Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα 3% προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2015 - Χαρδούβελης: Μας πιέζει για τον προϋπολογισμό η τρόικα, αλλά κάνει λάθος

staikouraspleonasma

Το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015 παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ, το έλλειμμα θα περιορισθεί περαιτέρω από το 1,3% του ΑΕΠ το 2014, στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015, ενώ η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 2,9%.


Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50,9 δισ. ευρώ.
Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 41,9 δισ. ευρώ.
Το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 6,4 δισ. ευρώ.
Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2015 αναμένεται να εισφέρει έσοδα 2,5 δις. ευρώ .

xardouvelisΟ υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αμέσως μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, μίλησε για τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, υπογραμμίζοντας την πίεση που ασκούν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας σχετικά με τα στοιχεία του προϋπολογισμού.
«Το παλεύουμε… υπάρχει σύγκλιση», τόνισε αρχικά και έκανε λόγο για λάθη των τροϊκανών αναφορικά με τις ενστάσεις που εκφράζουν για τον Προϋπολογισμό.

Ερωτώμενος για το αν υπάρχει δημοσιονομικό κενό είπε ότι οι εταίροι δεν δίνουν νούμερα ενώ στο αν υπάρχουν τα περιθώρια να επιτευχθεί συνολική συμφωνία στο επόμενο Eurogrouop είπε «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Μπορεί να διαπραγματευόμαστε για έξι μήνες, μπορούμε όμως να έχουμε και απόφαση μέσα σε μια ημέρα».
Στην ερώτηση αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση»