Η μεγαλοπρέπεια του αρχαίου τάφου που ανακαλύφθηκε από την σκαπάνη της επικεφαλής αρχαιολόγου, Κατερίνας Περιστέρη, φανερώνεται και μόνο από τον μνημειώδη ταφικό περίβολο, οι φωτογραφίες του οποίου δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Με περίμετρο 497 μέτρα και ύψος που ξεπερνά τα 3,5 κάνει τον καθένα να πιστεύει πως κάποια πολύ σημαντική προσωπικότητα της αρχαιότητας βρίσκεται θαμμένη στα άδυτα του τύμβου που βρίσκεται μέσα του.
Ποιός όμως είναι ο δημιουργός, ο αρχιτέκτονας αυτού του επιβλητικού αρχαίου τάφου; Σύμφωνα με αρκετούς αρχαιολόγους, ο "πατέρας" αυτού του εξαιρετικού δημιουργήματος είναι ο Δεινοκράτης, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά "κεφάλαια" όλων των εποχών.
Αρχικά οι απόψεις σχετικά με τον τόπο γέννησης του Δεινοκράτη διίστανται, με τις επικρατέστερες εκδοχές να είναι αυτή της Μακεδονίας ή της Ρόδου, ενώ στα αρχαία κείμενα αναφέρεται και με άλλα ονόματα, όπως Στασικράτης, Στησικράτης, Χειροκράτης, Δεινοχάρης, Δεινοκράτης κ.α.
Με διαταγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Δεινοκράτης οροθέτησε το σχέδιο της Αλεξάνδρειας, με την παράδοση να λέει πως σχεδίασε τη γραμμή των τειχών της με μία λωρίδα... αλεύρι.
Ο επιτάφιος τύμβος του Ηφαιστίωνα στη Βαβυλώνα, ένα κολοσσιαίο μνημείο έξι ορόφων με πλάτος 180 μέτρων στη βάση του, αλλά και διάφορες χρυσές διακοσμήσεις στους ορόφους, αποτελεί μία ακόμη δική του εκπληκτική δημιουργία, ενώ το όνομά του συνδέεται και με μία μελέτη μετατροπής του όρους Άθω, η οποία προέβλεπε το σκάλισμα του βουνού ώστε να κατασκευαστεί ένα πελώριο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η μελέτη αυτή έφερε κοντά τον μεγάλο στρατηλάτη της αρχαιότητας, τον Αλέξανδρο, με τον σημαντικό αρχιτέκτονα, μία συνάντηση που περιγράφει ο Πλούταρχος στο «Περὶ τῆς Ἀλεξάνδρου τύχης ἢ ἀρετῆς».
Ένα από τα πολύ σημαντικά έργα του Δεινοκράτη ήταν και η θεμελίωση της Αλεξάνδρειας το 325 π.Χ., στην τοποθεσία της αρχαίας αιγυπτιακής πόλης Ρακώτις, με το σημείο να μην επιλέγεται τυχαία, αφού πιστευόταν πως η πόλη θα εξελισσόταν σε μεγάλο εμπορικό κέντρο λόγω του εξαιρετικού λιμένα, που κατασκεύασαν οι μηχανικοί Διάδης και Χαρίας, υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Δεινοκράτη.
Ο Δεινοκράτης ανέλαβε την πολεοδόμηση και την ανέγερση των βασιλικών κτιρίων, καταφέρνοντας να κατασκευάσει μια πόλη - πρότυπο για την εποχή, ενώ παράλληλα ήταν και ο εμπνευστής του τύπου "Καννάβου", που αποτέλεσε αργότερα το πρότυπο για τη δημιουργία πολλών νέων πόλεων.
Η Αλεξάνδρεια χωρίστηκε σε πέντε περιφέρειες, που ενώνονταν με φαρδείς δρόμους, ενώ σε όλο το μήκος των δύο κεντρικών λεωφόρων με πλάτος 22 μέτρων έκαστη, υπήρχαν στοές.
Το θέατρο, τα ανάκτορα, το Μουσείο, η αγορά, οι βασιλικοί κήποι, ο ναύσταθμος με τις τεράστιες αποθήκες, το Σώμα, όπου για πολλούς βρισκόταν θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά και η Βιβλιοθήκη και ο Φάρος, αποτελούσαν τα πλέον σημαντικά σημεία της εκπληκτικής αυτής πόλης για κάθε επισκέπτη...
newsit.gr