Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΦΠΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

Dora-Bakoyanni-1ΕΡΩΤΗΣΗ

στον Υπουργό Οικονομικών
Κύριο Γκίκα Χαρδούβελη

Θέμα : «Υπόθεση ΦΠΑ αυτοπαράδοσης οικοδομών»

                 Μεταξύ άλλων μια από τις πολλές παρανοϊκές ρυθμίσεις  του φορολογικού νόμου ακινήτων, που ισχύει σήμερα, είναι και το θέμα του ΦΠΑ αυτοπαράδοσης οικοδομών. Σύμφωνα με αυτήν την διάταξη, ορίζεται ότι μετά από 5 χρόνια μιας αποπερατωμένης οικοδομής, ο κατασκευαστής καλείται να πληρώσει ΦΠΑ 23%, επί του κόστους των αδιάθετων διαμερισμάτων του.
                Η ιστορία αυτής της ρύθμισης αποτελεί έναν αέναο κύκλο παραλογισμού καθώς: ενώ στον βασικό Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000), ορίζεται ορθώς η έννοια της αυτοπαράδοσης, με τους μετέπειτα νόμους (3475/2005 &3943/2011) αποκτά μια αυθαίρετη διάσταση ταλαντευόμενη μεταξύ 5ετούς προθεσμίας από την έκδοση άδειας οικοδομής και 3ετούς προθεσμίας από την ημερομηνία αποπεράτωσης. Εντέλει, με τον Ν. 4223/2013 αρθ.58, ορίζεται η προθεσμία 4ετίας από την αποπεράτωση. 
                Πέρυσι, σε μια προσπάθεια διόρθωσης της πρωτοφανούς αυτής διαδικασίας, δόθηκε παράσταση ενός έτους στην εν λόγω προθεσμία. Όμως, σε λίγους μήνες οι περισσότεροι κατασκευαστές θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, που δεν έχουν, για τα αδιάθετα διαμερίσματα, δηλαδή για διαμερίσματα τα οποία ακόμα δεν έχουν πουλήσει.
                Όπως καταλαβαίνεται, αυτό το παράλογο μέτρο της αυτοπαράδοσης, το οποίο υποχρεώνει τους κατασκευαστές να πληρώσουν χρήματα τα οποία δεν έχουν εισπράξει, στραγγαλίζει την αγορά και στερεί βασικά κεφάλαια που θα μπορούσαν επενδυθούν στην πραγματική οικονομία. Επι της ουσίας, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον κλάδο της οικοδομής εξαντλούνται και τα τελευταία κεφάλαια που είναι διαθέσιμα απομακρύνοντας έτσι κάθε ελπίδα ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας.
                Το μέτρο της αυτοπαράδοσης, αποτελεί σήμερα ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του κλάδου των κατασκευαστών οικοδομών και τείνει να γίνει σε λίγους μήνες η ταφόπλακα ολόκληρου του κλάδου.
 
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)Τι σκοπεύει να κάνει και πότε σχετικά με την υπόθεση του ΦΠΑ αυτοπαράδοσης ακινήτων
2)Είναι μέσα στο σκεπτικό του υπουργείου ο εξορθολογισμός αυτού του μέτρου;
                                                                                                      

Η  βουλευτής
                                                                                                     
Ντόρα  Μπακογιάννη