συνέντευξη έχει ως εξής:
 
Δημ: Να καλωσορίσουμε τον κύριο Μεϊμαράκη ο οποίος θα είναι ξανά υποψήφιος όπως μας ανακοίνωσε χθες στη Β΄ Αθήνας, καλή σας μέρα κύριε Πρόεδρε.
ΠτΒ:
Καλή σας μέρα. Χρόνια πολλά σε όλους.
Δημ:
Χρόνια Πολλά. Πρόεδρος της Βουλής με σταυρό προτίμησης;
ΠτΒ:
Ξέρετε καταρχήν ότι εμένα μ ’αρέσουν οι εκλογές, μ ’αρέσει να διεκδικώ και εν πάση περιπτώσει  θέλω να είμαι με την εμπιστοσύνη των πολιτών και όχι να στείλω ένα μήνυμα το οποίο μπορεί να δείχνει ότι επειδή μπορεί να μην εκλεγώ πάω να βολευτώ ή οτιδήποτε. Ακόμα και αν δεν εκλεγώ είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι. Οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν και γι’ αυτό ακριβώς προτιμώ τον σταυρό προτίμησης.

Δημ:
Το ξέρετε κιόλας το άθλημα άλλωστε τόσα χρόνια το κάνετε, καλή επιτυχία τώρα σας εύχομαι.
ΠτΒ:
Ξέρετε ότι αυτό με ευχαριστεί και νομίζω ότι οι πολίτες με εμπιστεύτηκαν τόσα χρόνια και θεωρώ ότι πρέπει να ξανακριθώ.
Δημ:
Τώρα όμως από τη στιγμή που πολιτεύεστε και δεν έχετε το θεσμικό αξίωμα που σας απαγόρευε τόσο καιρό να μιλάτε, μπορούμε να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, και τα πράγματα με το όνομά τους κύριε Πρόεδρε αν μου επιτρέπετε, είναι ότι πρέπει η Νέα Δημοκρατία να διορθώσει κάπως την στρατηγική της αν θέλει να επιτύχει τον στόχο της που είναι να είναι πρώτο κόμμα σε αυτές τις εκλογές, έτσι δεν είναι;
ΠτΒ:
Εγώ πιστεύω ότι βεβαίως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες αλλά πρέπει κυρίως να απευθυνθεί στους πολίτες που την είχαν εμπιστευθεί όλα αυτά τα χρόνια και που η δοκιμασία που ζήσαμε το 2011 και το 2012 δημιούργησε έναν πολυκερματισμό των δυνάμεων μας και επειδή ξεπεράστηκε πια εκείνη η εποχή και εκείνη η ρητορική και τώρα βαδίζουμε πλέον όχι στην περιγραφή των προβλημάτων του τότε αλλά στην επόμενη μέρα που θα είναι μέρα διόρθωσης αδικιών, μέρα πορείας εκτός μνημονίου με εθνικό σχέδιο και πρέπει να πείσουμε τους πολίτες, κυρίως επαναλαμβάνω αυτούς που το 2012, για λόγους αγανάκτησης, οργής ψήφισαν κάτι άλλο ή προτίμησαν την αποχή και εν τούτοις με επιφύλαξη μας παρακολουθούσαν και βεβαίως με τα όποια λάθη μας κάναμε αλλά ήμασταν προς μια σωστή κατεύθυνση γιατί ήταν ένας μονόδρομος. Θέλω να σας θυμίσω ότι μετά από δύο εκλογές ήμασταν υποχρεωμένοι πολιτικά αναλαμβάνοντας την ευθύνη να συγκυβερνήσουμε με τον μεγάλο μας αντίπαλο που είχαμε σε πολύ μεγάλη ένταση διαφορές για να μπορέσει η χώρα να βρει την πορεία της μέσα στην Ευρωζώνη και αυτό και κάναμε τότε. Νομίζω ότι παρόλες τις όποιες κινήσεις που μπορεί να μην κρίθηκαν πολλές φορές και επιτυχείς μέσα σε δύσκολες ώρες και κρίσιμες καταστάσεις,  εν τούτοις στη γενική κατεύθυνση η χώρα κρατήθηκε αναλάβαμε το βάρος αυτό και θεωρώ ότι για να μην πάνε χαμένες όλες αυτές οι θυσίες πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον και η Νέα Δημοκρατία έχει έναν σχεδιασμό με τον οποίο να απευθύνεται στους πολίτες που λέει ότι μετά τις εκλογές θα προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση που απαιτείται και στην αξιολόγηση που πρέπει να υπάρχει, να πάμε στο δίχτυ προστασίας το οποίο προστατεύει τη χώρα για τυχόν ανωμαλίες που μπορεί στο νόμισμα και στη νομισματική πολιτική να δημιουργηθούν, δηλαδή ώρα Ιταλία, Γαλλία ή οτιδήποτε άλλο να έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και από εκεί και πέρα να μπορούμε να προχωρήσουμε με κινήσεις σε ανάπτυξη και στην έξοδο από την κρίση και στο σχεδιασμό ενός εθνικού σχεδίου.
