Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Λαϊκισμός ή μεταρρυθμίσεις;



Γράφει ο
Γιώργςο Δρακούλης
 
Αν μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η κρίση στη χώρα μας πέραν το πολλών αρνητικών αποτελεσμάτων έχει έστω και ένα θετικό, αυτό δεν θα ήταν άλλο από το ότι αισθητοποιείσαι ηχηρά την ανάγκη για άμεση και ουσιαστική αλλαγή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ελληνικό κράτος υποφέρει από πολλαπλά «καρκινώματα», τα οποία συντηρούσαν οι διαχρονικά λαϊκιστές με αδιέξοδες πολιτικές. Ένα από αυτά τα «καρκινώματα» είναι και η αναξιοκρατία, που καθιστά την δημόσια διοίκηση δυσλειτουργική και το κράτος μη παραγωγικό. Μέχρι, ο πολιτικός πολιτισμός να αποβάλλει τη νοοτροπία της αναξιοκρατίας, θα συνεχίσουν να θριαμβεύουν η μετριότητα και η κοινωνική αδικία και θα καθαγιάζεται η ελάσσων προσπάθεια.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να συνειδητοποιήσει την ανάγκη της εφαρμογής της αξιολόγησης, με προϋπόθεση φυσικά δίκαια κριτήρια για τον περιορισμό της αναξιοκρατίας. Φυσικά, αυτοί που ανέκαθεν προωθούσαν την αναξιοκρατία πίσω από την μάσκα του δήθεν «προοδευτισμού», τώρα ξορκίζουν την αξιολόγηση και λαϊκίζουν εις βάρος της χώρας, όπως ακριβώς πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτοί που εκπροσωπούν όσους βολεύτηκαν με ψεύτικα στοιχεία, πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά, υφαρπάζοντας τις θέσεις από όσους ήταν ικανοί και άξιοι και πληρούσαν τα απαραίτητα προσόντα. Είναι οι εκπρόσωποι της αριστερόστροφης νοοτροπίας που με τις παθογένειες που συντήρησαν οδήγησαν τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα. Είναι οι νεόκοποι οραματιστές του 1981. Είναι όσοι σκέφτονται την κάλπη και όχι το αύριο της χώρας.

Έπρεπε να αλλάξουμε εδώ και χρόνια, αλλά δεν συνέφερε και δεν συμφέρει το λαϊκίστικο συνονθύλευμα να αλλάξει εκ βάθρων η χώρα. Προτιμούν την κατάσταση της πολιτικής «σήψης», των πελατειακών σχέσεων των δανεικών, του άκρατου κρατισμού, της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας με σκοπό την εξυπηρέτηση των προσωπικών συμφερόντων τους. Σιγά-σιγά οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτεται το πραγματικό δίπολο στο πεδίο των πολιτικών συγκρούσεων, που είναι αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις ή λαϊκισμός!

Ένα κράτος απαλλαγμένο από τις σαθρές δομές του παρελθόντος με αρχές, αξίες, κοινωνική δικαιοσύνη, σεβασμό στους θεσμούς, νομιμότητα και διαφάνεια εγγυάται σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο. Η φυγή προς τα εμπρός θα επιτευχθεί με οριστική ρήξη με το παρελθόν. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει μόνο ένα δρόμο, αυτόν των μεταρρυθμίσεων, της ανανέωσης και της δημιουργίας ενός καλύτερου αύριο!