Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Όλα για την καρέκλα; Καυγάδες δίχως τέλος στα επιτελεία Δούρου και Καμίνη

Καβγάδες δίχως τέλος για θέσεις, αρμοδιότητες, ακόμη και για το ποιος θα έχει το μεγαλύτερο σε τετραγωνικά γραφείο επικρατούν στη νεόκοπη κυβερνώσα Aριστερά της Ρένας Δούρου για την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και στην -υποτίθεται- εμπειρότερη Kεντροαριστερά του Γιώργου Καμίνη στο Δήμο Αθηναίων.

Η τοπική κυβέρνηση που θα έπρεπε να έχει ήδη συνθέσει η περιφερειάρχης Αττικής βρίσκεται ακόμη στο μυαλό της, καθώς μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στις κομματικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, τους αιρετούς που εκλέχτηκαν, εκείνους που δεν κατάφεραν να εκλεγούν και τους άλλους που δεν ήταν καν υποψήφιοι αλλά διεκδικούν μερίδιο από την πίτα.



Η Ρ. Δούρου δικαιούται και θέλει να έχει το πάνω χέρι στις τελικές αποφάσεις για το ποιοι θα αναλάβουν επιτελικά πόστα, όπως εκείνα των θεματικών αντιπεριφερειαρχών. Φαίνεται, όμως, ότι προς το παρόν κυριαρχούν ο φόβος και η καχυποψία. Ενδεικτικό είναι, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι έπειτα από δύο εβδομάδες σκέψης η περιφερειάρχης αποφάσισε να κρατήσει για τον εαυτό της τη θέση του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας εξελέγησαν στις 7 Σεπτεμβρίου. Η Επιτροπή καλείται να αντιμετωπίσει υπερεπείγοντα θέματα, όπως η μεταφορά των μαθητών, με αποτέλεσμα να οριστεί προχθές Παρασκευή έκτακτη συνεδρίαση για αύριο Δευτέρα.

Επί διοίκησης Γιάννη Σγουρού την προεδρία της Επιτροπής κατείχε ένας από τους τρεις θεματικούς αντιπεριφερειάρχες που είχαν οριστεί για να διαχειρίζονται αρμοδιότητες περί τα oικονομικά, το ΕΣΠΑ και τα έργα. Η διοίκηση Δούρου φέρεται να κλίνει προς την άποψη να τοποθετηθούν τώρα διπλάσιοι (έξι) θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, χωρίς όμως να καταλήγει σε ονόματα.

Η παράταξή της έχει εκλέξει 61 περιφερειακούς συμβούλους και αυτό σημαίνει ότι αν αφαιρεθούν οι οκτώ εκλεγμένοι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες (Αθήνας, Πειραιά, Δυτικής Αττικής κ.λπ.) υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή 53 προσώπων. Παρά ταύτα, η διοίκηση Δούρου εξετάζει αυτή τη στιγμή τη νομική δυνατότητα να μην επιλέξει ανάμεσα στους εκλεγμένους, αλλά ανάμεσα στους υποψηφίους ή ακόμη και εκτός Περιφέρειας.

Φαίνεται όμως ότι οι αντιδράσεις θα είναι οξύτατες, ακόμη και αν επιλεγούν πρόσωπα ανάμεσα στους αιρετούς. Ενδεικτικές είναι οι γκρίνιες που ξέσπασαν όταν ακούστηκε το όνομα ενός περιφερειακού συμβούλου από το Δυτικό Τομέα Αθήνας. Οι μισοί συριζαίοι διαμαρτύρονταν διότι είχε περάσει στο παρελθόν από αριστερίστικη φοιτητική οργάνωση και οι υπόλοιποι επειδή αργότερα ήταν αυτοδιοικητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ…

Η παράταξη Δούρου αντιμετωπίζει γενικότερο ζήτημα συντονισμού. Ρόλος άτυπου συντονιστή επιδιώχθηκε να δοθεί αρχικώς στο σύζυγο της περιφερειάρχη, τον επιχειρηματία Γιάννη Μπενίση, ο οποίος πραγματοποίησε επαφές με διάφορα πρόσωπα, εκλεγμένα και μη. Παράλληλα, εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στην πρώτη επεισοδιακή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά δεν το επανέλαβε. Στη δεύτερη συνεδρίαση ήταν τέτοια η έλλειψη συνεννόησης που η παράταξη δεν κατάφερε να εκλέξει ανάμεσα στους 31 συνέδρους για τις εκλογές στην Ενωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ) τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Θεόδωρο Σχινά, ο οποίος ήταν υποψήφιος.

Η Ρ. Δούρου θα πρέπει στη συνέχεια να επιλέξει ανάμεσα στους εκατοντάδες ενδιαφερομένους να αναλάβουν θέση ειδικού συμβούλου και εκτελεστικού γραμματέα. Φαίνεται, όμως, πως για να ξεφύγει από τις κομματικές πιέσεις θα επιλέξει να προκηρύξει τις θέσεις με δημόσιο διαγωνισμό, ενώ σχετική εισήγηση αναμένεται να φέρει η ίδια στην αυριανή έκτακτη Οικονομική Επιτροπή.