Δημ:
Αυτό ακούγεται κύριε Πρόεδρε εύκολο αλλά δύσκολο να γίνει..
ΠτΒ:
Όχι είναι δύσκολο.
Δημ:
Αν υποσχεθεί και η Νέα Δημοκρατία παροχές, που θα διαφέρει από τον ΣΥΡΙΖΑ;
ΠτΒ:
Ένα λεπτό, καταρχήν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται τίποτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει εκλογές και εκ νέου διαπραγμάτευση και μας πάει σε περιπέτεια. Ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία, όπως και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων περιστρέφεται στην περιγραφή των προβλημάτων από το 2010-2011 μέχρι σήμερα. Εμείς προτείνουμε κιόλας, εμάς μας ενδιαφέρει η επόμενη μέρα, μας ενδιαφέρει το μέλλον και εδώ δεν υπόσχομαι ότι είναι εύκολα. Όχι. Θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες αλλά δεν θα πάνε χαμένοι οι κόποι και οι θυσίες  που κάναμε αυτά τα δυόμισι χρόνια, γιατί ακούω κάποιους που λένε «μα εγώ τα ‘χω χάσει όλα». Όχι, κάνει λάθος διότι με την κατεύθυνση που έχουμε μπορεί να τα ξανακερδίσει, ενώ αν πάει με τη λογική της αγανάκτησης και της οργής και της τιμωριτικής ψήφου  δεν θα τα ξανακερδίσει και θα είναι χαμένα εσαεί αυτά τα οποία περιεκόπησαν.
Εγώ λοιπόν πιστεύω ότι επειδή ο πολίτης είναι καχύποπτος και από αυτά που άκουσε το 2009 και από αυτά που έγιναν το 2012, σε αυτές τις εκλογές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, έχει διάθεση να μας ακούσει και αν απευθυνθούμε στον πολίτη  με ήρεμο τόνο, με επιχειρήματα, του εξηγήσουμε γιατί πήραμε αυτά τα μέτρα όλα και πως σκοπεύουμε να κινηθούμε είμαι σίγουρος ότι δεν θα αφήσει να πάνε χαμένες οι θυσίες του και οι κόποι του.
Δημ:
Ναι αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να του εμπνεύσετε αισιοδοξία με έναν συγκεκριμένο τρόπο και μέχρι τώρα η Νέα Δημοκρατία μιλούσε είτε γενικώς ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα ή υποσχόταν πράγματα που δεν μπορεί να κάνει, φοροαπαλλαγές ας πούμε, μάλλον φοροελαφρύνσεις που από ότι καταλαβαίνω μάλλον δεν μπορούν να γίνουν, το δώρο των Χριστουγέννων το οποίο υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία λέει ότι δεν είναι εφικτό να γίνει. Πως ακριβώς θα πείτε στον κοσμάκη ότι προσέξτε βρε παιδιά από αυτά που χάσατε τα τελευταία δύο χρόνια κάτι θα πάρετε πίσω;  
ΠτΒ:
Κύριε Χιώτη, καταρχήν να εξηγήσουμε στους πολίτες τι είναι μονομερείς ενέργειες αρνητικές και τι είναι μονομερής ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε. Αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντισυμβατική ενέργεια και θεωρείται μονομερής που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους..
Δημ:
Το δώρο των Χριστουγέννων για παράδειγμα;
ΠτΒ:
Και αυτό, εμείς ας πούμε είπαμε ότι αν υπάρχει πλεόνασμα θα διανεμηθεί κοινωνικά. Αυτό έγινε αποδεκτό και μπορέσαμε να το διανείμουμε. Εμείς είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα σαφές πλεόνασμα το 2015. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη του προϋπολογισμού και προχωράμε. Οι πολιτικές δηλαδή αυτές είναι στη δική μας διακριτική ευχέρεια. Και γι’ αυτό εμείς προχωρήσαμε στην ψήφιση προϋπολογισμού χωρίς να τον έχει εγκρίνει η τρόικα αλλά δεν είναι μονομερής αντισυμβατική ενέργεια. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα καταργήσω τους εκτελεστικούς νόμους. Είναι αντισυμβατική ενέργεια. Η χώρα δεν σέβεται δηλαδή τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει με την υπογραφή της. Και μου κάνει εντύπωση γιατί κάτι αυτονόητο που ελέγχθη από το Σόιμπλε ότι η χώρα πρέπει την υπογραφή της να την ακολουθήσει έγινε τόσο μεγάλο θέμα. Δηλαδή τι σκοπεύουμε; Να υπογράφουμε και να είμαστε αναξιόπιστοι; Γιατί έγινε τόσο μεγάλο θέμα το αυτονόητο; Και προσέξτε. Δυστυχώς θα σας πω εγώ το 2011 δημιουργήθηκε ο πολυκερματισμός των δικών μας δυνάμεων, του δικού μας χώρου, ακριβώς γι’ αυτό διότι