Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Προτάσσουμε Ευρωπαϊκά ρεκόρ απέναντι στην ένοχη ανοχή του παρελθόντος»



«Στο τέλος του 2015 η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι η πρώτη πιστοποιημένη αειφόρος Περιφέρεια της χώρας. Αυτή ήταν η δέσμευσή μας προς τους πολίτες και αυτό θα κάνουμε» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για την πορεία υλοποίησης του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου πέτυχε Ευρωπαϊκό ρεκόρ με την ολοκλήρωση του διεθνή διαγωνισμού σε 3,5 χρόνια, στη στιγμή που ο μέσος όρος στις προηγμένες κεντρικές και βόρειες περιφέρειες της Ευρώπης είναι 9,5 χρόνια, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Για «σχιζοειδή στάση» έκανε λόγο ο κ. Τατούλης ως προς τις μειοψηφίες του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού, απ’ τη μια διαφωνούν συλλήβδην με το έργο, ενώ απ’ την άλλη κατηγορούν την Περιφερειακή αρχή ότι καθυστερεί την υλοποίηση του. 
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σχολίασε με καυστικό τρόπο τη στάση της «ένοχης ανοχής» απέναντι στη μη τήρηση της νομιμότητας, την οποία χαρακτήρισε «πράξη δειλίας και διαπλοκής» και ανέφερε ότι η Περιφερειακή αρχή εξαρχής προάσπισε τη νομιμότητα, ήταν απόλυτα συνεπής σε όσα υποσχέθηκε και για το λόγο αυτό την εμπιστεύονται οι πολίτες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τατούλης σε όσους συλλήβδην και αδιακρίτως κατηγορούν την περιφερειακή αρχή, «ότι θα υιοθετήσουμε την καύση ως μέθοδο διαχείρισης, ότι θα δώσουμε το έργο στο Μπόμπολα ή στους Γερμανούς» και υπογράμμισε ότι όλα αυτά προέρχονται από αυτούς που έχουν κάνει ήδη τις συμφωνίες τους κάτω από το τραπέζι, ψέγοντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση ότι έχει οχυρωθεί στην «άγνοιά της» και στη λογική του «μηδέν πράττειν», υιοθετώντας τακτικισμούς προηγούμενων δεκαετιών.
Αναφορικά με το θέμα της ανακύκλωσης ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι με το σχέδιό της η Περιφέρεια δεν επιτυγχάνει μόνο τον εθνικό στόχο για την ανακύκλωση του 50% των απορριμμάτων, αλλά εξασφαλίζει επιπλέον ποσοστό 30% με ευθύνη του αναδόχου», σημείωσε ωστόσο ότι απαιτείται πολύ δουλειά στο κομμάτι της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών ώστε να επιτύχει. Αποκάλυψε επίσης ο Περιφερειάρχης ότι θα προβλέπεται επιβράβευση σε όσους Δήμους επιτυγχάνουν μείωση του όγκου των απορριμμάτων ως κίνητρο για την επίτευξη μεγαλύτερων αποτελεσμάτων.
Ο κ. Τατούλης τόνισε ακόμη ότι η Πελοπόννησος βρισκόταν σε ώρα μηδέν, με την απειλή για επαναπροσφυγή στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και την επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων, τα οποία θα καλούνταν να πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες και όχι η κυβέρνηση, και σημείωσε ότι αυτό απεφεύχθη μετά την κινητικότητα και το ολοκληρωμένο σχέδιο της Περιφέρειας.