…και οι αντιδήμαρχοι του Καμίνη καβγαδίζουν για τα γραφεία

Στο δήμο της Αθήνας, ο Γ. Καμίνης δεν επιχειρεί διέξοδο με μέθοδο «opengov», αν και συχνά προτιμά στελέχη που βρίσκονταν πολύ κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου. Επειτα από την πρόσφατη απόφαση να τοποθετήσει ως εντεταλμένο σύμβουλο σε θέματα τουριστικής προβολής τον εκλογικό αντίπαλό του, Αρη Σπηλιωτόπουλο, σχολιάστηκε ότι επιχειρεί λύση «μέσω Δεξιάς»…

Οσοι διαθέτουν ισχυρή μνήμη θυμήθηκαν επίσης την προεκλογική περίοδο, όταν ο Γ. Καμίνης έδινε εντολή στο επιτελείο του να βρει οπωσδήποτε στοιχεία και αποδείξεις κατά του Α. Σπηλιωτόπουλου από την εποχή που εκείνος διατελούσε υπουργός Τουρισμού.

Ο Γ. Καμίνης αύξησε επίσης τους αντιδημάρχους από επτά σε δέκα, χωρίς να γλιτώσει από τις γκρίνιες που ξέσπασαν την επομένη για το ποιος θα έχει πού και πόσα γραφεία. Υποτίθεται πως έδωσε εντολή να έχει ο καθένας γραφείο κοντά στις υπηρεσίες που εποπτεύει. Ολοι, όμως, ήθελαν και από ένα γραφείο στα κεντρικά της Λιοσίων, ενώ όσοι εποπτεύουν πολλές υπηρεσίες σε διαφορετικά κτίρια ήθελαν αντιστοίχως πολλαπλά γραφεία. Για να βρεθεί λύση προτάθηκε ακόμη και να γίνει κλήρωση, αφού προηγουμένως μετρηθούν τα διαθέσιμα γραφεία και τα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνει το καθένα! Τελική λύση δεν έχει ακόμη βρεθεί, καθώς το παιχνίδι θεωρείται ακόμη ανοικτό…

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν ενστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε έκπτωση δημοτικών συμβούλων και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανασχηματισμό αντιδημάρχων. Δύο πρώην αντιδήμαρχοι έχουν υποβάλει τέτοιες ενστάσεις επανακαταμέτρησης ψήφων με προφανή στόχο τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργο Αποστολόπουλο, ενώ αναζητούνται και άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακύρωση εκλογής.

Ομως ο πόλεμος που διεξάγεται δεν αφορά μόνο γραφεία και εκλόγιμες θέσεις, αλλά και τον έλεγχο της εξουσίας, καθώς ο Γ. Καμίνης έχει μεταβιβάσει μεγάλο μέρος της σε μη εκλεγμένους, δηλαδή τους προσωπικούς συμβούλους του.

Υπογείως οι αντιδήμαρχοι παραπονιούνται για το ρόλο συντονιστή που έχει αναθέσει στο διευθύνοντα σύμβουλο της Τεχνόπολης, Κώστα Μπιτζάνη, πρώην σύζυγο της Μαρίας Ρεπούση. Ο Κ. Μπιτζάνης έχει μεγάλο γραφείο στο παλιό δημαρχείο εκτός από εκείνο στην Τεχνόπολη και βρίσκεται στο στενό πυρήνα του δημάρχου, τον οποίο συμπληρώνουν ο Λευτέρης Καστανάκης και η Μαρία Λογοθέτη. Ο Λ. Καστανάκης ανέλαβε γενικός γραμματέας του δήμου από ειδικός σύμβουλος Διαχείρισης Απορριμμάτων που ήταν, αν και εμφανιζόταν ως διευθυντής του Γραφείου Δημάρχου. Ως διευθύντρια εμφανίζεται τώρα η Μ. Λογοθέτη, η οποία είναι στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Για τις δέκα θέσεις των ειδικών συμβούλων του δημάρχου ο Γ. Καμίνης δεν έχει ανακοινώσει κάποια προκήρυξη, αλλά βλέπει διάφορους υποψηφίους, με προτίμηση στους γόνους πανεπιστημιακών καθηγητών. Στις επιλογές επικρατεί γενικότερη σύγχυση με ενδεικτικό το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούλιο διόρισε ως ειδικούς συμβούλους δύο κυρίες που είχαν εκλεγεί με το συνδυασμό του τον Μάιο και δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν έπειτα από την ορκωμοσία τους στο τέλος Αυγούστου. Το αποτέλεσμα; Ο διορισμός τους να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ στις 25 Αυγούστου και στις 28 να ανακοινωθεί η παραίτησή τους…

Του Άρη Χατζηγεωργίου
Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»

airetos.gr