κάποιοι είπαν να συνεχίσουμε μια πολιτική αντιμνημονιακή και στο γιούρια και κάποιοι άλλοι είπαν  ότι η αφού η χώρα δεσμεύτηκε, αφού δεσμεύτηκε, οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις και να προσπαθήσουμε να τις βελτιώσουμε. Εκεί ήρθε και η μεγάλη ρήξη στον χώρο μας. Εκεί δημιουργήθηκαν κόμματα τα οποία με βάση τον αντιμνημονιακό τους προσανατολισμό, κέρδισαν δυνάμεις ψηφοφόρων της ΝΔ. Αν αυτή λοιπόν η αντίληψη και η συμπεριφορά πάψει να υπάρχει, διότι τελειώνει το μνημόνιο, διότι εμείς πρέπει να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα και γι’ αυτό συζητάμε και για το δίχτυ προστασίας, για να μπορέσει πράγματι να αντιληφθεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες Τράπεζες ότι θα εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα με αυτό το δίχτυ προστασίας και να μπορεί και ο λαός μας να καταλάβει ότι θα διορθώσουμε τις αδικίες άρα λοιπόν τα κόμματα ευκαιρίας εκείνης της εποχής τελειώνουν. Δημ: Σας άκουσα χθες που λέγατε ότι οι βουλευτές έδωσαν μια καλή εικόνα  του Κοινοβουλίου στις τρείς ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο προηγούμενο διάστημα όμως δεν είχαμε καθόλου καλή εικόνα του Κοινοβουλίου. Χθες είχαμε ένα παρατράγουδο στο τέλος. Είχαμε όμως εικόνες ντροπής τα δύο τελευταία χρόνια στο Κοινοβούλιο και αναρωτιέμαι αν η ΝΔ και ο πολιτικός κόσμος γενικότερα, μπορεί   με τις κινήσεις που θα κάνει στην προεκλογική περίοδο να προστατεύσει και το Κοινοβούλιο για την εικόνα της επόμενης Βουλής ;
ΠτΒ: Κύριε Χιώτη πρέπει να σας πω ότι η σημερινή Βουλή είναι προϊόν μιας ψήφου  αγανάκτησης, τιμωρίας, νεύρων προς όλο το πολιτικό σύστημα.  Αυτή ήταν η ψήφος του 2012 και όλοι ανησυχούσαμε τι ποιότητα θα είχε η βουλή του 2012. Θεωρώ ότι, επειδή είμαι ένας από αυτούς που έζησε και πρέπει να σας πω ότι ακούω σήμερα που μου μιλάνε για συναίνεση και συνεννόηση, μα εγώ ήμουν από αυτούς που έζησα την συναίνεση και τη συνεννόηση, γιατί εγώ ξέρω τι γινόταν για να ψηφιστούν τα νομοσχέδια, να συνεννοηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες με την κυβέρνηση ή να συνεννοηθούν μεταξύ τους η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Και θέλω να τονίσω ότι ανάλογα με το τι περιμέναμε η εικόνα της Βουλής σε πάρα πολλά σημεία, ήταν  πολύ καλύτερη από αυτή που αναμενότανε και κράτησε δυόμιση  χρόνια αυτή η Βουλή και θα θυμάστε πόσες φορές συζητούσαμε ότι μα σε τρείς μέρες διαλύεται, μα σε 5 μήνες πέφτει η Κυβέρνηση, μα σε 8 μήνες τελειώνει και όμως κράτησε δυόμιση χρόνια και έβαλε πλάτη και οι βουλευτές πραγματικά στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων που υπήρχαν, με τις εξαιρέσεις, όμως και  αυτές οι εξαιρέσεις ήταν με τον σταυρό προτίμησης, εκπροσωπούσαν πολίτες και δεν μπορούσε ο Πρόεδρος της Βουλής ξέρετε, μέχρι κάποιου σημείου, μπορεί να επιβάλει κάποιες καταστάσεις τέτοιες.  Είναι εκπρόσωποι των πολιτών. Και πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε ως εκπροσώπους των πολιτών.  Και η Βουλή πρέπει να σας πω δεν είναι Ακαδημία ούτε και συνέλευση για να υπάρχουν τόσο … Είναι  όμως μια συζήτηση, μια συνεννόηση που εγώ πιστεύω ότι αυτά τα δυόμιση χρόνια λειτούργησε. Και πρέπει να σας πω ότι για πρώτη φορά λειτουργήσαμε με 8 κόμματα, λειτουργήσαμε με κυβέρνηση με τρείς κοινοβουλευτικές ομάδες και με δύο μετά. Για πρώτη φορά λειτουργήσαμε με 100.000 κόσμο απέξω για 5-6 μήνες, για πρώτη φορά λειτουργήσαμε με προφυλακισμένους βουλευτές, για πρώτη φορά υπήρξαν τέτοιες συζητήσεις και συνεννοήσεις και διαδικασίες που εγώ θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών αλλά και των υπαλλήλων της Βουλής, με τις περικοπές που έγιναν και με όσα υπέστησαν από την κοινή γνώμη, ανταποκριθήκαμε πολύ περισσότερο από όσο ήλπιζα.
Δημ: Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία αυτή.