Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Financial Times: Πρωθυπουργός σε… αναμονή ο Τσίπρας!

tsipras
Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους παρουσιάζουν το… προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως σημειώνουν συστήνεται πια ως “Πρωθυπουργός σε… αναμονή”!
Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις πρώτες γραμμές οι συντάκτες της εφημερίδας σημειώνουν πως “Αντίθετα με τους λαϊκιστές πολιτικούς που έχουν ξεφυτρώσει στην Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι είναι φιλοευρωπαίος και θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ”.
Αυτή η διαφορά τον κάνει και επίδοξο Πρωθυπουργό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγεί: «Ένα νέο ευρωπαϊκό deal είναι απαραίτητο αν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Είναι μια δομική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Οι FT υπογραμμίζουν ακόμη την πρόοδο που έχει κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη χρήση της Αγγλικής γλώσσας.
«Έχει εργαστεί επιμελώς να βελτιώσει τα αγγλικά του τα οποία κάποτε απέφευγε να χρησιμοποιήσει δημοσίως» σημειώνουν, ενώ χαρακτηρίζουν «δαιμόνια» την πρότασή του για το χρέος.
Ότι δηλαδή «σε μια ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης οι χώρες της ευρωζώνης να χαρίσουν μείωση του χρέους στην Ελλάδα».
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει στην εφημερίδα « «Πρέπει να πληρώνουμε ετησίως 10 δισ. ευρώ σε τόκους και την ίδια ώρα να πετυχαίνουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 4,5% ώστε να αποπληρώνουμε τους δανειστές μας. Αν το πετύχουμε αυτό, είναι αδύνατο να έχουμε ανάπτυξη. Χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατον να ξεπεράσουμε την κρίση».
Σύμφωνα με την εφημερίδα  ο  κ. Τσίπρας ελπίζει ότι οι ετήσιοι τόκοι της Ελλάδας θα μειώθουν κατά 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση επιτρέποντας στη χώρα να δώσει περισσότερα χρήματα στους πολίτες και να βάλει μπροστά τη μηχανή της ανάπτυξης.