Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων σε Σερβία-Μαυροβούνιο

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σερβία και το Μαυροβούνιο (Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Νοεμβρίου).
Ο  Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων θα έχει συνομιλίες με την Πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης  κυρία Maja Gojkovic και στη συνέχεια  θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Tomislav Nikolic, ενώ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Aleksandar Vucic, με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Σερβικής κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ivica Dacic, καθώς και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ομάδας Φιλίας Σερβίας –Ελλάδας.
Στο Μαυροβούνιο
Την Παρασκευή ο κ. Μεϊμαράκης θα επισκεφτεί αυθημερόν την Ποντγκόριτσα (πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου) όπου θα έχει επίσημες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ranko Krivokapic, τον Πρωθυπουργό κ. Milo Dukanovic και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Igor Luksic.
«Twinning»
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κατά την επίσκεψή του  στο Βελιγράδι θα παραβρεθεί με την ομόλογό του Πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης  κυρία Maja Gojkovic στην τελετή  ολοκλήρωσης του Προγράμματος Διδυμοποίησης (Twinning) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ της σερβικής Εθνοσυνέλευσης και του Ελληνικού Κοινοβουλίου. 
Το Ευρωπαϊκό Έργο Διδυμοποίησης (Twinning)  «Ενίσχυση των Δυνατοτήτων της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας κατά τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης» διήρκεσε 22 μήνες και η Βουλή των Ελλήνων, μετά από διεθνή διαγωνισμό, επελέγη ως ανάδοχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Σερβική Εθνοσυνέλευση μεταξύ των Κοινοβουλίων 8 χωρών: Γαλλίας, Ιταλίας, Αυστρίας, Τσεχίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Πολωνίας.
Το Έργο αποσκοπεί στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και των λειτουργιών της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, ενώ δίδει σημασία στις διαδικασίες αλληλεπίδρασης του Κοινοβουλίου  με την Κυβέρνηση και τις Ανεξάρτητες Αρχές, καθώς και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη νομοθετική διαδικασία. Το Έργο, στο οποίο συμμετέχουν 50 στελέχη της Βουλής των Ελλήνων και άλλων Κοινοβουλίων κρατών μελών της Ε.Ε ή υπό ένταξη χωρών, απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τις ανεξάρτητες κρίσεις που διενεργούνται για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.