Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Δημ. Σκούρας Οι Δήμαρχοι και ο υπουργός Γ. Μανιάτης επιλέγουν να θυσιάσουν το Ξυλόκαστρο ως Ιφιγένεια όμως δεν θα το κάνουν εύκολα.

Κάθετος και εξοργισμένος φαίνεται ο πρώην Δήμαρχος Ξυλοκάστρου Δ. Σκούρας με την τακτική μεθόδευσης (όπως ο ίδιος θεωρεί) Δημάρχων της Πελ/σου αλλά και τον Υπουργό Γ. Μανιάτη σχετικά με την μεταφορά σκουπιδιών από άλλες περιοχές της Περιφέρειας στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου.
Σε επικοινωνία μας με τον ίδιο ανέφερε ότι «υπάρχει μια μεθόδευση και μια συνωμοσία Δημάρχων της Πελ/σου που βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας της ανεπάρκειας προηγούμενων Δημάρχων. Οι Δήμαρχοι και ο υπουργός Γ. Μανιάτης επιλέγουν να θυσιάσουν το Ξυλόκαστρο ως Ιφιγένεια όμως δεν θα το κάνουν εύκολα.
Λύσαμε το πρόβλημα σε μια περίοδο όπου οι υπόλοιποι Δήμαρχοι της Πελ/σου φόρτωναν τις ευθύνες σε άλλους».
Στην ερώτησή μας αν θεωρεί λανθασμένη την κίνηση να εκδοθεί κοινό ψήφισμα από τις 4 παρατάξεις του Δ.Σ. για «όχι σε όλα» και σε λιγότερο από ένα μήνα να συζητούν για να δεχθούν τα σκουπίδια των Δήμων Σικυωνίων και Βέλου – Βόχας (δηλ. όλης της Δυτικής Κορινθίας) απάντησε ότι η περίπτωση αυτή είναι ειδική αφού «ο ΧΥΤΥ μπορεί να δεχθεί 300.000 τόνους σκουπίδια σε μία περίοδο 30 ετών και δεν θα καταστραφεί εάν οι 12.5 χιλιάδες τόνοι γίνουν 25 ανά χρόνο».
Στην ερώτησή μας εάν το Ξυλόκαστρο θα πρέπει να επιδιώξει ανταλλάγματα για να δεχθεί τα σκουπίδια των διπλανών Δήμων μας απάντησε ότι τα ανταλλάγματα είναι ένα δευτερεύον ζήτημα και δεν θα επιθυμούσε να απαντήσει επ’ αυτού καθώς είναι πρωτίστως θέμα της νέας Δημοτικής Αρχής.
Σημειώνει πάντως ότι με το νόμο του 2012 τα όποια άμεσα οικονομικά οφέλη από τη μεταφορά των σκουπιδιών θα τα προσποριστεί ο ΦΟΔΣΑ.
Στην ερώτησή μας αν θεωρεί πισωγύρισμα την κίνηση να εκδοθεί πρώτα ψήφισμα ότι η περιοχή δεν δέχεται σκουπίδια εκτός του Δήμου και στη συνέχεια να διαπραγματεύεται με το Δήμο Σικυωνίων (και το Βέλο και τη Βόχα πιθανώς) να δεχθεί τα δικά τους (ουσιαστικά καταργώντας το ψήφισμα μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα) μας απάντησε ότι το ψήφισμα δεν άλλαξε αφού θεωρεί ότι η περίπτωση του Δήμου Σικυωνίων (και κατ’ επέκταση του Δήμου Βέλου – Βόχας) είναι ξεχωριστή γιατί και αυτοί στο παρελθόν είχαν κάνει τη δική τους προσπάθεια.
Ο κ. Σκούρας σημείωσε ότι «δεν μας ενδιαφέρει η λύση για τα 30 χρόνια που προβλέπει η μελέτη αλλά να δεχτούμε απορρίμματα σε λογικές ποσότητες».
Όσον αφορά τους χειρισμούς της νέας Δημοτικής Αρχής ανέφερε ότι «έχουν ανοιχτά χαρτιά και συναποφασίζουν παρά τις επιμέρους διαφωνίες αλλά εγώ θα είχα πιο σηκωμένους τόνους. Κανένας δεν μπορεί να αποφασίσει πέραν του Δ.Σ., δεν μπορούμε να δεχτούμε νόμους – φαντάσματα και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (σ.σ. περίπτωση Τρίπολης) αλλά και το τι θα πει ο ΦΟΔΣΑ».
Τέλος στην ερώτησή μας τι πιστεύει ότι θα γίνει στο τέλος σημείωσε ότι «φοβάμαι ότι οι Δήμαρχοι της Πελ/σου είναι σε απόγνωση και θα θελήσουν να θυσιάσουν το Ξυλόκαστρο. Δεχόμαστε μαζική επίθεση από ΟΤΑ της Πελ/σου».