Ας τα πάρουμε με τη σειρά:
Στις 24 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε επίσημα πως στα τέλη Νοεμβρίου η Γαλλία σημείωσε νέο ρεκόρ ανεργίας, με 3,5 εκ. ανέργους – σε διάστημα ενός χρόνου, η αύξηση ανέρχεται σε 5,8%.
Νωρίτερα, στις 12 Δεκεμβρίου, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Γαλλίας από AA+ σε AA, επικαλούμενος την έλλειψη προόδου όσον αφορά το δημοσιονομικό της έλλειμμα, χαρακτηρίζοντας «αδύναμες» τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και σημειώνοντας ότι αυτές επιβαρύνονται από τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής και σταθεροποίησης του λόγου του γαλλικού κρατικού χρέους.
Ήδη, η γαλλική κυβέρνηση προχωρά σε αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού της, ενώ αίσθηση προκάλεσε η διαδήλωση εργοδοτών στο Παρίσι, που κατήγγειλαν την κυβερνητική οικονομική πολιτική, διότι «περιορίζει» την ανάπτυξη της οικονομίας, διεκδικώντας μια δραστική μείωση των φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
Το Βέλγιο συγκλονίστηκε από τρομερές διαδηλώσεις και απεργίες σ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, με την γενική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου να παραλύει τη χώρα.
Η βελγική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα ύψους 11 δις ευρώ στην πενταετία, ενώ πριν από μερικές ημέρες οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν 18 πρεσβείες και προξενεία στο πλαίσιο των μέτρων περιστολής των δημοσίων δαπανών που εφαρμόζει, περιλαμβανομένων εκείνων στη Λίλλη και στο Στρασβούργο στη Γαλλία.
Στο Βέλγιο, οι διαμαρτυρίες για τα μέτρα λιτότητας περιέλαβαν και μια «επίθεση» στον πρωθυπουργό με… τηγανητές πατάτες και μαγιονέζα!
Στην Ολλανδία, το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό του τομέα υγείας απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε να μην ακυρώσει και την παεουσία του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Η Γερμανία επίσης συγκλονίζεται από τις απεργίες των μηχανοδηγών, των πιλότων της Λουφτχάνσα και του δημόσιου τομέα που διεκδικεί αυξήσεις της τάξης του 5,5%, με αποτέλεσμα ένα απίστευτο χάος και μεγάλο κόστος.
Στην Αυστρία, σε διόρθωση των αρκετά αισιόδοξων προγνώσεων που είχαν κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο για την πορεία της οικονομίας της χώρας το 2015 προχώρησαν τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας, το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας και το Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών, προβλέποντας το μεν πρώτο ρυθμό ανάπτυξης 0,5% του ΑΕΠ, το δε δεύτερο 0,8%—από σχεδόν 2% που το ίδιο ανακοίνωνε πριν από τρεις μήνες—ενώ ταυτόχρονα αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους και για το 2014, μέσα στο οποίο η ανάπτυξη, όπως αναφέρουν, δεν θα ξεπεράσει το 0,4%.
Τα ποσοστά αυτά είναι για την Αυστρία, για πρώτη φορά μετά από το 2010, χαμηλότερα από το μέσο όρο ανάπτυξης των 19 χωρών της Ευρωζώνης, τον οποίο το Ινστιτούτο Έρευνας υπολογίζει για την επόμενη χρονιά στο 0,9%.
Όπως αναφέρθηκε, οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν αυτή τη στιγμή και αν το κάνουν είναι όχι για να φέρουν νέα προϊόντα στην αγορά αλλά για την αντικατάσταση στοιχείων πάγιου ενεργητικού (κυρίως πεπαλαιωμένου εξοπλισμού), ενώ στάσιμες παραμένουν οι επενδύσεις σε κατασκευαστικά έργα, με την κατάσταση να είναι μερικώς καλύτερη στον τομέα της οικοδομής, λόγω της αύξησης του πληθυσμού.
Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων θα είναι μία περαιτέρω αύξηση της ανεργίας μέσα στο 2015: από 7,6% το 2013, υπολογίζεται από τα δύο ινστιτούτα ότι το μεν 2014 θα ανέλθει στο 8,4% και το 2015 θα κυμανθεί μεταξύ 8,8 και 8,9%, στη βάση του αυστριακού τρόπου μέτρησης της ανεργίας.
Η Ιταλία γνωρίζει τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών, με τον πρωθυπουργό Ρέντσι να ξεκαθαρίζει πως «αν αποτύχουμε εμείς, θα έλθει η τρόικα».
Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα για να καταλάβουν ακόμη και τα μωρά πως ουδείς πρόκειται να ασχοληθεί μαζί μας.
Και πως ουδείς έχει όρεξη να του βαράει ο ΣΥΡΙΖΑ τα νταούλια κι’ αυτός να χορεύει…
elzoni.gr